‘Ook tv-rechten Oranje kunnen naar FOX’

Als FOX met een Nederlandse tv-zender komt, kan zij vanaf 2014 niet alleen de Eredivisie, maar ook de oefenduels van Oranje uitzenden. Dat zegt KNVB-baas Bert van Oostveen in Telegraaf. Alles ligt nog open. “Het is zeker een partij waar wij serieus mee in gesprek zullen gaan als ons contract met SBS6 in 2014 afloopt. Iedereen komt in aanmerking, maar als FOX met een zender op het open net komt en waarmaakt wat ze belooft, zie ik niet in waarom Oranje niet voor FOX zou kiezen.”

Een niet onbelangrijk detail is dat de KNVB mede-aandeelhouder is van Eredivisie Media & Marketing, dat FOX voor 51 procent heeft overgenomen. Het Amerikaanse bedrijf is daarmee eigenaar geworden van de tv-rechten van de Eredivisie.

Overigens heeft de KNVB de EK- en WK-kwalificatieduels voor 2016 en 2018 samen met 52 voetbalbonden al verkocht aan de UEFA, die de centrale vermarkting verzorgt. “Zij boden ons een dusdanig bedrag dat wij het verstandig vonden om daarop in te gaan.”

Formeel heeft de voetbalbond geen zeggenschap over aan wie de UEFA de kwalificatieduels verkoopt. “Wij kunnen in het informele circuit wel wat bijsturen. Als een zender niet aan onze kwaliteitseisen voldoet.

Van Oostveen hoopt overigens dat de vriendschappelijke duels in de toekomst achter de decoder mogen, op een betaalzender. “We hopen dat minister Jet Bussemaker van OCW een discussie start over het aanpassen van de evenementenkalender.”

Dat kwalificatieduels vanuit maatschappelijke importantie op het open net uitgezonden moeten worden, begrijpen wij als KNVB. Maar we betwisten het maatschappelijk belang van oefenduels op het open net zoals in februari tegen Italië. Wat ons betreft kunnen die achter de decoder.”

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen