Talkshowgasten keren zich tegen Jeroen Pauw

Foto: VARADrie van de vier talkshowgasten in Pauw & Witteman waren in de uitzending van donderdagavond niet echt te spreken over de vraagstelling van Jeroen Pauw. In het programma hield bestsellerauteur Kluun een vurig betoog tegen het atheïsme. Pauw zette vraagtekens bij het bestaan van God en vroeg aan Kluun waar volgens hem zijn overleden vrouw is gebleven. “Alsof je praat tegen een goochelaar, van: ‘Waar is ze gebleven?’ Ik vond het een beetje plat“, zei RTL 4- journalist Frits Wester.

Volgens Wester had Pauw die vraag beter niet kunnen stellen. “Waarom moeten mensen die geloven zich altijd verdedigen? Jullie zijn ook weer zo bezig, van: ‘Waar is je vrouw nu dan?’ Ik vind de vraag in essentie een beetje plat. Waarom moeten mensen die in wat dan ook geloven zich altijd verdedigen?

Pauw vond de kritiek onterecht. “Frits, ik begon met mijn vraag door te zeggen: ‘Ik bedoel het niet plat’, omdat mensen zoals jij het kennelijk heel snel als plat ervaren.”

Ook Kluun zelf vond de vraag onnodig. “Ja, jij weet ook dat ik niet ga zeggen: ‘Ja, ze is links achter’. Dat kan niemand weten. Niemand weet waar die hemel is“, zei hij. “Als je het hebt over bewijslast: er is geen enkele wetenschapper die zeker weet of God of dat er leven na de dood bestaat. Waarom zou je vragen naar bewijslast over iets waarvan we allemaal weten dat we het niet kunnen bewijzen?

Volgens CDA’er Wim van de Camp zag Pauw het als een zwaktebod dat Kluun niet kon vertellen waar de hemel is. Pauw: “Dat is helemaal niet gezegd. Dat is je eigen angst omdat je zelf denkt: ik geloof in hocus-pocus, maar ik moet het hoog houden.”

Vrijdagavond is Frans Bauer te gast in Pauw & Witteman.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen