Alleen betaalbare fragmenten in Zomergasten

De gasten van Zomergasten moeten bij de selectie van hun tv-fragmenten goed opletten op de betaalbaarheid ervan. Dat vertelt Micha Wertheim, enkele weken geleden zomergast, in VARAgids. Alles moest budgettair lukken. “Voor ieder fragment dat uitgezonden wordt moeten rechten worden betaald. Iedere Zomergast heeft een beperkt budget. Als dat op is, moet je hopen dat een andere Zomergast een heel goedkope smaak heeft zodat je wat van dat budget af kan snoepen.”

Vooral buitenlandse productiemaatschappijen willen vaak de hoofdprijs, stelt Wertheim. “Je kan wel tegen HBO zeggen dat Summerguests in Nederland een Very Big Deal is, maar een korting zit er meestal niet in. Zo had ik heel graag een stukje laten zien van de Engelse documentaireserie Seriously Funny.”

Dat ging niet door. “Helaas, vijf minuten van die documentaire uit 1997, die waarschijnlijk nooit meer herhaald zal worden, bleken zoveel te kosten dat die twee clowns een kwart van mijn budget op zouden snoepen.”

Hetzelfde bleek te gelden voor beelden van Alan Patridge, een typetje van de Engelse komiek Steve Coogan, vervolgt hij. “Als je vijf minuten van hem op tv wil laten zien kost dat een godsvermogen. Op YouTube kun je alles gratis zien.

Helaas, zou je zeggen, dan laat je toch een stukje van The Office zien? Dat gaat toch ook over een superirritante gast die stiekem heel aandoenlijk is? Stop maar: allemaal te duur, net als de Simpsons en alle andere series waar ik alle dvd’s van heb.”

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen