LLiNK maakt bezwaar tegen erkenningen alle omroepen

Foto: Agnes WagenaarLLiNK tekent bezwaar aan tegen de er- kenning van alle publieke omroepen. De omroep meent dat er sprake is van een onzorgvuldige besluitvorming, waardoor alle erkenningsbesluiten onrechtmatig zijn. Dat meldt LLiNK dinsdagochtend. In november werd bekend dat LLiNK vanaf september 2010 uit het publieke omroepbestel wordt gezet en ook tegen dat besluit maakt zij bezwaar. “Minister Plasterk handelt in de beoor- deling van alle omroepen onrechtmatig“, zegt advocaat André Gaastra.

De minister baseert zijn besluiten over erkenningen van de publieke omroepen op adviezen die zonder wettelijke grondslag tot stand zijn gekomen, meent LLiNK. “Volgens de adviesorganen zelf ontbreekt het aan een toetsingskader“, vertelt een zegsvrouw. “Uit de rapporten blijkt dat er nooit een grondige en degelijke analyse is gemaakt van de totale programmering van LLiNK. Desondanks menen de adviesorganen LLiNK een negatieve beoordeling te kunnen geven. Ook het feit dat bestaande omroepen in de procedure een lichtere toetsing doorstaan dan de aspirant-omroepen druist in tegen alle rechtsbeginselen.”

LLiNK wordt uit het bestel gezet, omdat zij te weinig toegevoegde waarde zou bieden. LLiNK-advocaat André Gaastra: “Voor de beoordeling van de toegevoegde waarde bestaat geen wettelijk toetsingskader en bovendien is het onderzoek maar half uitgevoerd. Vergaande consequenties over wie mag blijven en wie het bestel moet verlaten, kunnen dan ook niet op deze adviezen gebaseerd worden. LLiNK maakt daarom bezwaar tegen alle besluiten omtrent de erkenningen van omroepen in het publieke bestel.

Naast de afwijzing op grond van de toegevoegde waarde spreekt de minister in zijn besluit de verwachting uit dat LLiNK zich de komende periode niet aan de wet zal houden. Volgens de minister is de financiële situatie nog steeds te onzeker. LLiNK bestrijdt dat. LLiNK zegt te hebben aangetoond met ingang van de nieuwe erkenningsperiode schuldenvrij te kunnen zijn. “Bovendien heeft een schuldenlast niets te maken met het al dan niet wettelijk handelen van een omroep“, reageert directeur Karlien de Ruijter.

De adviezen van de Visitatiecommissie Publieke Omroep, de Raad voor Cultuur, het Commissariaat voor de Media en de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep zijn volgens LLiNK gebaseerd op meningen en niet op ter zake doende feiten. “Ik verwacht van een minister dat hij zijn oordeel vormt op basis van een zorgvuldige procedure en steekhoudende argumenten. Dit besluit is gefundeerd op drijfzand“, aldus De Ruijter.

Op 1 april 2009 had LLiNK het benodigde aantal leden voor een erkenning. “Opvallend genoeg wordt er sindsdien met geen woord meer gerept over de 153.000 leden van de omroep. Onze leden hebben recht op een zorgvuldige procedure. Die rechten worden met voeten getreden“, vindt de Ruijter. “LLiNK kan daarom niet anders dan bezwaar aantekenen en blijven doorvechten voor het voortbestaan van LLiNK.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen