RTL niet blij met nieuwe videodienst NOS

Foto: Kastermans FotografieBert Habets, de algemeen directeur van RTL Nederland, is niet blij met de nieuwe videodienst van de NOS, waarbij de publieke omroep gratis videofragmenten beschikbaar stelt aan andere media. Dat heeft hij vandaag laten weten in een persbericht. Habets ziet niets in dit NOS Nieuwsfragmentenkanaal. “Op het moment dat een grote partij als de NOS gratis nieuwsfragmenten gaat verspreiden, kan geen enkele commerciële partij deze jonge markt nog succesvol exploiteren.” 

Als de Publieke Omroep nieuwsbeelden gratis weggeeft, kan ook RTL Nieuws ze niet meer verkopen. “Dat betekent dat onafhankelijke nieuwsorganisaties uit de markt worden gedrukt.”

De NOS presenteert de dienst juist als steun voor de journalistiek. “Het standpunt dat het voorgenomen initiatief pluriformiteit van het nieuwsaanbod zou betekenen, deel ik in zijn geheel niet. Ik denk juist dat het tot een verschraling zal leiden van het aanbod.

Volgens Habets is het een goede oplossing als afnemers van de NOS-video’s advertenties tonen op de videopagina’s. “De inkomsten die daaruit voortvloeien, kunnen evenredig worden verdeeld tussen NOS, degene die het materiaal gebruikt en de syndication partner.

Op die manier is de NOS-content niet geheel gratis, omdat advertentie-inkomsten gedeeld moeten worden. “Op deze manier kan de markt zich op een gezonde manier blijven ontwikkelen.

RTL Nieuws en andere private nieuwsmedia, verenigd in NDP Nieuwsmedia, gaan bij staatssecretaris Dekker (Media) protesteren tegen het kanaal.

Ook potentiële gebruikers als Telegraaf.nl en Volkskrant.nl en potentiële leveranciers als ANP en Zoomin.TV worden door de brancheorganisatie vertegenwoordigd.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen