Frits Spits woedend op Matthijs van Nieuwkerk

Radiomaker Frits Spits is woedend op het VARA-programma De Wereld Draait Door en Matthijs van Nieuwkerk. De dj van KRO was dinsdagavond te gast in de talkshow om daar te praten over zijn boek Zestig Strepen, maar het boek kwam nauwelijks aan de orde. “Ik snap niet dat als je iemand uitnodigt voor een boek, dat je vervolgens niet gaat praten over een boek. Dat begrijp ik niet. Dat is journalistiek niet te verdedigen. Ik zou me doodschamen als ik zo’n program- ma zou presenteren.

Frits Spits is ontzettend boos op De Wereld Draait Door, vertelde hij op Radio 538. “Ik vond het met terugwerkende kracht verschrikkelijk. Ik heb van mijn uitgever en vrouw achteraf begrepen dat het boek niet eens in beeld is geweest. Ik denk dus dat Matthijs van Nieuwkerk er wellicht belang bij heeft gehad om dat boek niet in beeld te brengen. Voordat het programma begon, ging hij een praatje met mij maken. Hij vond het een prachtig boek en we hebben er heel leuk over zitten praten. Ik dacht: het gaat echt goed komen met het boek. Het boek is niet aan de orde gekomen.

Met terugwerkende kracht begrijp ik ook Peter R. de Vries. Het is gewoon schandalig. De redacteur van het programma komt na het programma na mij toe om zich te excuseren, want hij vond het verschrikkelijk. Hij schaamde zich voor wat er was uitgezonden. Ik zei zelf nog tegen hem: ‘Ach dat valt wel mee. Wat maakt het uit’. Ik ging op de weg terug en ik sprak met wat mensen. Toen dacht ik: dit is werkelijk the limit wat hier gebeurt. Waarom zegt hij in het voorgesprek ‘wat een leuk boek’? Hij hoeft het geen leuk boek te vinden, maar dan moet hij me niet uitnodigen.

Nu zat Frits daar onnodig, vindt hij. “Dan zit ik daar als een soort clown uit het jaar nul met Giel Beelen, wat niet mijn favoriete dj is. Een aardige jongen buiten de microfoon, maar als de microfoon opengaat verandert hij. Dat weet hij. Iedereen weet dat ik daar zo over denk. Als het je overkomt, is het toch raar. Ik ben verontwaardigd.

Matthijs van Nieuwkerk is volgens Frits Spits geen goede presentator. “Hij luistert niet. Het is Matthijs: mijn mening is eerst, dan komt de rest. Het is een beetje de oude VARA-methode, van: eerst wij, dan de rest. Dat kan gewoon niet.”

Frits Spits zegt dat hier nog een staartje aan komt. “Ik vraag me af wat hier achter zit. Ik vind het raar. Ik vind het heel raar. Ik ben boos. Ik ben bijna nooit boos, maar dit is te gek voor woorden. Dit muisje krijgt nog wel een staartje ook, want het is nog niet afgelopen dit verhaal. Dit moet je als gast niet accepteren.”

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen