Troonswisseling grootste tv-operatie van het millennium

Foto: AVROVoor de NOS is de ‘operatie troonswisseling’ de grootste productie van dit millennium tot nu toe. De grootte en complexiteit van deze klus is vergelijkbaar met de registratie van de Elfstedentocht van 4 januari 1997. Dat heeft de omroep laten weten. Met bijna achttien uur live televisie is de NOS ‘hofleverancier’ op kroningsdag. “Het is bovendien voor het eerst in Nederland dat een dergelijk evenement in Full HD wordt uitgezonden“, zo laat de omroep weten.

Wat betreft het aantal verbindingen legt de ‘koninklijke’ operatie van dit jaar het wellicht af tegen het ‘tocht der tochten’ van eind vorige eeuw, maar qua aantal camera’s spant 30 april 2013 de kroon. “Alleen al in Amsterdam worden er 115 ingezet, plus nog eens zo’n 45 op andere plekken in binnen- en buitenland.”

De camera’s die worden ingezet variëren van exemplaren zo groot als een honkbal die misschien maar vijf minuten aan staan tot standaardcamera’s die uren achtereen dienst doen. “Vooral de spectaculaire ‘cable cam’, een camera aan een kabel van bijna driehonderd meter die met behulp van hoogwerkers over de Dam is gespannen, zal de kijkers het gevoel geven als het ware over de Nieuwe Kerk heen te vliegen.”

Voor de uitzendingen van de troonswisseling vanuit Amsterdam wordt een ‘NOS-dorp’ gebouwd op de Nieuwezijds Voorburgwal in hartje Amsterdam. Dit compound dient als technisch en redactioneel knooppunt voor alle uitzendingen op 30 april.

Astrid Kersseboom en Rob Trip zijn van 9.00 tot 23.00 uur te zien met een live-uitzending op Nederland 1, live vanaf de Dam in Amsterdam.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen