Publieke Omroep bezuinigt op sport en amusement

Foto: NCRVDe Publieke Omroep stelt voortaan vijf prioriteiten centraal in zijn programme- ring: journalistiek, Nederlandstalig drama & documentaire, kinderprogramma’s, kennis & cultuur en evenementen. Dat kondigde voorzitter Henk Hagoort donderdag aan op een receptie van de Publieke Omroep. Shows in andere categorieën stoppen niet. “Maar de klappen van de bezuinigingen in de programmering van sport, human interest en amusement zullen wel zwaarder zijn“, zegt hij.

Het is een reactie op flinke bezuinigingen bij de Publieke Omroep. “Wie met minder geld alles wil doen, doet alles half. Met deze vijf prioriteiten willen wij – ook na de bezuinigingen – onze impact garanderen.”

Volgens Hagoort is het logisch dat hij voor die vijf prioriteiten kiest. “Een publieke omroep hoort om te beginnen prioriteit te geven aan onafhankelijke en betrouwbare journalistiek”, vertelt hij, waarna hij Radio 1, EenVandaag, het Journaal, Nieuwsuur en Argos als voorbeelden noemt.

Nederlandstalig drama & documentaires is zijn tweede pijler. “HBO brengt dure internationale dramaseries via betaaltelevisie, maar geen ’t Schaep in Mokum of A’dam en vele anderen. Discovery Channel en National Geographic brengen prachtige documentaires, maar geen series over de Nederlandse Gouden Eeuw of de slavernij. Daar heb je een publieke omroep voor.”

Hetzelfde geldt voor kinderprogramma’s “Nickolodeon of Disney Channel brengen een stortvloed aan buitenlandse animatieprogramma’s, maar voor Klokhuis en de Taarten van Abel moet je bij de publieke omroep zijn.”

Kennis & Cultuur, zoals DWDD University, en evenementen, zoals Koninginnedag, zijn de andere twee pijlers.

De nieuwe prioriteiten worden zichtbaar in de programmering vanaf 2014.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen