NOS Journaal en RTL Nieuws moeten bezuinigen

Het NOS Journaal en het RTL Nieuws kampen met krimpende budgetten. De belangrijkste oorzaak van de toenemende kosten zijn de steeds weer stijgende salariskosten. Dat meldt NRC Handelsblad. De NOS moet al vanaf januari volgend jaar bezuinigen. “En dit keer volstaat de kaasschaaf niet meer“, aldus hoofdredacteur Hans Laroes. “We moeten kiezen welke activiteiten we wel en niet willen behouden.” Hoofdredac- teur Harm Taselaar van RTL: “Ik ga niet om meer vragen.

Voor de publieke omroep is 100 miljoen euro extra ter beschikking gekomen. Het geld moest nog wel verdeeld worden door de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). En die kende onvoldoende van de extra middelen toe aan de nieuwsredactie van de NOS, zo bleek vorige maand. “We bezuinigen al jaren. Wat techniek en faciliteiten betreft, kunnen we onze organisatie niet veel slanker meer maken“, aldus Laroes. “We horen tot de meest efficiënte publieke omroepen van West-Europa. Dat betekent dat moet worden gesneden in de personeelskosten.

De afgelopen jaren is de nieuwsorganisatie van de NOS grondig hervormd. Televisie, radio en websites worden gemaakt door één redactie. “Sindsdien lopen wij voorop in Nederland als het gaat om het digitaal aanbieden van nieuws. Ik vind dat dit best beloond mag worden door de publieke omroep en de politiek.

Laroes is in gesprek met de raad van bestuur van de NPO over de nakende financiële problemen voor zijn redactie. “Ik ben het zat om ieder jaar een vinger bij mezelf te moeten afhakken. Het moet maar eens afgelopen zijn.” Ook spreekt hij de politiek. “Veel Kamerleden met wie ik praat, verbazen zich erover dat het NOS Journaal in de problemen komt. Er is toch extra geld naar de omroep gegaan, zeggen ze dan.

De belangrijkste oorzaak van het aanstaande tekort bij de NOS zijn de steeds weer stijgende salariskosten. “Ik vind overigens helemaal niet dat mensen hier te veel verdienen, maar feit is dat de kosten volgend jaar met zes procent omhoog gaan.

Mark Vis van de journalistenvakbond NVJ vindt het “kinderachtig dat Laroes met de cao gaat zwaaien“. Ook de NVJ verbaast zich erover dat er van het extra geld voor de publieke omroep te weinig terechtkomt bij de NOS. “Terwijl goede nieuwsvoorziening toch een van de belangrijkste taken van de publieke omroep is.

Ook het RTL Nieuws kampt met een tekortschietend budget, veroorzaakt door stijgende loonkosten. “Bij een commerciële omroep liggen de zaken voor de NVJ anders. Daar moet een programma zijn eigen broek omhoog zien te houden. Maar ik hoop dat de bazen van RTL zich realiseren dat een brede publiekszender niet kan zonder een goed nieuwsprogramma. Dat geeft een station als RTL cachet.

Harm Taselaar, hoofd van de nieuwsafdeling van RTL, heeft onlangs een gesprek gehad met de nieuwe RTL-topman Bert Habets. “Hij verzekerde me dat RTL Nieuws de ruggegraat van RTL 4 blijft.

Toch moet ook Taselaar het met beperkte financiële middelen rond zien te krijgen. “Op een gegeven moment is er een eind aan de extra inkomsten die je uit advertenties kan genereren. Mijn bazen hebben de afgelopen jaren veel geld gestoken in de nieuwsorganisatie. Ik ga niet om meer vragen.

Het RTL Nieuws is vorig jaar ingrijpend gerestyled. Inmiddels, zegt Taselaar, kijken er naar het nieuws van half acht weer structureel meer dan een miljoen mensen. “Dit jaar willen we onze positie op internet gaan versterken. Daar is enige financiële ruimte voor. We hebben een groot project voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen op stapel staan. Binnenkort horen we of we daarmee kunnen doorgaan.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen