NCRV Netwerk toont spraakmakende documentaire

De documentaire Bulgaria’s Abandoned Children, die na vertoning in België en Engeland vorige week veel reacties in politiek en media teweeggebracht, is vanavond ook in NCRV Netwerk te zien. Dat meldt de omroep. Verlaten door hun ouders en overgeleverd aan incompe- tente verzorgers: dat is wat de Britse documentairemaakster Kate Blewett aantrof in een Bulgaars kindertehuis. “Veel mensen hebben geschokt gereageerd op de Britse documentaire“, aldus een zegsman.

Negen maanden lang filmde Kate Blewett de 75 kinderen in een gezinsvervangend tehuis in Mogilino. Hun omstandigheden zijn ronduit erbarmelijk. Ze worden gevoed en gewassen, maar krijgen geen enkele behandeling voor hun kwalen, geen therapie, geen medische verzorging en geen onderwijs. Er wordt alleen voorzien in de eerste levensbehoefte en verder is er geen enkele persoonlijke aandacht. De meeste kinderen kunnen daardoor niet praten, simpelweg omdat het hen nooit geleerd is.

In geen enkel ander Europees land wonen zoveel kinderen met een handicap in een tehuis als in Bulgarije. “Vanuit heel Europa ligt de Bulgaarse regering als lid van de Europese Unie onder vuur naar aanleiding van de documentaire“, aldus de NCRV.

Netwerk is vanavond om 20.25 uur te zien op Nederland 2.

Meer in NCRV

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen