Rechter weigert Ryanair inzage in materiaal KRO

Ryanair krijgt geen inzage in het ruwe beeldmateriaal van twee documentaires van het KRO-programma Brandpunt Reporter. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald, meldt de omroep. Het beeldmateriaal zou, oordeelt de rechtbank, Ryanair in staat stellen de identiteit te achterhalen van de anonieme piloten. De KRO zou daardoor zijn bronnen prijs geven. Alleen een zwaarwegend belang rechtvaardigt een dergelijke inbreuk op de persvrijheid, aldus de rechtbank. 

Brandpunt zond dit seizoen het tweeluik Mayday Mayday uit waarin drie gezagvoerders en een co-piloot anoniem vertellen hoe ze door Ryanair onder druk worden gezet om, uit bezuinigingsoverwegingen, met zo min mogelijk brandstof te vliegen.

Ryanair startte na de uitzendingen een bodemprocedure omdat zij meent dat de maatschappij er ten onrechte van wordt beschuldigd de vliegveiligheid in gevaar te brengen.

De vliegmaatschappij wilde via de rechter de beschikking krijgen over al het ruwe beeldmateriaal van de interviews met de piloten en andere geïnterviewden. Volgens Ryanair zouden hun uitspraken door Brandpunt Reporter uit hun context zijn gehaald. In een tussenvonnis wijst de rechtbank deze vordering nu af.

Brandpunt-baas Bart Nijpels: “We zijn hier vanzelfsprekend blij mee. Deze uitspraak laat zien dat de rechter het belang van bronbescherming zwaar heeft gewogen. Zonder die bescherming zou ons werk, het openbaar maken van mogelijke misstanden, erg moeilijk worden.”

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen