Prijs De Wereld Draait Door blijft ‘uitstekelbaars’

Geplaatst op Wed 14 Sep 2011 om 16:20

De dagelijkse oproep van De Wereld Draait Door om kans te maken op een sweater die ‘uitstekelbaars’ is, blijft in het programma zitten. Dat zegt inspreker Erik Dijkstra in De Coen & Sander Show. De woordgrap uitstekelbaars valt niet in de smaak bij columnisten en twitteraars. “Bij De Wereld Draait Door zwichten wij echter niet voor dat soort terrorisme. Wij bepalen zelf wat wij zeggen. Als wij hebben bedacht uitstekelbaars, dan wordt het uitstekelbaars. Wat de kijkers er ook van vinden.”

De Wereld Draait Door kiest elk seizoen voor een andere oproep. “Aan het begin van een nieuw seizoen neem je al die leaders weer op en twee jaar geleden zei ik: ‘Je maakt kans op een verdomd mieters DWDD-jasje.’ Daarna kregen we ‘super niet meer normaal’. En dit jaar hebben we bedacht: ‘Hoe vind je dat? Uitstekelbaars!’

Op Twitter stellen mensen dat zij De Wereld Draait Door vermijden vanwege de woordgrap. “Ik heb me er heel erg over verbaasd. Ik vond het zelf wel geestig, maar tot mijn verbazing vinden mensen dat verschrikkelijk. Ze worden er zelfs kwaad over. Waar gaat het over?“, giert Dijkstra.

Het prikkelen hoort volgens Dijkstra bij tv-maken. “Ik moet er wel om lachen. ‘s Avonds als ik naar huis fiets en het is iets na achten, dan weet ik dus dat heel veel mensen zich ergeren aan dat ik ‘uitstekelbaars’ zeg. Dat is toch geweldig.
21 Reacties op “Prijs De Wereld Draait Door blijft ‘uitstekelbaars’”


 1. PoCo

  Is sowieso altijd een zwak stukje DWDD. Lelijk gemaakt promootje door een stagiair in elkaar geprakt. Verkeerde (maar niet leuk-foute) vormgeving. Jammer.

 2. Markvw

  Sommige mensen zeuren om te zeuren…
  Volkomen terecht dat ze dat niet gaan veranderen

 3. Marijn

  Ik begrijp het niet. Kan iemand mij het uitleggen?

 4. Alex Donkers

  @Marijn. Na de TVDD komt altijd een oproepje met voice-over die gebruik maakt van woorden als ‘mieters’ en andere gedateerde krachttermen. Dit seizoen wordt ‘uitstekelbaars’ gebruikt, wat een flauw woordgrapje is van een minder niveau (a la suczeven en tot sinas).

  Totaal onbelangrijk, maar inderdaad net even te amateuristisch. Terwijl Erik normaal best goedgebekt is.

 5. Anonymous

  Kwam mij bekend voor, maar het komt van jakhals Frank die bij zijn vertrek een ontbijtje kreeg en de deur opende en ´uitstekelbaars´ zei. Dit is te zien in
  het filmpje van de jakhalzen.

 6. fred

  weer typisch de rooie rakkers. Zo arrogant, en dan schijt hebben aan wat de kijker vind… voor wie maak je dit programma?????

 7. Lotte

  Ik heb me ook verbaasd over de keuze van het woord. Het is geforceerd niet grappig en bovendien vind ik het conceptueel ook niet erg sterk: de visuele vormgeving van de het clipje is duidelijk een knipoog naar de vervlogen dagen van de Nederlandse TV. Een tijd waarin woorden als “mieters” ook echt werden gebruikt. Om dit nu te vervangen door het woord “uitstekelbaars” is dus niet echt een overtuigende voortzetting van die gedachte.
  Maar om je er nu DRUK OVER TE MAKEN? Nee. dat gaat erg ver. Storm in een glas water. Ik zit me eigenlijk op te winden dat ook ik er nu weer op reageer! :)

 8. Daniel

  Wat een zorgeloos en fijn leven moet je toch hebben als je je daar druk over maakt.

 9. Jack

  Salonsocialisten hebben toch nog nooit humor gehad en denken al eeuwen dat ze het beter weten, ook toen ze nog achter Mao, Pol Pot en Lenin aanliepen.

  Natuurlijk neem je niets van een ander aan als je denkt dat je de wijsheid in pacht hebt. Zo’n hekel aan de rode VARA bloedhonden!!

 10. Elm

  linkse humor.. zucht

 11. Daniël

  de eerste keer dat ik het hoorde vond ik het wat flauw, door de ophef erover ben ik het juist gaan waarderen.

 12. Yossarian

  Jezus, het is maar een – inderdaad flauwe – woordspeling. Maar om er dan gelijk linea recta Mao, Pol Pot en Lenin bij te gaan betrekken.. Dan ben je pas echt triest en kansloos zeg..

 13. Kees

  Dames en heren, uitstekelbaars is een woord afkomstig uit het oeuvre van Jules Deelder, daar is verder niets vreemds en nieuws aan…..de Vara heeft dat verre van zelf bedacht!

 14. Vincent

  …..Over tot de orde van de dag.

  NEXT!

 15. ws1

  willen de mensen die uitstekelbaars een flauwe woordgrap vinden
  eens even een week lang naar RTL boulevard kijken….

  die woordgrappen zijn vele malen erger….

 16. b200

  sjonge jonge, sinds wanneer is een slechte woordgrap links of rechts te noemen?

 17. Jordie

  mensen, get a life

 18. Ano Nymous.

  Jack. Van een voor sommige slechte woordgrap bij Pol Pot en Lenin terechtkomen.
  Heb je vandaag je pilletje ingenomen? Je hebt duidelijk hulp nodig.

 19. Paul

  Tjonge, wat een zuurpruimen hier. Het is een lekker melig woord, dat door de dagelijkse herhaling in je hoofd gaat zitten. En op een dag ga je het zelf gebruiken. Dat is het kenmerk van een goede jingle. Wat vind je daarvan? Uitstekelbaars!

 20. Cake

  Ik moet er persoonlijk een beetje om grijnzen toen ik het de eerste keer op tv hoorde. Tegenover RTL Boulevard vind ik het een meer dan welkome, melige, sarcastisch-flauwe breker van het programma. Goed dat ze het erin houden.

  De mensen hier die op een of andere manier Mao en politieke standpunten hierin weten te betrekken zou ik graag een enkeltje gekkenhuis aanbieden. Jullie sporen niet man. Ga iets doen met je leven.

 21. Eric

  Haha wat een ophef voor een woordje

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.