Jan Tromp: ‘Achterbakse actie van EO’

Foto: Erik van 't WoudPresentatoren Jan Tromp en Joost Eerdmans van Uitgesproken VARA en Uitgesproken WNL zijn verbijsterd over de beslissing van de EO om na dit seizoen te stoppen met Uitgesproken EO. Dat lieten de twee woensdag blijken in het Radio 1-programma Lunch. Tromp beticht de EO van ‘achterbaksheid en hoogmoed’. “Wij zijn voor een fait accompli gesteld. Het normale collegiale overleg hebben ze niet gevolgd en dat voedt het vermoeden dat er sprake is van een opzetje“, zegt hij.

De EO gaf dinsdag aan dat de opvattingen van die omroep over de invulling van geprofileerde kwaliteitsjournalistiek te veel verschillen van die van de VARA en WNL, de twee andere omroepen die Uitgesproken maken. “De hoogmoed zit in het feit dat ze zichzelf uitroepen tot kwaliteitsjournalisten en daarmee WNL en VARA  opzij schuiven als tweederangs“, zegt Tromp.

Eerdmans vindt dat ze bij de EO het nieuwe format niet hebben begrepen. “Ik denk dat wij als WNL te uitgesproken waren voor de EO. Daarom zijn ze nu tot de slotsom gekomen dat ze weg moesten. Ik denk dat de EO het format niet goed heeft begrepen. Uitgesproken is bedoeld  om de omroepen te profileren, de EO is blijven hangen in het format van Netwerk.

Directeur televisieprogrammering Gerard Timmer van de Publieke Omroep kondigde dinsdag het gehele einde van Uitgesproken aan. VARA en WNL willen wel door met Uitgesproken, dat van maandag tot en met vrijdag te zien is op Nederland 2.

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen