Koninginnedag 2008 live bij de NOS: logistieke operatie

Foto: RVDDe NOS doet op Koninginnedag 2008, woensdag 30 april, rechtstreeks verslag van het bezoek van koningin Beatrix en haar familie aan het Friese Makkum en Franeker. “Om de televisie-uitzending technisch mogelijk te maken wordt er een hele ploeg mensen ingezet, zowel journalisten van de NOS als de nodige cameramensen, geluidstechnici en overig technisch personeel“, vertelt een woordvoerster van de NOS vandaag. “Per locatie werken ongeveer 50 technici aan de uitzending.”

In totaal registreren 18 camera’s (per locatie zeven vaste en twee mobiele camera’s) het bezoek van de Koningin. Voor de presentatie van de uitzending is in de bibliotheek van Franeker een studio ingericht. Astrid Kersseboom zal vanaf die locatie de beelden van commentaar voorzien.”

De NOS registreert het bezoek van koningin Beatrix aan Makkum en vervolgens aan Franeker. In beide plaatsen wordt verslag gedaan van de activiteiten rondom het bezoek en geven aanwezigen een reactie op het bezoek. Verslaggever Menno Reemeijer is in Makkum en Mélinde Kassens doet verslag vanuit Franeker.

In de tussentijd, als de koninklijke familie van Makkum naar Franeker reist, is er aandacht voor de inmiddels traditionele NOS-enquête over het koningshuis en de monarchie. “Net als elk jaar is er aandacht voor de populairste Oranje. Belangrijke vragen zijn ook of men kiest voor de monarchie of voor een republiek en hoe men denkt over de troonopvolging.”

Koninginnedag is tevens de laatste werkdag van de Commissaris van de Koningin van Friesland, Ed Nijpels. “De Commissaris van de Koningin speelt altijd de rol van gastheer in de provincie en Ed Nijpels is er dus zowel in Makkum als Franeker.

Het is de derde keer dat de koninklijke familie Koninginnedag viert in Friesland. De eerste keer was in 1982, toen Harlingen bezocht werd. De tweede keer was in 1993, toen de familie een bezoek bracht aan Vlieland en Sneek.

NOS Koninginnedag 2008 is live te volgen van 09.45 tot circa 13.15 uur op Nederland 1. Op dezelfde zender zendt de NOS in de avond tussen 18.50 en 19.20 uur een samenvatting van het bezoek uit.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen