Jeroen Pauw ontkent belangenverstrengeling

Geplaatst op do 01 nov 2012 om 14:16

Foto: VARAJeroen Pauw vindt het geen probleem dat hij Bram Moszkowicz in Pauw & Witteman kritisch moet interviewen, terwijl de strafpleiter vertegenwoordigd wordt door zijn bedrijf Talent Kitchen. Dat zegt hij donderdag in De Volkskrant. “Ja, Bram is een van de sprekers, zoals hij vast bij heel veel bedrijven een spreker is. Dat is geen belangenverstrengeling, want ik sta zelf ook op de website. Ik zie dat hetzelfde als wanneer Bram en ik een pak kopen bij dezelfde winkel“, aldus de tv-journalist. 

Pauw vindt het onzin dat hij wordt beticht van het bevoordelen van Moszkowicz.  “Ik houd mij niet met de boekingen van sprekers bezig, maar met een hele andere tak van Talent Kitchen, namelijk het coachen van jonge, talentvolle presentatoren. Ik begeleid niet de mensen die geïnterviewd worden in ons programma. Dat zou inderdaad niet zuiver zijn.”

In DWDD verweet Jort Kelder Pauw dat hij Moszkowicz altijd met fluwelen handschoenen aanpakt. “Een onzinargument. Bram is meestal bij ons te gast geweest als raadsman die een cliënt vertegenwoordigde. Het gesprek ging dan over de zaak, niet over Bram. Dinsdagavond zat hij heel duidelijk in het programma omdat hijzelf de zaak was.

Had Pauw hem niet harder moeten aanpakken op de fraudekwestie? “Nee, want dat was niet het nieuws. Het interview ging over de reden waarom hij levenslang geroyeerd is door de Raad van Discipline. (..) Bovendien mag op verzoek van de Belastingdienst niet over de schikking worden gepraat.”

Pauw & Witteman trok dinsdag 1,9 miljoen kijkers naar Nederland 1. Daarmee werd het de op een na meest bekeken aflevering ooit.
22 Reacties op “Jeroen Pauw ontkent belangenverstrengeling”


 1. Linda

  “Ik sta zelf ook op de website dus is het geen belangenverstrengeling” Wat een ongeloofelijk onzin argument. Bijna net zulke onzin als Mosko gebruikt om zich vrij te pleiten van belastingontduiking. Natuurlijk is het dubieus dat Pauw allerlei handeltjes heeft naast zijn werk voor de Vara. Het bedrijf is van Pauw en betaalt Mosko. Dat is belangenverstrengeling. Punt. En helemaal vreemd dat de Vara dat allemaal toestaat.

 2. Poel

  @Linda

  Om nog maar niet te spreken op het vervolg: “Ik zie dat hetzelfde als wanneer Bram en ik een pak kopen bij dezelfde winkel”. Eh, okay? :?

 3. michael

  Typisch Vara, links l#llen rechts vullen. Trouwens zag Eva Jinek en Jojanneke (die ex van Powned) ook allemaal op de website van Pauw zijn bedrijf staan. Dat verklaard ook waarom hij hun altijd zo ophemelt, hij verdient gewoon dik aan ze! Wat een incestueus clubje daar in Hilversum, bah. Maar goed dat P&W stopt volgend jaar, die kun je dus niet meer serieus nemen. Of Witteman moet Pauw eruit gooien, want Paul deugt wel als journalist.

 4. Linda

  @Poel, Ja inderdaad :-) Hij vergeet erbij te zeggen dat het zijn eigen winkel is en dat hij dik verdient aan de pakken van Bram. Ik denk dat Bram nog wel meer mensen meesleept in zijn val. Pauw is de eerste in een lange rij die dubieuze contacten heeft met Mosko.

 5. Eva

  Jongens! Niet zo overdrijven met zijn allen. We hebben het over een televisieprogramma en een bedrijf waar hij mede eigenaar/aandeelhouder is en zichzelf ook door laat vertegenwoordigen.
  Volgens mij mag Jeroen Pauw, mits goed afgesproken met VARA, alles er naast doen wat hij wil. Of denken jullie dat hij de enige presentator is die andere activiteiten heeft naast zijn programma?

  En als je wijs wilt meepraten op dit forum dan moet je niet doen of je er nu achterkomt dat Hilversum een incestueus clubje is. Dan heb je het toch niet helemaal begrepen of goed zitten opletten.

  Je kunt wat van hem vinden als interviewer maar dat nu alles stil moet komen te staan of moet stoppen is misschien wat overdreven he?
  Want zo zullen er een heleboel gasten aan tafel zitten waar men achter de schermen ook prive met elkaar omgaat. En niet doen alsof dat alleen bij televisie voorkomt.

  Want andersom vond iedereen het belachelijk dat Eva Jinek niet de baan bij Nieuwsuur kreeg vanwege haar toenmalige relatie met Bram Moszkowicz.

  Het is hier nooit goed of het deugt niet. Laten we vooral rustig blijven ademen met zijn allen.

 6. Anoniem

  @Eva Wat begrijp jij niet aan de termen “journalistieke onafhankelijkheid” en “belangenverstrengeling”? Wat krom is kun je niet recht praten, dat geldt voor Moszkowicz en nu dus ook voor Pauw. Jeroen verdient geldt aan Bram en heeft er dus een commercieel belang bij hem niet te beschadigen. En dat Eva niet voor Nieuwsuur mocht werken begrepen de meeste mensen heel goed. En geheel terecht blijkt ook achteraf.

 7. Keizer

  Eva Jinek hierboven komt het voor haar ex-bеflap opnemen.

 8. robb

  Nu begrijp ik ook waarom Paul Jansen zo vaak aanschuift.

 9. Anoniem

  Paul Jansen, ja da’s waar die zit opeens ook veel aan tafel. Wat een boefje die Pauw…

 10. Loes

  De quote van Mediacourant en de reacties hieronder gaan voorbij aan het FEIT dat Talentkitchen niet het bedrijf is van Jeroen Pauw maar 100% van ENDEMOL. Het was ooit zijn idee, dat is alles. Pauw wordt -net als Bram- vertegenwoordigd door Talentkitchen.

  Dat staat overigens ook zo in de Volkskrant. Maar neem vooral niet de moeite om jezelf te informeren voordat je onjuistheden opstapelt en elkaar nakakelt hier op mediatheekransje punt nl.

 11. Jaap

  Loes hou je muil of ik fist je in je poes.

 12. lisa

  krankzinnig natuurlijk. pauw heeft een bedrijf wat alleen maar draait op zijn bekendheid verkregen door optreden voor de po. (lees vara) en dat doet ie voor een mega salaris.. rond de 300k meen ik.
  ik vind het niet kunnen. helaas kan ik lidmaatschap vara niet opzeggen… (al gedaan na het untermensch incidentje marcel van dam vv pim fortuyn)
  krijg beetje kots gevoel richting vara/pvda

 13. MicheldeB

  Klinkt plausibel, maar het viel me wel op dat vooral Witteman de vragen stelde. Maar misschien was dat toeval.

 14. Anoniem

  @Loes Onzin! Talentkitchen is een initiatief van TVBV, het bedrijf van Jeroen Pauw, en Endemol. Hij zit er dus tot over z’n oren in en heeft er alle belang bij dat zijn “stal” in een goed daglicht komt te staan omdat er grof geld wordt verdient met dagvoorzitterschappen e.d. Mensen als Bram M, Eva Jinek, Merel Westrik Paul Janssen, Jojanneke etc zijn allemaal verbonden aan Pauw en schuiven regelmatig aan bij de Vara talkshows. En daar had je ook zelf achter kunnen komen met 5 minuutjes googlen.

 15. Anoniem

  @Anonymous: Je hebt ongelijk, bel anders even de Kamer van Koophandel? Het is een bedrijf van Endemol, op Jeroen’s initiatief. TVBV is wel aan hem verbonden.

 16. albert

  nu snap ik waarom Bram in P&W niet het vuur na aan de schenen wordt gelegd

 17. Anoniem

  @Ano 21:24 De inschrijving KvK zegt helemaal niets over de financiële belangen van Pauw in Talentkitchen. Het is zijn initiatief dat hij heeft ondergebracht bij Endemol. Als je de schijn van belangenverstrengeling wilt wegnemen publiceer dan maar het jaarverslag van Talentkitchen en TVBV. Het is weer eens het bewijs dat journalisten geen commerciële activiteiten moeten ontwikkelen naast hun baan. Pauw wordt heel goed betaald door de Vara, waarom daarnaast dan nog z’n zakken vullen met eigen bv’s? Mag ik ook niet van mijn baas.

 18. Tim20

  Witteman zat er toch ook nog?

 19. albert

  en deze ex-rtl nieuwslezer alias zelfbenoemde journalist met linkse praatjes en rechtse zakkenvullerijen is nu het prototype van belangenverstrengeling; zijn commerciele kornuiten vd ende, de mol en wester worden kritiekloos benaderd: 1 oplossing laat deze nieuwslezer zo spoedig mogelijk opzouten terug naar rtl

 20. Eznirt

  Wat een wijsheid hier;im learning :)
  Main-Issue is dat je ff je huiswerk moet doen.
  Hoewel intuïtie mijn gouden leiddraad is is de waarheid vaak anders.
  Beware of that.
  Met mijn complimenten aan Eva J.

 21. Eznirt

  @ Brian en de anderen;Andersdenkende denken oftmals anders als man denkt!

  Een denkertje…

  Btw Johannes is top;of hij wint is vers 2;m.i.

 22. Eznirt

  Nu op NL3 Jinek;kijk ff hoe knap ze dat doet;ze kan real-time schakelen,ad-hoc;en behoudt haar klasse terwijl het een niet te versmaden vrouw is.Knap hoe ze laveert tussen commercieel/publieksomroep/content.Doe het maar,ga er maar zitten.Supergirl.Denk dat haar kracht is brains ingebouwde klasse.
  Afzeik-gehalte in NL viert hoogtij-ik doe daar niet aan mee;terwijl ik geen “go-with-the-flow” type ben.Fijne avond.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.