NOS blijft WK-beelden blokkeren in buitenland

De NOS blijft het doorgeven van beelden van het WK Voetbal via internet blokkeren voor bezoekers in het buitenland. Veel Nederlanders in het buitenland hebben geklaagd over het niet kunnen terugkijken van programma’s als het WK Journaal via internet. “De NOS heeft een contract met de FIFA voor het uitzenden van het WK Voetbal. We mogen dat, zowel via tv als internet, alleen doen bin- nen de landsgrenzen van Nederland“, zegt Roeland Stekelenburg, hoofd Nieuwe Media bij de NOS.

Zelf vindt Stekelenburg het ook jammer dat de NOS-uitzendingen niet terug te zien zijn in het buitenland. “Ik begrijp het volkomen, want ook ik was de afgelopen dagen buiten de landsgrenzen en baalde dat ik de reportages van Studio Sport niet op onze website kon terugkijken.”

Stekelenburg benadrukt dat het blokkeren van doorgifte dus geen keuze van de NOS is, “maar een harde contractuele verplichting naar FIFA toe. Niet onderhandelbaar, wat betekent dat als we met die eis niet akkoord gaan, we het hele WK niet kunnen uitzenden.”

De NOS WK-site is wel gewoon toegankelijk buiten de landsgrenzen, maar de video’s die WK-beelden bevatten en livestreamsniet. “De NOS schermt daarom op internet de WK-beelden af door middel van ‘geoblocking’, een systeem waarbij we controleren vanaf welk IP-adres een gebruiker ons bezoekt. Elke computer heeft een uniek IP-adres en we weten welke IP-adressen binnen Nederland beschikbaar zijn.”

Het negeren van de FIFA-regels is volgens de NOS geen optie. “De FIFA ziet er zeer streng op toe dat de omroepen niet buiten hun eigen landsgrenzen uitzenden. De redenering daarachter is dat buitenlandse omroepen miljoenen euro’s hebben betaald voor de exclusieve televisierechten van het WK-voetbaltoernooi. Als wij dan streams gaan aanbieden indeze landen, concurreren we met de zenders die nu juist heel veel geld heeft betaald voor de exclusieve rechten.”

Houdt de NOS zich niet aan deze contractuele bepalingen, dan staan hier hoge boetes op. Op de vraag of de NOS dan geen uitzendrechten kan kopen voor binnen- én buitenland, zegt Stekelenburg: “Dat zou in theorie wel kunnen, maar dat zou de NOS dan enkele miljarden euro’s kosten.”

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen