VARA zet zich af tegen verrechtsing van Nederland

Foto: VARADe VARA wil met haar programma’s en tv-blad nog meer tegenstand bieden aan de ‘verrechtsing’ van Nederland. Dat zegt voorzitter Cees Korvinus in VARAgids. Hij is niet blij met de verrechtsing. “Voor de progressieve spirit – die van Nederland ooit een land maakte dat bijvoorbeeld tolerant was voor minderheden – lijkt bekrompenheid en provincialistische navelstaarderij in de plaats gekomen. Ik vind het als progressieve mediaorga- nisatie die we zijn als VARA goed om dat signaal af te geven.

De rode omroep wil de banden aanhalen met verwante organisaties. “Ik denk dat het urgent en van belang is dat we elkaar als rode of progressieve familie weer een beetje te vinden“, zegt Korvinus. “Als ik het over de progressieve club heb dan bedoel ik dus behalve onszelf de PvdA, de SP, GroenLinks, en D66 mag wat mij betreft ook meedoen. Verder de FNV, het CNV, Oxfam Novib, Natuurmonumenten, Amnesty International, noem maar op.

De VARAgids bracht vorige week een rood nummer met als titel ‘VARAgids’ vrolijke linkse hobby nummer’. Maar ook op televisie wil Korvinus zich ‘roder’ presenteren. “Als het goed is zie je en hoor je het dagelijks in onze programma’s. Neem De Wereld Draait Door dat we nu vijf jaar maken en dat op Nederland 3 iedere avond meer dan een miljoen kijkers trekt. Als je het aanzet spat de spirit van het scherm af.

DWDD gaat vlak voor de verkiezingen een serie politieke specials maken. “Die voorlichting over waar de verkiezingen straks op 9 juni over gaan zodat je als kiezer in ieder geval een goed geïnformeerde keuze kunt maken, daar hecht ik enorm aan. Pauw & Witteman staat tot hun eigen verdriet dan al niet meer geprogrammeerd omdat het de beurt is aan Knevel & Van den Brink, maar dat gaan we enigermate oplossen door Paul Witteman vier afleveringen van Het Lagerhuis over politiek te laten maken.

De VARA gaat samen met de EO en Telegraaf-omroep WNL een actualiteitenrubriek maken op het tijdstip van Netwerk. “De nieuwe actualiteitenrubriek zou je voor wat betreft het EO-aandeel misschien kunnen vergelijken met het Reformatorisch Dagblad of Trouw, het Wakker Nederland-deel misschien met De Telegraaf en wat wij als VARA gaan doen met de Volkskrant.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen