‘Ook Jan Smit hoort bij Publieke Omroep’

Foto: TROSJan Smit hoort net zo goed bij een goede publieke omroep als actualiteiten en documentaires. Dat vindt Frans Klein, mediadirecteur van de VARA, vertelt hij in VARAgids. Klein gaat samen met zijn collega’s protesteren tegen de extra bezuinigingen. Hij vindt dat die leiden tot een te smalle omroep, speciaal voor de elite. “Een omroep zonder kraak of smaak. Alleen nieuws en achtergronden. Maar waarom zou Jan Smit niet bij de Publieke Omroep horen?“, vraagt hij zich af.

Hij vindt het oneerlijk. “Het merendeel van alle culturele subsidies gaat naar de culturele bovenlaag van Nederland, dat weten we. Museumbezoekers, mensen die naar het Concertgebouw gaan. Wil je het deel van het budget wat dan nog overblijft ook wegbezuinigen? Fans van Jan Smit of Frans Bauer betalen toch ook belasting?

Vaak wordt in de media gesteld dat veel Publieke Omroep-programma’s regelrecht naar de commerciëlen zouden kunnen verhuizen. “De Publieke Omroep wordt consequent gebashed door dagbladen en commerciële partijen“, vindt Klein.

De oorzaak daarvan ligt bij ons financieringsmodel: een deel van onze kosten moeten wij uit reclamegelden betalen. Daardoor zijn wij een concurrent in de markt. En dus proberen zij steeds de Publieke Omroep onderuit te halen.”

Maandag is er een groot protest van de Publieke Omroep op het Malieveld in Den Haag.

Meer in TROS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen