RTL Nederland: ‘Ruimschoots marktleider in maart’

Foto: RTLRTL Nederland heeft in maart een marktaandeel van 33,4 procent behaald in de commerciële doelgroep 20 tot 49 jaar. “Dat is met name te danken aan de ijzersterke programmering van RTL 4 en de hoge scores van RTL 7. De Publieke Omroep komt op 27,8 procent uit en de SBS Groep op 25,4 procent“, aldus een woordvoerder van RTL donderdag. Van de RTL-zenders scoorde RTL 4 het hoogst. “RTL 4 scoorde in maart opnieuw bijzonder goed en bleef de concurrentie ver voor.

RTL 4 behaalde in maart een zenderaandeel van 18,6 procent in de doelgroep Boodschappers 20 tot 49 jaar. “Het weekend werd gedomineerd met X Factor op vrijdag (1,5 miljoen kijkers), Ik Hou Van Holland op zaterdag (2,3 miljoen kijkers) en Postcode Loterij Miljoenenjacht op zondag (1,4 miljoen kijkers). Ook Wat Vindt Nederland? en Echt Waar?!, twee programma’s van Jack Spijkerman, deden het erg goed op de late zaterdagavond. Het nieuwe format Echt Waar?! ging veelbelovend van start met 1,7 miljoen kijkers. Op donderdag trok de eerste aflevering van het eveneens geheel nieuwe ‘Bonje Met De Buren’ 1,3 miljoen kijkers.

GTST beleefde op 5 maart met 1,6 miljoen kijkers een hoogtepunt met de vierduizendste aflevering. “De drie crossoverafleveringen van de CSI-series trokken op 1 maart zenderaandelen in de eigen doelgroep (Boodschappers 20 – 49 jaar) tot maar liefst 26,1 procent zenderaandeel. Daarnaast blijft de vooravond van RTL 4 ijzersterk: Editie NL, RTL Boulevard en het RTL Nieuws kwamen tot zenderaandelen van 30,6 procent, 29,0 procent en 27,4 procent.”

RTL 5 scoort met ‘Top Model’ in Nederland

RTL 5 eindigt de maand maart met 8,6 procent zenderaandeel in de eigen doelgroep 20-34 jaar. “De fashionavond op maandag blijft met 10,4 procent marktaandeel de best scorende avond. America’s Next Top Model haalde op 15 maart zelfs 19,8 procent toen de next top models Amsterdam bezochten. De nieuwe afleveringen van Project Catwalk doen het uitstekend met gemiddeld 14,7 procent, met een uitschieter van 17,9 procent op 22 maart. Ook Bridgets Hoe Word Ik Gelukkig’ scoort goed op maandag.

De geheel Nederlandse vooravond met achtereenvolgens Wie Is De Chef?, Over De Kook en Take Me Out startte de afgelopen maand. “De vooravond klimt weer naar het vertrouwde niveau. Natuurlijk staat het populaire Wipeout in de top van RTL 5 met op 28 maart een zenderaandeel van 16,8 procent. Ook weten de kijkers het bloederige epos Spartacus te waarderen. De serie scoorde gemiddeld 11,2 procent in maart.”

Voetbal draagt bij aan succes van RTL 7

RTL 7 heeft een hele mooie maand achter de rug, zegt de woordvoerder. “De mannenzender sloot in de doelgroep Mannen 20 – 49 jaar af met een zenderaandeel van 6,9 procent, een stijging van 16 procent ten opzichte van maart 2009. Bij de jonge mannen (20 – 34 jaar) steeg de zender met maar liefst 40 procent naar 7,6 procent. Voetbal was een duidelijke succesfactor. De halve finales van de KNVB Beker trokken een miljoenenpubliek (1,5 miljoen voor Feyenoord – FC Twente en 1,4 miljoen voor Go Ahead Eagles – Ajax), maar ook de UEFA Europa League-wedstrijden, Voetbal International en het nieuwe Seat Mooiste Goals Ooit trokken zenderaandelen in de doelgroep van respectievelijk 11,9 (Anderlecht – HSV), 12,2 en 13,6 procent.

Het nieuwe Formule 1-seizoen ging op 14 maart van start. “Bijna 700.000 kijkers stemden op de eerste race af. Naast sport, deden ook de nieuwe realityserie Steven Seagal: Lawman, Extreme Fishing en films als Last castle, Life en The Last King Of Scotland het goed bij de mannen.”

The Tudors het succesnummer van RTL 8

In de doelgroep Vrouwen 20-49 jaar haalt RTL 8 in maart 3,0 procent zenderaandeel. De dramaserie The Tudors met dubbelde afleveringen op zondag behaalde een hoog gemiddelde van 4,8 procent in de doelgoep. “Verder doen de films op RTL 8 het uitstekend. De kwalitatieve titels Georgia Rules, Sound Of Music, Sleepless In Seatle, Half Light en Beautiful Mind stonden in maart in de top van de vrouwenzender.”

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen