Clairy Polak: ‘Ik was woedend’

NOVA-presentatrice Clairy Polak was woedend toen ze vernam dat ze geen deel uit zou maken van het Nieuwsuur, vanaf september de opvolger van NOVA. Dat vertelde Polak vrijdag in De Wereld Draait Door. Polak, die – zoals deze week bekend werd – wel interviews op locatie gaat doen voor het Nieuwsuur, zou niet neutraal genoeg zijn. “Ik vond dat kritische journalistiek werd verward voor linkse journalistiek. Daar was ik woedend over. Ik vond dat een diskwa- lificatie“, aldus Polak.

Waar NOVA gemaakt wordt door NOS, NPS en VARA, zal het Nieuwsuur alleen door NOS en NPS worden betaald. De nieuwe actualiteitenrubriek moet neutraal zijn en Polak zou teveel VARA uitstralen. “Ik was woedend. Ik vond het een diskwalificatie voor wat ik tot nu toe had gedaan. Ik vond dat het alleen maar ging over politieke kleur en niet over kritische journalistiek.

Polak kreeg het slechte nieuws te horen op 8 januari. “Op 8 januari was er een bijeenkomst van de redactie waarin een Powerpoint-presentatie werd gegeven over het Nieuwsuur. Er werd een hele winst-en-verliesrekening gepresenteerd. Bij winst stond een hele lijst met alle voordelen en bij de verliesrekening stonden drie dingen. Het eerste was: de naam Nova raken we kwijt. Het tweede was: de samenwerking met de VARA raken we kwijt. En het derde: we raken een van onze gezichten kwijt. Op dat moment werd mij duidelijk dat er geen plaats meer voor mij was.”

Toch snapt Polak dat een VARA-gezicht wellicht niet thuishoort in een programma dat niet van de VARA is. “Er is mij duidelijk gemaakt – en op zich begrijp ik dat ook – dat de NOS, die nu de VARA gaat vervangen, graag ook een gezicht wil hebben. Twan is van de NPS en er moet dus een NOS-gezicht komen. Het enige waar ik ontzettend kwaad over was, was de reden die gegeven werd, namelijk de linkse beeldvorming. Dat vond ik niet te hebben en met mij gelukkig een heleboel mensen niet.

Verhuizen naar de NOS of NPS was voor Polak geen mogelijkheid. “Dat was niet een optie om naar de NOS of de NPS te gaan. Het ging er niet om dat ik betaald werd door de VARA, maar dat ik in de beeldvorming van de VARA ben.”

Deze week werd duidelijk dat Polak interviews op locatie gaat maken voor het Nieuwsuur. “Mensen die tv-programma’s presenteren in Hilversum kunnen zich niet voorstellen dat er nog iets leukers is dan wat ik nu doe. Voor presentatoren is presenteren zaligmakend. Ik ben geen presentator. Ik ben een interviewer en ik speel dat ik presentator ben. Dat hoef ik nu niet meer te doen.”

Ze wil op locatie meer de verdieping in. “Weet je wat er live in de studio gebeurt?“, vroeg ze aan Matthijs van Nieuwkerk. “Dan gebeurt er wat er nu gebeurt tussen ons. Je hebt een gesprek en omdat je dan binnen een bepaalde tijd klaar moet zijn, zit je doorlopend iemand te onderbreken en kan hij zijn verhaal niet doen.”

Meer verdieping, meer inhoud en meer achtergrond. Dat hoop ik.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen