‘John de Mol gooide Sandra uit The Voice of Holland’

Geplaatst op wo 12 dec 2012 om 15:59

John de Mol heeft er persoonlijk voor gezorgd dat Sandra van Nieuwland eruit moest in de halve finale van The Voice of Holland. Dat vermoedt professioneel jurylid Henkjan Smits, zei hij woensdag op Radio 1. Smits beschuldigd De Mol ervan de uitslag te hebben gemanipuleerd. “John heeft gezegd: ‘Wat er ook gebeurt, die Sandra van Nieuwland flikkert eruit in de halve finale!’ En terecht! Omdat John de Mol maar één ding wil: spannende televisie, een spannende finale.

Van Nieuwland in de finale zou volgens Smits niet spannend zijn. “Het is een beetje raar dat degene met de meeste nummer 1-hits tijdens de shows eruit vliegt. Ik ben ervan overtuigd dat dit gepland is. Wat je natuurlijk met Ben Saunders in de allereerste The Voice had, was dat het niet spannend was wie er zou winnen. Ben of Ben? Dat wil John ten alle tijde voorkomen.”

Ik kan me voorstellen dat Sandra van Nieuwland niet echt voor spanning zou zorgen in de finale, dus dat het voor het programma zelf heel goed uitkomt.  John de Mol is een televisiemaker.

Hoe De Mol dat dan gedaan zou hebben, weet hij niet. “Hoe je dat manipuleert, weet ik niet en daar wil ik ook niets van weten. Gelukkig kan ik met mijn hand op mijn hart zweren dat in elk geval bij de programma’s waar ik in zat, de manipulatie meeviel.

Er is veel kritiek dat nu niet degene met de mooiste stem The Voice gaat winnen. “De grootste fout is dat je in eerste instantie zegt dat het om de stem gaat en vervolgens met televoting een winnaar kiest. Dan gaat het fout, want televoting gaat altijd over populariteit en niet over alleen de stem.

Wie de beste kandidaat van dit seizoen is, weet Smits niet. “Over The Voice kan ik nog niet zo heel veel zeggen, want het is er dit seizoen nog niet van gekomen om het te kijken. Ik hoor er goede dingen over en ik ga echt mijn best doen om aanstaande vrijdag te kijken, maar volgens mij gaat het weer niet lukken, want ik heb altijd afspraken op vrijdag.”
62 Reacties op “‘John de Mol gooide Sandra uit The Voice of Holland’”


 1. Sebas

  Wat een onzin? Leona had wekenlang meer stemmen dan Sandra en daarom is ze er uitgegaan. In de NLse versie is het tot aan de finale een strijd in een team en daarna pas tussen de teams. In Amerika ligt de wedstrijd veel opener. Volgens dat systeem had Sandra waarschijnlijk de laatste 4 wel gehaald.

 2. Anoniem

  Die Henk-Jan Smits brengt dit nu gewoon alsof het waar is, maar dit is gewoon wat hij zelf denkt en verzint, meer niet.

 3. RJ

  Sandra is zo overgewaardeerd… en HJ Smits heeft weer aandacht nodig.

 4. Bert

  HJS heeft dit seizoen nog niet gekeken, maar heeft wel een mening…..

 5. Marc

  Het is in iedergeval wel eerlijk dat hij ook aangeeft dat er bij de shows waar hij bij betrokken is gemanipuleerd is, al viel het mee. Het werd dus wel gedaan. Het is 1 grote manipulatie actie. Hopelijk worden mensen wakker. Het is nu al duidelijk dat Leona gewoon netjes gaat winnen, dat stond bij de blind auditions al vast namelijk.

 6. Anonymous

  @Sebas
  Hoe doen ze dat in Amerika dan? Want daar kunnen ze vanwege het tijdverschil zeker niet met televoting stemmen?

 7. HIJ

  @Anonynous
  Daar vallen gewoon de deelnemers af met de minste stemmen. Ongeacht in welk team ze zitten. Zoals het ook bij X-Factor gaat.

 8. JANNE

  @anonymous
  in amerika zendt nbc alleen die voice uit voor het oost-amerikaanse deel, dus New York en Miami. Daar is de tijd altijd hetzelfde! Californie is een redelijk onaantrekkelijke groep voor NBC en dergelijke,

 9. Simone

  Gebeurde dat niet precies hetzelfde tijdens Idols 1… Jim die te jong was en niet mocht winnen (omdat ie dan te weinig zou mogen optreden en op tv mocht komen). Dat ze daarom Jamai lieten winnen….

 10. RJ

  @Janne: The Voice wordt overal in de Verenigde Staten uitgezonden.

 11. JANNE

  @rj ja maar sommige delen is het gewoon herhaling. De doelgroep is van NY tot Miami!

 12. Sebas

  Wat een onzin van JANNE. The Voice wordt in de USA over twee dagen uitgezonden. De reguliere performance show op maandag en de result show op dinsdag.

 13. RJ

  Vandaar dat audities plaatsvinden in LA?

 14. Sebas

  Bovendien worden al deze wedstrijden volgens een wedstrijdreglement gespeeld dat vast moet worden gelegd bij een notaris. Zodra er (betaalde) publieksstemmen bij komen kijken is dat verplicht en is ‘valsspelen’ dus ook strafbaar.

 15. Sebas

  @JANNE: Je bent echt poep aan het praten. De Westkust is ene minstens even interessante doelgroep als de Oostkust. Bovendien is de programmering identiek aan allebei de kusten bij de grote tv zenders op primetime (8 pm – 11 pm (of in eht egval van FOX 10 pm))

 16. k:Alex

  Lol. Henk-jan vliegt eruit bij SBS.

 17. k:Alex

  @Amerika discussie
  Naast het uitmelken is dat ook de reden waarom er 2 uitzenddagen zijn, zo kan het hele land stemmen, alleen de uitslag is dan net wat eerder bekend.

 18. 2.0

  henkjan is vanaf nu ook helemaal afgewerkt op tv denk ik

 19. BASB

  Iedereen weet dat er gemanipuleerd wordt. Dus wat HJ zegt is niks nieuws. Hij heeft alleen de schijn tegen. Wat wel weer mooi is dat hij dus op basis van zijn Idols ervaring dit soort uitspraken doet. Maw. die waren dus ook big time door gestoken kaart. Hebben we hem toen niet echt over gehoord.

 20. Pat

  Het was wel gek dat 0,1 procent verschil was.

 21. Anoniem

  haha die Henk Jan, net alsof dat niet gebeurde met Hind! Die verloor van een valszingende kraai, die meerdere malen daarvoor ook nog op een kreuk had gezeten. Of doe je nou alsof je neus bloed?!

 22. Jerney

  inderdaad, Henk-Jan wist zelf ook wel dat er met Idols/Popstars en zijn seizoen X Factor flink werd gerommeld!!

 23. vinn

  Tuurlijk manipuleren ze maar ik denk dat wel de persoon met de minste stemmen eruit gaat.
  Seizoen 1 met de halve Finale tussen Ben en Esther (ook de 2 beste van het seizoen) stond esther de hele tijd voor de avond. Ik weet bijna zeker dat dit niet waar was maar puur om de fans van Ben nog eens te laten stemmen.

  Ik blijf het zonde vinden dat Sandra eruit is maar wie weet zorgt dit ervoor dat Floortje wint!

 24. Stewie

  Smids moet z’n mond houden, als iets nep was, was het Popstars wel.

  Daarbij komt dat Sandra van Nieuwland vorige liveshows ook al niet de meeste stemmen kreeg, dus echt als een verrassing kwam het niet.

 25. Anoniem

  Natuurlijk is het nep. Nog voordat bekend wordt wie er uit ging, kreeg Barbara in bij Winston een boodschap van carlo en irene. Dat kreeg Ivar niet. Wie ging eruit? Barbara, die eerder een boodschap als ´troost´ gekregen had. Een week daarvoor gebeurde hetzelfde met Tessa Belinfante. Ook zij kreeg een bericht, en moest later vertrekken.
  Het is en blijft letterlijk een show!

 26. Nederland1 is flop

  Die Henk Jan spoort voor geen meter, die heeft een IQ van NUL.

 27. Trijntje

  Er staat beschuldigd met een d. Hoe is dat mogelijk?

 28. Jessy

  Al die talentenjachten zijn één grote oplichterij.

  Kijk naar Iris Kroes (winnares TVOH2) zij heeft gewoon allemaal bedrijven betaald om op haar te stemmen… zo heeft ze duizenden stemmen extra gekregen en hops, ze is de winnaar!

 29. Kees de Bruin

  @Pat: het was 10,1% oliebol…

 30. insida

  Zonder notaris kan je sjoemelen met televoting zoveel je wil…

 31. Anoniem

  Daar hebben we John niet voor nodig! Massaal op leona stemmen, voorkomt vanzelf dat die jankerd eruit ligt!

 32. Ed

  Daar gaat de tv wereld voor HenkJan…
  Maar dat is niet erg hoor.

 33. Den Draaiert Joost

  Al die John de Molshows zijn voorgekwauwd, dus niets nieuws onder de zon.

 34. Drek

  Ehm… believe me… dit gebeurd gewoon. Alles wordt er aan gedaan om een spannend tv-programma te maken. TV is niet heilig. Het is net als menig ander bedrijf: alles wordt gedaan om zoveel mogelijk winst te behalen. Denk hier eens goed over na. TV is een sprookje waarin bijna iedereen gelooft.

 35. Anoniem

  WAT EEN LOSER DIE HENK-JAN. NIEMAND ZIT MEER OP DIE MAN TE WACHTEN EN HET ENIGE DAT HIJ KAN DOEN IS COMMENTAAR GEVEN OP ANDEREN. ZIELEPIET

 36. Remy

  @Drek: Eens. Grappig trouwens hoe je ‘tv’ in je reactie kan vervangen voor ‘politiek’

 37. Erik

  Ag helemaal eerlijk zal het ook wel niet gaan. maar denk toch wel dat degene wint die ook echt de meeste stemmen krijgt. ik bedoel iemand die minder stemmen krijgt verkoopt ook minder lijkt me. verder vind ik de liedjes single keuze echt niks. ik weet nog best dat bij alle idols en de eerste 2 x factor seizoenen alle single,s n paar wekene op nummer 1 stonden. bij de laatste seizoenen is het net 1 weekje of zelfs helemaal niet de nummer 1. en ze verdwijnen snel uit de lijsten. eerder lukte het wel om 10 weken of langer de lijsten te bezetten. nu is het vaak nou een weekje of 6 misschien net 7?

 38. MicheldeB

  Omdat vanavond het groot dictee was: het is ‘te allen tijde’.

 39. Jeroen

  Wat een zuurpruim…
  Als muziekdeskundige ga je mij niet vertellen dat je nog geen Voice hebt kunnen kijken… Wat een gezeur om aandacht..

  Ga lekker brood bakken ofzo maar val ons op tv iet meer lastig met dat zure hoofd…

 40. Jantje

  Dit geeft nu precies het verschil tussen PO en CO aan. SMS-jes genereren is het doel, het programma er omheen zijn noodzakelijke kosten.

 41. Wwzapper

  Dan wordt het misschien tijd voor een ‘eerlijke’ PO-variant, voor zover dat mogelijk is, waarbij het stemmen gratis is.

  Zou het mogelijk zijn om een dergelijke show te produceren op een manier waarop het op de PO past (cq. iets aan de commerciëlen toevoegt), zonder dat het meteen zo droogjes oogt als ‘De Beste Singer Songwriter’?

 42. waaromdan

  Laten we wel eerlijk wezen, zal mijn niets verbazen als het gewoon weg waar is, alles voor de kijkcijfers he. en bij de molletjes tja zou mijn dus echt niet verbazen als het dus wel zo is gegaan.

 43. Ineke

  Misschien dat Leona meer stemmen heeft gekregen omdat de stemmers dachten dat Sandra er toch wel genoeg zou krijgen en dus niet op Sandra gestemd hebben. Dat zou jij toch moeten weten HenkJan. Zure reactie hoor nu je zelf door SBS gedumpt bent.

 44. Anja

  Natuurlijk gebeuren dit soort dingen. Alles voor de kijkcijfers.

 45. Klapvee

  “Smits beschuldigd…” moet zijn: “Smits beschuldigT!”
  Au…

 46. Plato

  Natuurlijk is het nep, niet alleen van Nieuwland, de hele show, bijna iedereen in TVOH wordt gevraagd door Talpa mee te doen. En iedereen staat onder wurgcontract, ook de mensen die er eerder uitvliegen.

  Sandra mag nu alleen optreden als Talpa t regelt en Talpa bepaalt ook welke liedjes.

  Maar HJS is gewoon gepikeerd dat John hem geen werk heeft gegeven

 47. Jolanda

  Het is toch niet zo moeilijk…degene die word genoemd als winnaar gaat er sowieso uit. Dan is die Sandra al bekend genoeg met 4 hits, dus dat is dan ook klaar, heeft dat hulpje ook niet meer nodig. Dan breng je diegene in beeld waarvan je zegt dat die niet kan zingen, dan gaat daar iedereen automatisch op stemmen, want das zielig dat ie anders niet door kan… Hoe moeilijk is het dan nog… Van de meeste hoor je uiteindelijk toch niets meer…Klaar!!

 48. Piet

  Hoewel ik het natuurlijk niet kan bewijzen, (Henk Jan zelf trouwens ook niet),
  zou het me niet verbazen als zou blijken dat hij gelijk heeft. Maar om nu iets te gaan roepen over een programma wat je (dit seizoen) nog nooit gezien hebt, vind ik nogal discutabel. Gevalletje van zielige schreeuw om media-aandacht?

 49. Rob

  Heeft nog geen uitzending gezien maar komt wel met allerlei complot theorien?! En dit is dan dus relevant omdat…..?!?

 50. Anoniem

  Het is: “te allen tijde”

 51. Diana

  Echt onzin wat hij uitkraamt.
  Sandra heeft een mooie stem, maar als je haar vaker hoort vind ik haar vreselijk eentonig, zelfs een beetje irritant .
  dus ik kan best begrijpen dat ze anders hebben gestemd
  Een nummer van haar vind ik genoeg om te horen, ik moet er niet aan denken om een heel album op te zetten, dan gaat ze mij echt irriteren

 52. Delano

  Boeiend wie uit welke talentenjacht wordt gesmeten, één ding staat vast: als deelnemer word je lekker gemaakt dat je ‘de volgende superster’ kunt worden. Legale slavernij.

 53. Patje

  Zang programma’s zijn uit, wanneer je een plaatje maakt en al je vrienden en familie het downloaden sta je al op nummer 1, dus dat zegt allemaal niks.
  En in Amerika is the voice helemaal geen succes. Amerikanen hebben wel wat beters te doen !!

 54. Lisa

  John de Mol is nu bij 3fm op de radio en maakt ff gehakt van HJ Smits ;) Het terugluisteren waard! John is erg boos en gaat met zijn advocaten kijken of hij HJ kan aanpakken…

 55. post

  wel wel, henk-jan heeft de grote Mol door…alleen zit hij iets op het verkeerde spoor. Trijntje had een album te promoten en sinds de Voice is die goud. goed, leona is een van haar achtergrond zangeressen en dus concurent voor sandra. sandra is expres overgewaardeerd doordat zij veel treurende meelopende fans achterliet. en nu het hele eiereten: johannes, floortje en ivar verliezen het volgens john -is mijn mening-zowiezo van leona maar johannes heeft sympatisanten die geld in het laatje brengen dus zijn hele manipulatiespel is al in duigen gevallen. het is een huub vs brian verhaal tijdens de gouden kooi, je hebt nu eenmaal met kijkers te maken. en daar kan john zich nog raar verslikken in de naam die hij aan het programma gaf: de stem van Nederland, ja degene die tijdens de audities indruk maakt met zijn/haar stem maar ook de stem van tv kijkend en sms-ent nederland: The voice of Holland!

 56. Kuki

  Uh… je bedoelt: “The Voice of Friesland”! Ik was vanaf haar eerste noot al fan van Sandra, zij komt er echt wel, ook zonder The Voice. Ik hoorde haar eerste hit al onder de nieuwe serie van RTL4 staan, Divorce! Nou ja, daar kan zij over meezingen ;-(

 57. Ronald

  Lisa. Dan heeft John de Mol júist iets te verbergen, anders zou het zo laten en denken ach die Smits lult slap.

 58. Anoniem

  The Voice is voor goedgelovige randdebielen die alles slikken wat ze doro John de M. voorgeschoteld krijgen…

 59. Anoniem

  Algemeen bekend dat uitslagen van talentenjachten doorgestoken kaart zijn.

 60. Sander

  Nee.. het mag niet eens..

 61. Anoniem

  Er mag zoveel niet wat wel gebeurd. Drogreden

 62. De Insider

  Bij Big Brother gebeurde het ook wel eens, heb ik me laten vertellen door iemand van de produktie. Niet dat het me verbaast, maar er geloven klaarblijkelijk nog veel mensen in de ‘magie’ van de televisie. Een grote luchtbel.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.