NOS-baas: ‘Fact checking niet langer heilig’

Het checken van feiten is in dit tijdperk van internet niet langer heilig bij de NOS. Dat zegt Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws, in VARAgids. De NOS wil door het checken van feiten niet de boot missen. “Stel dat De Telegraaf vanmorgen opent met het bericht dat een minister zwart geld heeft. Het kan uren duren voordat je bevestiging hebt en in die tussentijd hoor je overal reacties van commentatoren en Kamerleden. Dan kunnen wij als NOS niet zwijgen. Dan moeten wij mee.”

Dat betekent niet dat slordig gewerkt wordt, benadrukt hij. “Wij informeren dat het verhaal bestaat, met bronvermelding. Dat is onze plicht. We proberen het wel te controleren, maar als dat niet meteen lukt, is fact checking in zo’n geval niet langer heilig. We leven in andere tijden.

Het medialandschap is met de komst van het internet veranderd. “Met de komst van internet is er feitelijk geen deadline meer. Een nieuwsbericht verschijnt meteen op de site en die stroom gaat 24 uur per dag door.

Dat was natuurlijk al zo met Teletekst, maar dan kun je maar iets van dertig berichten per dag selecteren. Met een nieuwssite is de ruimte in principe oneindig.”

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen