‘Micha Wertheim pedant en arrogant in Zomergasten’

Micha Wertheim gedroeg zich zondag in het interviewprogramma Zomergasten buitengewoon arrogant. Dat vindt tv-recensent Willem Pekelder van dagblad Trouw. Ongemakkelijke tv, vond Pekelder het. “‘Heb je er zin in?’, vroeg Jan Leyers aan het begin. Het ‘ja, hoor’ van Micha Wertheim klonk aarzelend, alsof hij voorvoelde dat het niet zou gaan klikken. Wat inderdaad klopte. Het werd een Zomergasten vol schurende gesprekken, wrevel en ongemakkelijke stiltes.

De fragmenten hielden het programma volgens Pekelder overeind. “Zoals van de Amerikaanse stand-up comedian Doug Stanhope met zijn harde anti-joodse grappen. ‘Ik denk: ik laat dit maar zien, want Leyers gaat natuurlijk weer vragen wat joodse humor is’, beet Wertheim, zelf jood, zijn gastheer toe.”

Zodra Leyers vroeg hoe Wertheim zelf omgaat met een woedende zaal, werd de Zomergast weer korzelig. ‘Moet ik nu dat hele verhaal over Roermond weer vertellen?’, zei hij. Pekelder:”Ja, dat moet je, Wertheim, wat doe je anders op tv? Dat had Leyers kunnen zeggen, maar hij bleef minzaam zwijgen. Met af en toe een grap, die Wertheim weer niet begreep, en vice versa.”

Op een gegeven moment bepaalde Wertheim zelf wanneer het tijd was voor het volgende fragment. “Leyers had hem natuurlijk een flinke mep kunnen verkopen, maar hij nam zijn verlies, en eigenlijk was dat wel verstandig. Misschien was het zelfs geniale tactiek! We leerden nu de ware Wertheim kennen: pedant en arrogant.”

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen