Bert Habets: ‘John de Mol levert creatieve buzz op’

Volgens directeur Bert Habets van RTL Nederland is er sprake van een evolutie in het televisieprogramma’s. Het nieuwe programma ‘Uitstel van Executie’ van Martijn Krabbé kwalificeert Habets als “vernieuwend‘. Bovendien is hij blij met de creatieve inbreng van John de Mol. “De Mol mag formats uitproberen op de zenders. Die afspraak stond in onze deal met Talpa. Het levert veel creatieve buzz op in het programmabedrijf. Ik Hou van Holland is een voorbeeld. En er komt nog meer aan.

RTL 4 kon deze zomer niet opboksen tegen het sport op Nederland 1. “Iedere medaille op de Spelen levert de publieke omroep extra kijkers op“, vertelt Habets in NRC Handelsblad. “Ik kijk uit naar het najaar. Toch hebben we niet stilgezeten. Voor het eerst hebben we ’s zomers nieuwe programma’s geïntroduceerd. Wie is de Chef is zo’n succes dat het aan het buitenland wordt verkocht. RTL ging niet meer op slot.

RTL 4, 5, 7 en 8 krijgen in het najaar sterkere profielen mee. “Dat is mijn belangrijkste opdracht. Wij hebben een tijdje minder bewust gewerkt aan de zenderprofielen. Onder meer door de overname van Talpa. Wij moeten nu weer heldere zenders neerzetten waar de kijker zich thuis voelt. Dat wil de adverteerder ook graag. RTL 4 is de familiezender met shows in het weekeinde en thema-avonden doordeweeks. RTL 5 is jong en eigenzinnig voor kijkers tot 35 jaar. RTL 7 wil de ultieme mannenzender zijn en RTL 8 wordt een zender voor vrouwen tussen 20 en 49.

Volgens Bert Habets is er evolutie in tv-programma’s. “Je moet proberen te innoveren binnen het genre. Het programma Uitstel van Executie vind ik zo’n vernieuwing. Wij renoveren en verkopen een huis, dat anders bij executie zou worden geveild omdat de bewoners in financiële problemen zijn geraakt. Dat is een mooi voorbeeld hoe een commerciële omroep aandacht kan besteden aan een maatschappelijk probleem.

De belangrijkste aanwinst van de deal met Talpa vindt Bert Habets Radio 538. “Wij zijn marktleider in radio. Verder hebben we een vierde zender aan onze family of stations kunnen toevoegen. Ons setje is nu echt compleet. Plus programma’s als Gooische Vrouwen en Voetbalvrouwen.

RTL 4 moet dit najaar door zonder het eredivisievoetbal. “Het is makkelijker om een familiezender te vullen zonder voetbal. Naar de samenvattingen op zondag keken heel veel mensen, maar ze maakten het profiel van RTL 4 onduidelijk.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen