‘NOS ging te ver met verslag inhuldigingsdag’

De NOS ging dinsdag verder dan zakelijke verslaggeving tijdens haar 14 uur durende marathonuitzending op de inhuldigingsdag van Willem-Alexander. Dat vindt Jean-Pierre Geelen, recensent van de Volkskrant. De NOS heeft zich volgens Geelen neergelegd bij een ceremonieel omroepschap. “Het oranje beeld van de monarchie werd extra opgepoetst en gereconstrueerd, met eindeloze herhalingen van balkonscène en ondertekening, in slow motion met vioolmuziek eronder.”

Met inhoud had het volgens Geelen minder te maken. “Het achtuurjournaal, met regerend koningin Sacha de Boer, sloot af als een Hollywoodfilm. Stijlmiddelen die niet een werkelijkheid registreren, maar een beeld creëren.”

De leegte regeerde in de vele verslagjes en commentaren, stelt Geelen. “Beatrix bekijkt de volgeschreven akte. Astrid Kersseboom: ‘Ze vindt de handtekeningen mooi.’

Het pakken van een hand, een knipoog – alles had betekenis, en anders werd die er wel bij bedacht. Alles voor de sentiment-index.”

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Daphne Deckers als presentatrice van RTL Boulevard?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen