Bespieden van kinderen door RTL wekt woede op

Het bespioneren van kinderen door RTL voor het nieuwe tv-programma Project P met Dennis Weening en Johnny de Mol heeft de woede opgewekt van het Einstein Lyceum in Hoogvliet. Dat zei rector Geert Millekamp gisteren in Nieuwsuur. Drie weken lang maakte RTL 5 stiekem beelden op de school om te laten zien hoe iemand werd getreiterd. Zijn klasgenoten werden na die periode gedwongen naar de beelden te kijken. De pesters worden geblurred aan de schandpaal genageld.

De directie van de school wilde er niet aan mee werken, waarna de tv-makers voor een andere handelswijze kozen. “Vlak bij de school blokkeerden de programmamakers het fietspad, waarna ze leerlingen die aankwamen dwongen ter plekke naar de heimelijke opnames te kijken“, zegt Millekamp.

Daarna werden sommige leerlingen bij de pols gepakt om het met de gepeste jongen weer goed te maken door hem een high five of een hug te geven. Ze zijn in hun persoonlijke integriteit aangetast“, vindt Millekamp.

RTL verdedigt zich door te zeggen dat vier andere scholen wel meewerken. “Helaas werkt één school niet mee die zoekt nu de pers op.

De VO-raad, een belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs, heeft zich uitgesproken tegen deze manier om pesten aan het licht te brengen. “Scholen moeten een veilig leer- en werkklimaat creëren. Dit soort programma’s draagt daar niet aan bij.”

Pestdeskundigen en de Algemene Vereniging Schoolleiders sluit zich daarbij aan.

Project P begint op maandag 28 april.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen