John de Mol en Sanoma schrijven 400 miljoen af op SBS

Foto: SBSHet mediabedrijf Talpa van John de Mol en de Finse uitgeverij Sanoma hebben een kat in de zak gekocht met SBS. Ze hebben vandaag maar liefst 392 miljoen euro afgeschreven op het bedrijf. Dat zegt financieel directeur Kim Ignatius van Sanoma bij RTL Z. Volgens Ignatius is er te veel betaald voor SBS. “Je moet de prijs zien in de marktomstandheden in die tijd en het aantal medebieders voor het concern. Het was toen de marktprijs. Maar het klopt dat de waarde van SBS duidelijk is gedaald.” 

Sanoma en Talpa namen in 2011 zowel de Nederlandse als de Belgische SBS over voor 1,25 miljard euro van ProSiebenSat. 1. SBS is in Nederland ondergebracht in Image BV, dat voor 67 procent van Sanoma en voor 33 procent van Talpa is.

Van de afschrijving komt dan ook het leeuwendeel, 261 miljoen euro, voor rekening van Talpa. “De omstandigheden in Nederland zijn in twee jaar dan ook enorm veranderd, de markt is slechter geworden. En de performance van SBS TV en print (tv gidsen) is een tegenvaller“, zegt Ignatius.

De goodwill op de tv-tak (Net5, SBS 6 en Veronica) is afgeschreven tot 595 miljoen euro en op de print-tak (Veronica Magazine en Totaal TV) tot 97 miljoen euro. “We hebben minder marktaandeel in de advertentiemarkt, SBS haalt naar verhouding minder binnen en dat valt tegen. De prestaties van SBS Nederland zijn nog onder wat we hadden verwacht.

Ignatius is nog wel blij met de samenwerking met Talpa. “We are happy with De Mol.

Recent werd SBS-baas Georgette Schlick, afkomstig uit het kamp van John de Mol, aan de kant geschoven. Zij is vervangen door Hans Edin, afkomstig van Sanoma.

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen