VPRO schrapt directeursfunctie vanwege bezuinigingen

De VPRO is van mening dat het in tijden van forse bezuiniging niet langer wenselijk is om zowel een directeur als algemeen directeur in huis te hebben. De omroep neemt dan ook afscheid van directeur Marieke Schoenmakers. Dat heeft ze maandag laten weten. Het besluit is genomen door de Raad van Toezicht van de publieke omroep. Met het vertrek van Schoenmakers per 1 mei komt de leiding van de VPRO volledig in handen van algemeen directeur Lennart van der Meulen.

Schoenmakers is begripvol. “De bezuinigingen op de Publieke Omroep maken het noodzakelijk de organisatie te verkleinen en inhoudelijk meer focus aan te brengen. Dat kost banen en ook programma’s. En dat doet pijn, op meerdere vlakken.”

Onder leiding van Schoenmakers, die sinds 2008 bij de omroep zit, kwamen grote projecten tot stand, waaronder ‘Beagle, in het kielzog van Darwin’. “Het is pijnlijk dat de VPRO als gevolg van onevenredig zware bezuinigingen kleiner wordt. Daarbij is het helaas onvermijdelijk dat ook de leiding krimpt“, zegt Kick van der Pol, voorzitter van de Raad van Toezicht.

Ook in afgeslankte vorm zal de VPRO echter geen concessies doen aan zijn volwaardige en eigenzinnige rol binnen het publieke bestel maar als het keurmerk voor kwaliteit aanwezig blijven.

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen