TROS: ‘Henk Hagoort serveert drie miljoen kijkers af’

TROS-directeur Peter Kuipers heeft in een persbericht gereageerd op de open brief van Publieke Omroep-baas Henk Hagoort dinsdag in De Volkskrant. Hierin pleit Hagoort voor bezuinigingen op amusement en sport en stelt hij dat de TROS-show Bananasplit niet echt bij de publieke omroep past. “De uitspraak van Henk Hagoort dat Bananasplit wat hem betreft wel van de buis mag verdwijnen, is volslagen onbegrijpelijk. Daarmee serveert hij drie miljoen kijkers af!“, zo reageert Kuipers.

Hagoort vindt Bananasplit niet echt een titel voor zijn publieke omroep. “Iedereen voelt aan dat Boer Zoekt Vrouw meer publieke waarde heeft dan het opnieuw uit de kast halen van Wie van de Drie. Dat Koefnoen beter bij ons past dan Sterretje Gezocht. Dat Paul de Leeuw meer onderscheidend is dan Bananasplit“, schreef hij in de open brief.

TROS-directeur Kuipers is verbaasd. “Waar de discussie allereerst over moet gaan, is niet over welke programma’s er wellicht moeten verdwijnen, maar over verregaande samenwerking tussen omroepen, schaalvoordeel en een efficiëntere besturing van de Publieke Omroep. Daar wordt momenteel in Hilversum ook druk over vergaderd want iedereen realiseert zich dat daar in deze economische tijden een slag te halen is. In alle overleggen is het standpunt dat we niet aan de programma’s komen.”

Volgens Kuipers hoort ook licht amusement in het publieke bestel. “Bananasplit is een amusementsprogramma dat een andere doelgroep bereikt dan bijvoorbeeld een amusementsshow van Paul de Leeuw. Dat is de kracht van de Publieke Omroep. De TROS richt zich, onder meer ook met haar Muziekfeesten, bij uitstek op een brede doelgroep. Dat is mede het bestaansrecht van de Publieke Omroep, want alleen een elitaire bovenlaag bereiken past niet bij het principe dat de Publieke Omroep huldigt: van iedereen, voor iedereen.”

Een discussie zoals Hagoort die nu oproept door zijn persoonlijke voorkeur kenbaar te maken over welke programmatitels er zouden moeten verdwijnen, is dan ook zeer voorbarig. Nog los van het feit dat de voorzitter van de Publieke Omroep niet over de programma’s van de omroep gaat. De TROS beslist zelf welke programma’s zij wenst uit te zenden“, besluit Kuipers.

Meer in TROS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen