Nationale Dodenherdenking bij NPO, RTL en SBS

De Nederlandse televisiezenders staan vanavond 4 mei stil bij de Nederlandse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en latere militaire conflicten tijdens de Nationale Dodenherdenking. De NOS doet live verslag van de plechtigheid in Amsterdam. Koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander zullen de eerste krans leggen bij het monument op de Dam. De vier zenders van RTL onderbreken de programmering enkele minuten voor de herdenking vanaf de Waalsdorpervlakte.

De NOS doet vanavond vanaf 19.50 uur rechtstreeks verslag van de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam waar Koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander aanwezig zijn. Aansluitend aan de twee minuten stilte om 20.00 uur, zal staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een toespraak houden. Daarna leest de winnaar van de dichtwedstrijd ‘Dichter bij 4 mei’, Bahar Azizi (18 jaar) haar gedicht ‘In mijn en ieder hart’ voor.

Traditiegetrouw besteedt de NOS op 4 mei ook aandacht aan een onderbelichte gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Dit jaar is dat de tragische ontruiming van de joods-psychiatrische inrichting ‘Het Apeldoornsche Bosch’ in Apeldoorn. Om 19.30 uur is hierover een documentaire te zien.

RTL Nederland brengt om 19.50 uur een liveregistratie van de Dodenherdenking vanaf de Waalsdorpervlakte. In dit duingebied bij Den Haag zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 250 mensen (het precieze aantal is niet bekend) ter dood gebracht door de bezetter. De Waalsdorpervlakte is een van de belangrijkste Nederlandse herdenkingsplaatsen van de oorlog.

Programma Dodenherdenking Nederland 2
– Herdenkingsbijeenkomst Nieuwe Kerk, 18.45 uur
– Documentaire ‘De ontruiming van het Apeldoornsche Bosch’, 19.30 uur
– Herdenking op de Dam, 19.50 uur (Ook te zien op Ned.1 en Ned.3)
– De Andere Familie Drank, 20.45 uur

Programma Dodenherdenking RTL Nederland
– Dodenherdenking Waalsdorpervlakte, 19.50 uur (RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL 8 )
– Der Untergang, 20.02 uur (RTL 5)
– In de schaduw van de overwinning, 22.30 uur (RTL 8 )

Programma Dodenherdenking SBS-Groep
– La vita è bella, 18.20 uur (NET 5)
– Dodenherdenking, 20.00 uur (NET 5, SBS 6 en Veronica)

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen