‘Formats Publieke Omroep succesvol in het buitenland’

Programma’s van de Publieke Omroep doen het zeer goed in het buitenland. Dat zegt directeur Patty Geneste van Absolutely Independent, dat onder meer tv-formats van de publieke omroepen verkoopt in het buitenland. Zo gaan bijvoorbeeld The Phone (tien landen), Korenslag (acht landen) en De Zingende Zaak (twintig landen) regelmatig over de toonbank. “Het heeft iets te maken met het open karakter van ons land, met de durf om te experimenteren“, aldus Geneste in VARA Gids.

Van de crisis heeft Absolutely Independent weinig last, vertelt Geneste. “Al merk ik wel dat mensen meer op zeker spelen, ze kopen alleen bewezen successen. Een uitzondering hierop is Het Familiediner, dat we la hebben verkocht aan Australië, de VS, Spanje en Griekenland. De EO is trouwens sowieso heel goed bezig, want ook Korenslag is een doorslaand succes op de internationale markt. Ook leuk is dat All Stars binnenkort in Italië te zien is. het format is verkocht aan Mediaset.

Ook Spoorloos is succesvol over de grens. “Spoorloos brengt in Australië zo’n 10.000 euro per uitzending op, leuk voor de KRO, die daarvan 60 procent krijgt. Wij krijgen de resterende 40 procent, ook leuk. Al moet je nu niet denken dat het geld hier met bakken tegelijk binnenstroomt, want het duurt soms jaren voordat een investering zich terugbetaalt.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen