Hoogleraar: ‘Platte Hagenezen fascineren Nederland’

Henri Beunders, hoogleraar in de ge- schiedenis van maatschappij, media en cultuur, weet wel waarom Oh Oh Cherso een kijkcijferhit is. Volgens hem vinden kijkers het fascinerend om te zien dat er mensen bestaan als de feestvierende Hagenezen uit het RTL 5-programma. “Tweederde van de bevolking heeft een VMBO-diploma. Dat vergeten we nog wel eens. En de studenten van nu zitten gewoon bij een studentenvereniging en komen al die mensen uit Den Haag nooit tegen.

Beunders denkt dat de intellectuele medemens de jongeren uit Oh Oh Cherso interessant vindt. “Het gaat over feesten en iedereen krijgt versiertips. Het is een entertainmentprogramma. Als je tegenwoordig Facebook-pagina’s van jongeren bezoekt, dan is dat vrij intellectueel. Dit programma is zo plat als een dubbeltje. Hoeveel mensen kennen nog zo’n groep, die zo plat praten en zo recht-toe-recht-aan frikandellen eten?“, zegt hij op Radio 1.

Hij denkt niet dat de jongeren uit Oh Oh Cherso de nieuwe generatie representeren. “Ik denk niet alleen dat de kloof tussen autochtonen en allochtonen groot is in Nederland, maar ook tussen autochtonen onderling.  Ook in hun eigen Hyves- of Facebook-omgeving komen die niet voor. Zo ontstaat de fascinatie voor zo’n groep plat pratende Hagenezen.”

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen