Yvon Jaspers: ‘Benelux’ Next Top Model een schande’

Geplaatst op Fri 16 Oct 2009 om 13:17Foto: RTLYvon Jaspers vindt het ‘schandalig’ dat de jury van Benelux’ Next Top Model slanke kandidaten aanspoort om af te vallen. Tegen Rosalinde werd gezegd dat ze ‘iets teveel heup’ heeft en ‘minder moet snoepen’. “Zij is te dik, zeggen ze, maar ze is graatmager. Dat is zo’n gemiste kans. Zo’n programma met zo’n doelgroep, namelijk jonge meiden die in de risicogroep van anorexia zitten, zou daar zoveel in kunnen betekenen om iets te veranderen. Ze doen gewoon dit. Ik vind het schandalig.

De bekende KRO-presentatrice kijkt met een ander gevoel naar Benelux’ Next Top Model, sinds ze in de zomer een programma over anorexia maakte. “Ik moet bekennen dat ik dat heel graag kijk, maar ik ben afgeknapt. In de zomer heb ik een thema-avond bij de KRO gemaakt over anorexia. Daar sprak ik een meisje, die zei dat een juf van haar ooit gezegd had dat ze wel wat stevig was. Dat ene zinnetje van die juf is zij nooit meer kwijt geraakt. Nou, anorexia wil je echt niet hebben.”


55 Reacties op “Yvon Jaspers: ‘Benelux’ Next Top Model een schande’”


 1. Anonymous

  En ik vind het schande dat Yvon Jaspers nog op televisie is.

 2. Fleur

  Ik word hier vreselijk moe van. Waarom worden mensen zo onderschat? Dit is een reality programma, jonge meiden kijken hier naar voor de ruzies en kritiek. Natuurlijk zijn zij jaloers, maar anorexia gaat meestal niet om figuur, maar om controle. Het is meerdere malen aangetoond dat slanke modellen weinig invloed hebben op anorexia onder de meisjes, deze is namelijk niet toegenomen, alleen de aandacht ervoor is toegenomen. Misschien moeten we Gooische Vrouwen stoppen, want de wijn die gedronken wordt, draagt bij aan het alcoholisme in Nederland.

 3. Anonymous

  Reactie op Fleur: Jij onderschat geloof ik het verkeerde

 4. Olga

  Ja en wie maakt daar (oa) opmerkingen over in Benelux Next Top Model?? Juist ja die dikke pad van een Sebastiaan van Schaijk, met d’r eeuwige Arafat-sjaaltjes.

 5. Anonymous

  Sorry.. maar van een dik model moet ik kotsen.. ;)

 6. ronald

  helemaal eens met Yvonne.
  Het is ook een schande.
  Het wordt tijd dat hier een mediacode voor komt.

 7. Anonymous

  Reactie op ronald:

  Het is toch een realityprogramma? Ze geven gewoon weer hoe het er in de modellenwereld aan toe gaat.

 8. AJ

  Boehoo, dit is de echte wereld Yvon niet contactgestoorde boeren die wel een dik mormel willen.

 9. Bob

  Ik vind het schandalig dat we sociaal gestoorde boeren uitmelken door ze te exploiteren op TV terwijl ze duidelijk en direct hulp nodig hebben. Ieder zijn mening. En laat mevrouw Jaspers eens afvallen, weet ze niet dat de camera 5 kilo toevoegd ? Brrrr.

 10. Anonymous

  Reactie op AJ: ????

 11. Anonymous

  Dat mens moet haar muil houden aangezien ze een programma maakt over trieste boeren die zichzelf voor gek zetten voor miljoenen mensen omdat ze geen date kunnen scoren…

 12. JR

  Helemaal mee eens! Ik keek dit altijd met veel plezier, maar nu die arme meisjes zo worden afgekraakt, wordt het een stuk minder leuk om er naar te kijken. En dan die vatzige Bastiaan die de opmerkingen maakt.. shame on you man! Neem een voorbeeld aan de America’s versie waar ook plus size models welkom zijn en zelfs winnen!

 13. Puk

  Afkraken, zowat in hun nakie midden in een drukke straat gaan staan. En vreselijk hoe ze dan uiteindelijk voor een jury mogen staan of ze door mogen gaan. Spanning opvoeren… stapje naar voren… lekker lang wachten…pfff of ze aan de doodsstraf zijn ontsnapt. Die makers genieten er weer eens zelf het meeste van. Ze hebben het niet voor niets verzonnen.

 14. Koen

  Deze reacties had ik hier, op deze site, niet verwacht. “Een model moet dun zijn?”, “Dat mens moet haar muil houden, “Laat mevrouw Jaspers eens afvallen” Alsof dit een onderwerp is waar je zo over kunt spreken?

  Het is nou eenmaal de trend om als iemand in medialand een opmerking maakt of iets vind, hij of zij onvriendelijk wordt verzocht maar eens naar zichzelf te kijken, maar dit gaat te ver! Wat denken jullie wel?

  Het zelfbeeld van jonge meisjes is geen grapje. Zo’n programma zou een goed beeld moeten neerzetten! Er zijn duizenden meisjes die zulke beelden niet kunnen relativeren. Dat heeft niks met onderschatting te maken!

  Belachelijk hoe sommigen mensen reageren. Soms is het zeer smakeloos om overal tegen aan te trappen en over alles een ongenuanceerde mening te hebben!

 15. Newhouse

  Reactie op Koen: Het is heel simpel: als model moet je gewoon binnen bepaalde maten vallen, anders kan je geen model zijn.
  Net zoals een popster binnen bepaalde maten moet zingen, anders kan hij geen cd opnemen. Dan gaan we toch ook niet zeggen: het is een belediging voor iemand dat die niet kan zingen, laten we hem maar doorgaan om een punt te maken dat je niet binnen de maat hoeft te zingen op popster te zijn ?
  Onzin.

  Hoewel het natuurlijk wel vervelend kan zijn om te kijken voor dikke meisjes, maar ja: het leven gaat niet altijd over rozen: er zit een knop op de TV.

 16. Alie A

  Reactie op Puk: Dat begrijp je verkeerd, het zijn amoeben die meedoen weten we nu. En amoeben die er naar kijken. Dat die naieve grietjes echt niet wisten wat ze ondertekenden op hun contract, wat ze precies moesten doen, vertellen ze er dan voor het gemak maar niet bij. Dat was bij BB en de rest van die onderbroeken tv ook zo. Ze zitten ineens aan een ranzig programma vast. Hebben per ongeluk toestemming gegeven om uitgekafferd te worden. Dan ga je mij toch echt niet vertellen dat de makers zelf geen amoeben zijn.

 17. bessy

  Reactie op Newhouse:

  Het is vervelend, maar Newhouse heeft gelijk.
  De kleding bij modeshows is in standaardmaten aanwezig. Als je te dik bent dan pas je daar gewoon niet in.
  Wil zo’n programma niet al zijn geloofwaardigheid verliezen, dan kunnen ze een te dik meisje niet laten winnen.
  In Amerika hebben ze dit inderdaad opgelost door ook dikke modellen mee te laten doen, die dus alleen in grote maten over de catwalk paraderen.
  Er is daar zelfs wel eens een meisje geweest dat op een gegeven moment te dun werd om nog als grote maten model door te kunnen gaan.

 18. ano

  Mevrouw Jaspers slaat een beetje door denk ik. Want ze heeft een eigen programma te promoten….

  Tuurlijk is anorexia verschrikkelijk en is het belangrijk dat we jonge meiden een goed zelfbeeld voorspiegelen. Maar het gaat hier wel om modellen die bepaalde maten moeten hebben. En echt, deze meiden hebben echt geen maatje 34 dat nog kleiner zou moeten zijn, ze neigen naar maat 40. Prima in real life, maar voor een model te stevig.

  Bovendien: het programma zegt: ga sporten en snoep minder – dat is juist prima toch? Ik zou het kwalijk vinden als werd gezegd:”er moet wat af, maar als je nou alleen een appel eet en voor de rest niets, of je steekt je vinger in je keel, dan moet dat lukken.” Nee, er wordt gezegd: probeer meer te sporten en probeer gezond te eten. Volgens mij heeft Daphne zelfs een keer gezegd dat een handje chips echt geen kwaad kan, als je voor de rest gezond eet en probeert te sporten. Kortom: ik zie het probleem niet.

 19. Koen

  Je kunt het niet eens zijn met de modellen wereld en kritiek hebben op de manier waarop zij jonge meisjes beïnvloed. Dan is een reactie als: “als je te dik ben pas je gewoon in die kleren” niet voldoende. Dat is onderdeel van het probleem.

  Bovendien ging mijn reactie voornamelijk om de respectloze en ongenuanceerde manier waarop mensen hun mening op deze website uiten. Er hoeft iemand in medialand maar iets te zeggen, en er zijn er een stuk of 10 die dit alles terugkaatsen naar deze persoon zelf, er een wedstrijd in integriteit van maken, en volledig aan het probleem waarover deze persoon het heeft voorbijgaan. Zelfs hebben we niet de positie om in de media onze mening te uiten, dus dan schoppen we maar tegen elke uitspraak aan om ons zo toch te doen gelden. Ondertussen levert dat enorme smakeloze en zorgwekkende reacties op, om maar een voorbeeld te noemen: “Sorry.. maar van een dik model moet ik kotsen.. ‘)”

 20. Tetje

  Ze willen die meisjes zo graag aan een carriere helpen, maar ondertussen…
  Het valt nog mee dat er niet ‘mooi, integer en met liefde gemaakt’ wordt geroepen. Cynisch luitjes die van leedvermaak houden die dit soort televisie maken. Mag ik dat even zeggen?

 21. Kucher

  Jaspers heeft gewoon gelijk. Iedereen die dat ontkent is ziende blind

 22. Kucher

  Reactie op Newhouse:

  Je vergelijkt appels en peren. Oefenen om toch uiteindelijk die maten te kunnen zingen kan geen kwaad. Afvallen om binnen die maten(die extreem laag zijn ) kan voor mensen binnen de doelgroep een obsessie worden en dus uitmonden in anorexia nervosa.

 23. Anonymous

  Reactie op Koen: Je zou haast door jou gaan denken dat het zelfbeeld van jonge meisjes belangrijk is voor ze en dat ze zo met die meisjes begaan zijn maar dat geloof je toch niet echt he? Welnee, ranzige televisie en die meiden zoveel mogelijk achterlijke dingen laten doen, met zo weinig mogelijk kleding aan. Dat is het verschil met de co en Yvon van de po. Ze kan nog wel in 10 talk shows haar mening spuien maar het blijft een kwestie van smaak. En dat hebben ze bij de co nu eenmaal niet. Sensatie en kijkers is alles wat telt. Hoe ze het ook verwoorden, vertrouw ze maar niet. Over respectloos gesproken.

 24. Martijn

  Haha, lachen, al die RTL-fanboys op deze site die Yvon Jaspers afzeiken. Zeker jaloers dat ze zo succesvol is?

  Zo iemand heeft RTL4 niet he?

 25. Bob

  Reactie op Anonymous: Bij de PO doen ze het niet om de kijkers :-? Waar doen ze het dan wel om ? Zichzelf ? Is dat niet veel erger ?

  BNTM is zeker smaakloos, maar BZV is niet echt van een hoger kaliber. Dus mevrouw Jaspers moet gewoon lekker haar mening voor zich houden.

 26. Frenkie

  Reactie op Martijn: Martijn inderdaad, De succesvolle Yvon Jaspers kan volgens de RTL-fanboys maar beter haar mond dicht houden en zich niet uitspreken over RTL-programma’s. Dat de programma’s in het weekend niet succesvol zijn, maakt ze overigens helemaal niet uit, want de decors van de RTL-programma’s zijn zo oogverblindend mooi. Tis maar wat je belangrijk vindt. Ik denk dat het belangrijk is iemand durft uit te spreken dat het een verkeerd signaal is. Dove blijkt toch veel flesjes te kunnen verkopen zonder de graatmagere modellen en als de verkoop zou ingestort met deze nieuwe koers waren ze er heus wel op teruggekomen. Zo werkt reclame nou ook wel weer namelijk.

 27. Campingzender6

  Ik heb de uitzending van BNTM gezien en ik snapte het ook niet, Een slanke dame werd voor dik uitgemaakt. Ik zag het niet hoor? Misschien hadden ze beter ook kunnen uitleggen waarom ze slank en fit moet zijn..

 28. Newhouse

  Reactie op Kucher: Ben je de jeugd van MJ nu al vergeten ? Is ook erg obsessief geworden.

  Natuurlijk: ook ik vind eigenlijk dat kids nergens in gepushed zouden moeten worden, maar helaas is de wereld nou eenmaal anders.
  Zo zijn er in de wereld jaarlijks ook duizenden kids die op Harvard willen studeren; maar hiervoor te dom zijn. Het besef dat ze te dom zijn, kan een obsessie worden en leiden tot zelfmoord. Dit doet niets af aan het feit dat het terecht is dat er dergelijke eisen worden gesteld.

  Ik zou zeggen: KRO: start een eigen dikke-modellen-wedstrijd. Een ‘Next Plus Size Model’-contest, zoals in de VS al gebruikelijk. Jordin Sparks is mijns inziens een goed voorbeeld van schoonheid binnen deze categorie.

 29. vinn

  MODEL = DUN
  MEISJE WIL MODEL ZIJN
  MEISJE = IETS TE DIK
  JURY ZOEKT EEN TOP MODEL

  dus vertellen ze het meisje dat ze minder moet snoepen

  LOGISHHHHHHHHHHH!!

 30. Bas H.

  Reactie op Campingzender6: Waarom nodigen ze zo’n meisje dan uit en laten ze haar op tv zien als ze niet aan de eisen blijkt te voldoen vraag ik me af. Haar maten en haar lichaam zal ze toch allang daarvoor hebben moeten laten zien? Sensatie gaat het om, en ze hebben zelf weer wat om handen want je moet wat met je dag he?

 31. Campingzender6

  Reactie op Bas H.:

  Deels om sensatie natuurlijk maar er kijken zoveel jonge meisjes naar dit programma dan moeten ze maar sensatie zoeken in iets anders maar niet om een dun meisje dik te noemen.

 32. Campingzender6

  Reactie op vinn:

  Dat kunnen ze beter doen ja, of door te zeggen dat ze meer moet sporten maar dat meisje was echt niet dik hoor.. Dus

 33. Lies

  YVON, IK SNAP IETS NIET.
  EEN PAAR WEKEN GELEDEN ZAT JE NOG TE ZEUREN DAT ZODRA BOER ZOEKT VROUW OP DE BUIS KOMT JE LIEVER BINNEN BLIJFT, OMDAT JE ANDERS ZO IN DE PUBLICITEIT STAAT. NU ZIT JE BIJNA ELKE DAG ALS TAFELDAME BIJ DWDD, WAAROM IS MIJN VRAAG? VOLGENS MIJ BEN JE ZO AANDACHTSGEIL DAT JE JEZELF NU AAN HET OVERSTIJGEN BENT. WEET JE PLEK EN KOM EENS WAT MINDER OP TV, NIET IEDEREEN ZIT TE WACHTEN OP DIE KOP VAN JOU!

 34. Kees Endeveld

  Reactie op Lies:

  Volgens mij hebben je worstenvingers iets te lang de Capslock knop ingedrukt. Geeft niets, volgende keer effe die poffertjeshanden wat hoger boven je toetsenbord hangen.

 35. Lies

  Reactie op Lies: Beste Naamgenote, Caps Lock toets nog een keer indrukken en er gaat een wereld voor je open. Succes

 36. Dirk

  Yvonne heeft gelijk, sommige modellen zijn veel te mager. Homo`s kiezen kennelijk eerder voor een model dat jongensachtiger is. Ik vind dat ze vrouwen teveel als een barbiepop behandelen en met kleertjes spelen. Eigenlijk heel vrouwonvriendelijk.

 37. Haasje

  Reactie op Lies: t.a.v. Lies 2; s.v.p. geen CAPS LOCK gebruiken. Ik ben niet blind! Het leest niet prettig!

 38. Haasje

  Reactie op Lies: Exact dezelfde reactie had je trouwens vandaag al een keer eerder geplaatst! (met Caps Lock aan!)

 39. Joost

  Je kunt nou eenmaal niet opzoek zijn naar een top model dat stevig of mollig is..dat gaat niet, zo zit die wereld niet in elkaar. Dus je moet ook niet proberen het op tv wel zo over te laten komen. Modellen zijn over het algemeen graatmager, deal with it. En als iemand topmodel wil worden…tja, het hoort erbij.

 40. Dirk

  Mollig hoeft ook niet, maar er is een verschil tussen slank en mager. Een model met heel dun haar en een mager gezicht is niet aantrekkelijk. Er moeten gewoon meer hetero`s aan de slag in die industrie.

 41. Campingzender6

  Reactie op Lies:

  Er zit bij jou echt een steekje los hè? Sinds wanneer is Yvon elke dag tafeldame bij DWDD? De laatste keer kan ik het mij niet meer herinneren hoor. Gewoon zielige reacties omdat je Yvon niet mag, oke maar reageer wel inhoudelijk.

 42. Tetje

  Dat ze er zowiezo zo intensief mee bezig moeten zijn. Dat vind ik nog ‘t zieligst van alles.

 43. Owen

  Reactie op Koen:

  Wat zit jij nou weer te huilen het programma heet Benelux Next Top Model… niet Benelux Next Fat Model!

  De mode wereld is gewoon hard.

 44. www.tvhollands.web-log.nl

  Als die lelijke Lianne de serie uit is word het vast een succes

 45. Puk

  Reactie op Owen: ” De modewereld is gewoon hard.” Die tijd hebben we ook gehad dat de commercieele jongens mode belangrijker maakten dan het is. Als Frans Molenaar bij gebrek aan vet betalende klandizie ineens doet, wellicht uit wanhoop gedreven, of het altijd al zijn droom was om voor C&A te ontwerpen, dan zijn we gelukkig weer op ons retour naar weer normaal doen. En die naieve grietjes van BNTM doen ze bij de co nog even hun voordeel mee. Met de klemtoon op ‘nog even.’

 46. Susanne

  Sorry hoor maar waar slaat dat onderstaande br. op!!!!

 47. Rian

  Moet je naar Tegenlicht kijken.

 48. Anonymous

  ondertussen vergeten jullie dat ze niet te dik zijn maar niet dun genoeg

 49. Anonymous

  en ja standaardmaten zijn vereist en dat weten zij van te voren maar dat maakt het nog niet tot goedkeuring…het blijft achtelijk laten ze dan eens die standaardmaten waar ze het over hebben aanpassen. ondertussen weten we allemaal dat een standaard gemiddelde vrouw niet een heupje van 90 cm heeft maar breder…dus waarom word de standaardmaat niet aangepast.. denk eens verder dan je neus lang is…niet ja de maat staat vast nee die maat past niet bij de maatschappij dus pas hem aan…die is in de jaren al vaker aangepast net als de wespentaille die in was…die zie je nu ook niet meer omdat het niet gezzond was. Het probleem ligt dus niet bij de modellen, niet bij het programma maar bij de personen die de standaard maat vast stellen. en nog een ding voor jullie me verkeerd begrijpen vetrollen zijn ook niet gezond dus leef normaal eet normaal en alles komt goed….

 50. p hansen

  Nee, dan die homofiele vetzak in de jury, Bastiaan geheten. Die zo graag de hele dag anaal in de weer is. Ik wil wel langskomen om hem een boomstam door zijn achterste te hijen tot die er door zijn strot weer uitkomt.

  Dit soort gasten moet al allereerste uit het modewereldje verwijderd worden.
  voordat er een beetje normale gedragsverhoudingen ontstaan.

 51. jq

  Ookal is die Van schaik geen model en hoeft ie niet slank te zijn;

  Hij moet zn vatsige mond houden over meisjes met maatje 34 die te dik zouden zijn. Gewoon alleen al vanwege het principe dat die gast zelf obesitas heeft en dikke mensen bescheiden moeten zijn :P

  En mw Jaspers heeft een keurig statement waar NIKS over te zeggen is maar waar door de modewereld toch NIET naar geluisterd wordt.

  Bastiaan, bud spencer, van schaik waaaaarom ben jij op tv?

 52. Ac

  ja idd

 53. Jantien

  Sorry hoor.
  Wat een sneue mensen daar.
  Ik heb sowieso al een schijthekel aan dat modellengedoe,
  en aan die daphne deckers met haar schijtcommentaar,
  alsof ze de beste van de wereld is.
  modellen die doodgaan aan anorexia.
  SIZE ZERO IS UIT.
  Ik hou niet zo van meiden met tieten als een 12-jarige jongen.

 54. mick

  Ik word ook zo moe van die Yvonne Jaspers, wat een vreselijk mens is dat.
  Onbegrijpelijk dat heel Nederland graag naar haar kijkt.

 55. ro-bfashion

  ik vind dat het probleem door de designers word gecreerd…
  ik wil niet veel van botten zien in mijn ontwerpen maar vrouwelijke vormen, daarom maak ik het voor maatje 38

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.