Oud-Boer Zoekt Vrouw-eindredacteur: ‘TV-markt stagneert’

Ton Lankreijer deed de eindredactie van Boer Zoekt Vrouw I, was vier jaar lang verbonden aan het RTL Nieuws en hielp Natasja Froger bij haar eerste schreden op het televisiepad als eindredacteur van de TROS-serie Schoondochter Gezocht. Sinds 1 februari zit Lankreijer werkloos thuis en kan hij zelfs de vaste lasten niet meer betalen. Hij komt niet meer aan de bak en wijt dat aan een stagnerende markt. “Juist de ervaren, ‘zware’ en dure creativo’s worden gemeden als de pest“, schrijft Lankreijer in NRC.

Eyeworks was één van de tv-producenten waar Lankreijer voor werkte, maar nu blijft de telefoon stil, vertelt Lankreijer vandaag in NRC Next. “De grote productiehuizen, waar ik doorgaans voor werk, hebben geen opdrachten. Er worden geen programma’s besteld en als er al een format is verkocht, wordt het uitgevoerd door eindredacteuren die nog wel in vaste dienst zijn. Uit alles blijkt dat de markt volkomen stagneert. Omroepen en zenders houden zich muisstil.

Volgens Lankreijer zit iedereen in omroepland in hetzelfde schuitje. Het is moeilijk een opdracht binnen te slepen. “Bovendien solliciteer ik ook, zonder enig dédain, als redacteur, maar ik krijg alles even hard terug. (..) Ik ga een eindredacteur niet voor de voeten lopen als ik zelf als redacteur zou kunnen werken, maar gezien het aantal afwijzingen is men daar blijkbaar niet van overtuigd. Een vriendelijk bedankje van de VARA, terwijl ik in mijn brief eerlijk aangeef dat er geen werk is voor eindredacteuren, dus dat ik dolgraag mijn oorspronkelijke vak van redacteur wil beoefenen.

Vooral zijn leeftijd zit tegen, denkt Lankreijer (56). Hij ziet het somber in. “Sinds 1 mei kan ik niet meer voldoen aan mijn verplichtingen. De hypotheek, de alimentatie, de vaste lasten, alle reserves zijn op, ik ben blut. Er moet iets gebeuren. (..) ‘Te somber’, zeggen mijn vrienden. ‘Het komt goed! Kijk naar wat je gedaan hebt, die ervaring raak je nooit kwijt. Neem het succes van Boer Zoekt Vrouw, het best scorende programma van 2005! Jou kan niets gebeuren, Ton, jij bent een zondagskind’.

Nu vele freelancers werkzaam in de media worden getroffen door de crisis, introduceert Lankreijer het Crisisplatform voor Freelancers en Zelfstandigen. Het is de bedoeling om hiermee de schade binnen de beroepsgroep te beperken.

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen