Uitgebreid verslag Prinsjesdag bij NOS en RTL

Foto: RVDPrinsjesdag 2008 is deze dinsdag uitgebreid te volgen bij de NOS en bij RTL 4. Belangrijke elementen in beide uitzendingen zijn natuurlijk de Troonrede, het koffertje van minister Wouter Bos van Financiën en de rijtoer in de gouden koets. Brecht van Hulten en Ferry Mingelen presenteren tussen 12.30 en 16.00 uur een rechtstreekse uitzending op Nederland 1. RTL doet verslag via het Ontbijtnieuws, RTL Z en de reguliere bulletins. Om 15.00 uur schakelt RTL 7 live naar Den Haag.

De rechtstreekse Prinsjesdaguitzending van de NOS vanuit de Statenpassage in het Tweede Kamergebouw in Den Haag begint om 12.30 uur op Nederland 1. In het eerste half uur is er onder meer een vooruitblik op de gebeurtenissen van die middag.

Vanaf 12.50 uur verslaat Brecht van Hulten, die buiten bij Paleis Noordeinde staat, de rijtoer naar de Ridderzaal. Tegen 13.10 uur wordt overgeschakeld naar de Ridderzaal, waar koningin Beatrix de Troonrede zal voorlezen. Na het uitspreken van de Troonrede wordt er teruggeschakeld naar buiten om de terugtocht naar Paleis Noordeinde te registreren. Rond 14.10 uur wordt dit gedeelte van de uitzending beëindigd met de traditionele balkonscène op Paleis Noordeinde.

Na de balkonscène volgen toelichtingen en reacties op de Troonrede van ministers en volksvertegenwoordigers. Zij worden geïnterviewd door Dominique van der Heyde en Ferry Mingelen. Vanaf 14.55 uur is rechtstreeks te volgen hoe minister Bos van Financiën in de Kamer het alom bekende koffertje de Miljoenennota aanbiedt. De uitzending eindigt met een gesprek met minister-president Balkenende. Om 18.55 uur brengt de NOS een samenvatting op Nederland 2.

Verslaggeving bij RTL Nieuws

RTL Nieuws begint haar berichtgeving ’s morgens vroeg tussen 06.45 en 09.00 uur in het Ontbijtnieuws. Van 09.00 tot 18.00 uur doet RTL Z verslag van Prinsjesdag, met om 15.00 uur live het aanbieden van de Miljoenennota. Op RTL 4 doet RTL Nieuws verslag in de bulletins van 16.00 en 18.00 uur, in de uitgebreide uitzending om 19.30 uur en in het Late Nieuws om 23.30 uur bij RTL 4.

Als RTL Z om 15.00 uur live schakelt naar de aanbieding van de Miljoenennota, brengt zij aansluitend gesprekken met premier Balkenende en minister Bos. Live vanuit de studio volgen gesprekken met onder anderen Agnes Kant van de SP en Mark Rutte van de VVD en ook de andere politieke reacties komen aan bod. De commentaren vanuit economische invalshoek komen van verschillende hoogleraren in de studio.

Op de internetsite rtlnieuws.nl pakt RTL Nieuws flink uit. “Met videoboodschappen van alle fractievoorzitters en een videochat met politiek verslaggever Frits Wester aan het begin van de avond geeft ‘RTL Nieuws’ zowel op tv als via internet het meest volledige beeld van Prinsjesdag“, aldus een woordvoerder van RTL.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen