Tv voor 16+ alleen ’s avonds laat op Uitzending Gemist

Programma’s met de Kijkwijzer-stempel ’16 jaar en ouder’ kunnen voortaan alleen nog na tien uur ’s avonds worden opgevraagd op Uitzending Gemist, de videowebsite van de Publieke Omroep. Dat heeft ze woensdag laten weten. Het gaat op dit moment om Spuiten en Slikken van BNN en de serie Dexter van de VPRO. De Publieke Omroep stelt dat zij verplicht wordt door de overheid. “Het internet is een open omgeving“, protesteert tv-directeur Gerard Timmer echter.

Timmer vindt het een merkwaardige maatregel. “Je kunt je afvragen hoe zinvol deze maatregel is. Vooral als je je realiseert dat de commerciële omroepen dit niet hoeven te doen.”

De tv-baas had een alternatief voor ogen. “Wij hadden liever gekozen voor een open familieslot, waarbij ouders zelf de mogelijkheid wordt geboden content af te schermen, een voorziening die kabelexploitanten al bieden. Zo hadden we een beschermde omgeving kunnen bieden, zonder dat we liefhebbers van bepaalde programma’s moeten teleurstellen.

In de toekomst wil de overheid het mogelijk maken om online leeftijdsverificatie in te voeren. “Dit zou dan ook gebruikt kunnen worden om programma’s met een bepaalde leeftijdsclassificatie af te schermen“, legt de Publieke Omroep uit.

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen