SBS 6 denkt na over uitzendduur Utopia

Geplaatst op Wed 22 Jan 2014 om 11:05

Foto: RTL

SBS 6 denkt momenteel na over de ideale uitzendduur van haar kijkcijfersucces Utopia. Dat bevestigt zenderbaas René Oosterman vandaag in De Telegraaf. Utopia staat in de schema’s als een 30 minuten durend programma, maar maandag en dinsdag waren dat er 40. “We zijn momenteel aan het discussiëren over de lengte van het programma. Zo kijken we naar de plek en de duur van het reclameblok, en ook naar hoeveel tijd we nodig hebben om het verhaal te vertellen.

Verder wil Oosterman dat de vertraging tussen de livestreams en de uitzendingen op televisie wordt verkort. “We proberen de vertraging, nu een dag of zes, terug te brengen naar vijf dagen”, zegt hij. “Dat is best veel tijd, maar die hebben we nodig om tot een echte uitzending te komen.”

Tv-maken kost nu eenmaal tijd, aldus Oosterman. “Het tv-programma is een samenvatting, waar ook muziek en een voice-over bij komen. Bovendien bieden we via internet kijkers live de directe beelden; die snelheid zullen we op tv nooit kunnen evenaren.

Utopia is met dagelijks minstens een miljoen kijkers het succesvolste vooravondprogramma van SBS 6 ooit.
50 Reacties op “SBS 6 denkt na over uitzendduur Utopia”


 1. Marc

  Lijkt me wijsheid. Hoe sneller hoe beter. Er is nog geen paniek, de cijfers blijven goed. Maar na gisterenavond en de cijfers van vanochtend zou de conclusie kunnen geven dat uitlopen niet handig is en je je daarmee in de vingers gaat snijden. En ook de snelheid tussen livestream en uitzending verkorten ben ik het mee eens, maar goed het was al duidelijk dat ze het willen terug brengen naar 5 dagen.

 2. Floor

  SBS: Blunder na blunder na blunder na blunder…. En de verantwoordelijken zitten er nog steeds.
  Het is ongelooflijk!

 3. Rogier, Amsterdam

  Erg gevaarlijk om er nu alweer aan te gaan sleutelen. Ze hebben nu eindelijk een succes, dat voor instroom voor de rest van de avond kan zorgen. Het lijkt me belangrijker dat ze goed nadenken wat ze na Utopia kunnen programmeren, om de kijkers zo lang mogelijk proberen vast te houden. Ik kijk nu regelmatig naar Utopia, maar vind het soms al trekken. Als het opgelengd wordt tot een uur, haak ik als kijker af.

 4. Marc

  @Floor: ik denk dat je niet bepaald van blunder kunt spreken. Ze weten wat ze te doen staat. En verder is er niets aan de hand. Maar dat het niet langer moet duren voordat er in gegrepen gaat worden, lijkt me duidelijk.

 5. Mike

  Ik had SBS al een bericht gestuurd dat de TV uitzending eigenlijk 45 minuten moet duren. 25 minuten is gewoon te kort omdat er best veel gebeurd.

  Tevens vind ik het idd erg irritant dat de tv uitzending wel 7dgn achterloopt op de streams. Dat was met De Gouden Kooi niet eens en ze gebruiken nu nog wel een nieuw systeem dat het allemaal een stuk sneller zou moeten kunnen.

  Ik hoop dat ze de uitzending wat langer maken

 6. Floor

  @ Marc:
  Geloof me maar.
  Het is er blunder na blunder na blunder na blunder na blunder na blunder na blunder na blunder. En de personen die dat op hun geweten hebben, lopen daar rond alsof ze Koning en/of Koningin de commerciële omroep zijn. Met niet een bord, maar een stalen plaat voor hun hoofd.
  Het is allemaal te triest voor woorden, dus maak ik er verder geen woorden meer aan vuil.

 7. Floor

  de>>der.

 8. Marc

  @Marc: langer maken? Juist niet! Dat gaat dus fout, als de trend van de cijfers van gisterenavond door zet. Eerder korter en bondiger dan langer. Of ze moeten het weekend er bij trekken om tijd in te lopen.

 9. Marc

  @Marc=@Mike

 10. error 404

  Oosterman heeft het over 6 dagen maar het waren er 10. Gisteren zijn ze in de uitzending een dagje ingelopen en nu zijn het er nog 9.

  Een langere uitzending gaat kijkers kosten, denk ik. Nu is het maar een klein half uurtje nikserigheid, veel meer moet dat niet worden.

 11. RJ

  Zo ken ik SBS weer… uitmelken die handel! Het is een succes, maak die uitzending langer en langer!

 12. mark 2

  ik zou zeggen: 30 minuten max en dan bv na shownieuws nog een kwartiertje voor updates/lokertjes. ik vind 5 dagen verschil ook al te veel. wellicht handig om ook in weekend uit etz enden? dan blijft het gelijk lopen en hoef je niet 7 dagen in 5 dagen te proppen. is ook makkleijker monteren

 13. Joost

  Inderdaad beter 7 dagen in de week 30 min. per aflevering en max 3 dagen vertraging

 14. Jaap

  Van 6 naar 5 dagen vertraging? Het lijkt me niet dat dat het verschil zal gaan maken. Maximaal 3 dagen vertraging lijkt me beter.

 15. Anonymous

  Lol, SBS ziet de bui al hangen en gaat sleutelen.
  Als SBS eenmaal gaat sleutelen gaat het altijd fout!
  Weet iemand hoeveel betaalde abonnementen er zijn op de streaming?
  Ik kan er niets over vinden.

 16. Anonymous

  QDom als ze dit langwr gaan maken! Het moet gewoon blijven staan waar het nu staat. Tussen half 8 en 8 uur. SBS6 zoi er goed aan doen om Dokers en Rommel of Rijkdom uit die vooravond te halen.

  17.00 Show Vandaag
  18.00 Hart van Nederland (om 19.00u is dit mosterd na de maaltijd)
  18.30 Een landelijke versie van het RTV Utrecht programma Westbroek (nu zonder Henk maar met presentatoren van SBS6 met een beetje Ik kom bij eten/Man bijt hond achtige elementen er aan toegevoegd)
  19.00 Een dagelijkse comedyserie over een gezin of een goed sketch programma dat deels ook gerelateerd is aan de actualiteit. Hiervoor ook de tijd nemen. Zoeken naar de vorm, een goede schrijver(s) en de juiste gezichten van het programma. (een beetje zoals Pisa/Verona maar dan met nieuwe mensen en van deze tijd)
  19.30 Utopia
  20.00 Show me the Money

  Dit of iets soort gelijk en de vooravond van SBS6 zal staan als een huis.

  Aan Utopia nog wel een wekelijkse live show koppelen. Met bijvoorbeeld Bridget en Beau of Jim.

 17. zo maar

  Iets meer dan 30.000 abonnementen, tot nu toe.

 18. Anonymous

  Zo maar; 30.000 abonnementen. Dat is heel weinig! Het nu nog gratis. Zal nog minder worden volgende maand als men moet gaan betalen.
  Daar zal John niet blij mee zijn.
  Logisch meer zendtijd lees reclame
  De kas binnen en buiten Utopia loopt leeg ;-)

 19. Ome Frans

  SBS en nadenken? Kom nou.

 20. Darts7

  SBS is gewoon een beetje aan het kloten met programma’s ze zoeken de balans. Maar die kunnen ze niet vinden.
  Veronica start nu de primetime om 20:40u.
  Ik verwacht de 20:30 langzaam later wordt. Je merkt dat GTST 10 minuten uitloopt. En andere programma’s.
  Sowieso Nederland 1 begint nooit om 20:30u precies..
  En nu weer ontopic

 21. Arjan

  Mensen

  Waarom begint Utopia niet om 19:25 tot 20:01, dus niet meer om 19:30 !!
  Wat vinden. Jullie daar van ???

 22. Bamibal

  Programma gewoon 45 minuten laten duren zodat ze geen 9 dagen achter lopen, we zien Lindy vanavond pas Utopia verlaten terwijl ze allang thuis zit.

  of doordeweeks 40 minuten en weekend ook uitzenden van 1 uur ofzo

 23. Anonymous

  Sterker nog, die Lindy gaf gisteravond in Show Laat vrolijk tips aan 3 nieuwe kandidaten. Onbegrijpelijk… Tv-kijkers zien Lindy eerst nog binnen de poort van “Utopia” en 3 uur later zit ze vrolijk buiten de poort tips te geven aan nieuwkomers. Blunder van SBS en Talpa! Hou die Lindy buiten beeld zolang ze nog op tv in “Utopia” zit!

 24. Marc

  @Bamibal: niets langer laten duren. Daar snij je je nu mee dus in de vingers omdat het overlapt met GTST. Dat is dezelfde doelgroep als Utopia. Niet slim dus. Het moet alleen korter en bondiger en dus wat sneller. Maar met verhaallijnen gaat dat wat lastig, maar ergens zullen ze een middenweg in moeten vinden.

 25. Marc

  P.s. met DGK lukte het ook prima, dus met Utopia zal dat ook wel goed komen.

 26. Anonymous

  Bij SBS moeten ze de aanval openen op GTST. Het leeghoofdige kijkpubliek is toch ongeveer het zelfde.

 27. Bor de Wolf

  @ Marc:
  ”Maar met verhaallijnen…”?
  Man jij bent helemaal gek geworden.

 28. Keyser Söze

  Bij voetbalverslagen, politieke beschouwingen, allemaal actueel en binnen een paar uur op tv te zien. Zet een zootje halve zolen in een schuur en je hebt VIJF volle dagen nodig om er 25 minuten per dag mee te maken ?
  Ik weet niet of het technisch kan, beter om de “live-streams” te gaan vertragen,
  zodat internet en televisie wel samen op gaan ?

 29. stefan

  1) trek de inhoud van de uitzending naar voren (dus wat je ziet is gister gebeurd)
  2) laat geen mensen meer binnen. Het is hun Utopia.
  3) geen brieven / communicatie met familie en vrienden.
  4) zaterdags een live show. Uitvoeren bepaalde opdrachten om geld te verdienen.
  5) in live show stemmen van publiek populariteit bewoners.

 30. M.K.

  Misschien moeten ze het vreemde korte blokje shownieuws gewoon schrappen en direct na Hart van Nederland starten met Utopia (19.20-20.00)

 31. Anonymous

  Wat een ge l u l over zakkende kijkcijfers, ze schommelen gewoon tussen 1,3 en de ,miljoen. Niks schrikbarends aan. Utopia scoort gewoon redelijk stabiel

 32. Marc

  @Bor de Wolf: nee, ik haal de woorden van René Oosterman aan. En verder horen verhaallijnen bij een RLS.

 33. Fabrice

  SBS6 jullie moeten nu niet de fout in gaan om weer een programma te gaan verlengen. Ga nu ook gewoon in het weekend uitzenden, een uitzending van een uur in het weekend. Die samenvatting op zaterdag is niet echt nodig. Doe daar gewoon een lange uitzending. En op zondag ook! Gewoon van 19 uur tot 20 uur!
  En door de week gewoon een half uur, en vooral niet laten uitlopen. Dat is een grote fout!

 34. M.K.

  Op zaterdag en zondag zouden ze eigenlijk ook moeten uitzenden om achterstand te voorkomen.

 35. BOE

  Beste Rene Oosterman onze nieuwe programadirecteur bij SBS 6 je bent de slechtse programmadirecteur bij RTL 4 geweest, ze hebben je daar heel snel de deur gewezen. Na een vreselijk avontuur bij een buiten producent waar je ook weer niets gepresteerd hebt, hebben ze je van ellende neergezet bij SBS 6 omdat je zo slecht ben in je vak , ze gaan er vanuit dat je NIETS MOET DOEN. Dus ga jij nu niet aan die programering zitten klooien van SBS 6 want dan gaat het helemaal mis. Luister naar John en hou je stil.

 36. karel

  @floor
  Ah je zit hier ook je zure gal op te braken. Steek die tijd toch lekker in je nieuwe baan. Je denkt alles te weten maar je bent maar een klein meisje wie het maar niet lukt om het grote plaatje te snappen. Je zit gewoon aan de limiet van je eigen capaciteiten.

 37. Floor

  @ Karel:
  Zeg knulletje, je bent me toch niet aan het stalken he?
  En nu, hup hup, weer aan het werk bij de stadreiniging jij.

 38. Floor

  Stadsreiniging uiteraard.

 39. Coeus

  “de hoeveel tijd we nodig hebben om het verhaal te vertellen.” Nou, die tijd kun je gewoon bepalen, en daar moet je het dan mee doen. Daar kun je zelf 50 minuten van maken of 25, zeker met dit programma. Indikken of uitrekken is hier vrij simpel. Dus dat is geen goed argument.

 40. Mark

  Denkt na over uitzendduur? Zeg maar uitzenduur (met 1 d dus). 25 min? 35 min? 45 min? Volgende week waarschijnlijk weer een uur. #uitmelken

  Wat uitzenduur betreft (met 1 d dus), begin gewoon al om 19:20 uur tot 20:05 uur, want dan begint GTST. Noteren jullie even mee, SBS? #ikweethetbeter

 41. Martijnjdd

  Ga het ajb niet uitmelken SBS! Hooguit starten om 19.20 uur, na HVN.
  Zeker niet na 20 uur doorgaan en ook geen weekendafleveringen. Dan hebben mensen een heel ander kijkpatroon dan door de weeks. En inderdaad max. 3 dagen achterlopen. Was bij Big Brother ook geen probleem. Daar liepen ze 1 dag achter en de afleveringen waren keurig gemonteerd.

 42. Anonymous

  Ja hoor, het schuiven met programma’s is alweer begonnen, alsof het een verslaving is voor SBS.

 43. Anonymous

  Uitmelken is ge l u l. Ze haddsn meteen al door moeten gaan met 45 minuten en minder achter lopen. Verder moeten wegstemrondes live op tv.

 44. Anonymous

  @anonieme 18:41. Je kletst er wordt niks geschoven. Utopia blijft gewoon om half acht. Er wordt alleen gekeken ofde uitzendingen langer moeten worden

 45. peter

  Idd graag naar nul minuten op elke zender radio tv wordt je doodgegooid met dit zgn nieuw concept.

 46. Marc

  Wat een gezever over Kutopia.

 47. Marc

  Wat een gezever over K utopia.

 48. Eva

  Hoezo hebben de makers zoveel tijd nodig om een uitzending in elkaar te draaien?? Voetbalsamenvattingen worden vaak binnen 10 minuten na wedstrijd al uitgezonden. Big brother liep dat ook 5 tot 8 dagen achter?
  Ik snap werkelijk niet waarom dat zolang moet duren.
  Heb je dan gewoonweg geen capabele mensen aan het werk die onder druk kunnen werken?
  Zijn de beelden zo slecht dat men geen idee heeft hoe zij er spannende televisie van kunnen maken?

  Durf eens keuzes te maken!!
  Bij dit soort twijfels gaat het weer de verkeerde kant op……

 49. Jonathan

  Big Brother liep ongeveer een dag achter. Ook omdat ze elke donderdag live eliminatie hadden konden ze niet verder achterlopen.

 50. Eva

  Maar als ieder ander programma het wel kan waarom vertelt Rene Oosterman dan onderstaand verhaal?
  En sinds wanneer moet spotten, monteren, muziek en Voice eroverheen leggen, 5 dagen duren?
  Ik vind het in ieder geval een zwak verhaal en ik hoop dat de kijkcijfers van gisteren geen trend zullen zijn omdat zij zich vast houden aan deze theorie.

  ‘Verder wil Oosterman dat de vertraging tussen de livestreams en de uitzendingen op televisie wordt verkort. “We proberen de vertraging, nu een dag of zes, terug te brengen naar vijf dagen”, zegt hij. “Dat is best veel tijd, maar die hebben we nodig om tot een echte uitzending te komen.”

  Tv-maken kost nu eenmaal tijd, aldus Oosterman. “Het tv-programma is een samenvatting, waar ook muziek en een voice-over bij komen. Bovendien bieden we via internet kijkers live de directe beelden; die snelheid zullen we op tv nooit kunnen evenaren.”’

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.