Fons van Westerloo: ‘Talpa bracht niet wat we wilden’

Fons van Westerloo reageert in De Volkskrant teleurgesteld op de overname van tv-zender Tien afgelopen zomer door zijn bedrijf RTL Nederland. De verwachte stijging in kijkcijfers door de overname bleef uit. “Met Talpa hebben we niet gehaald wat we wilden halen“, geeft Fons van Westerloo aan. “Onze commercieel directeur heeft een marktaandeel van 35 procent genoemd. Dat is vooralsnog niet gelukt, maar het was ook wel wat hoog gegrepen. De doelstelling is nu naar beneden bijgesteld.

De nieuwe doelstelling is 32 procent marktaandeel in de doelgroep 20-49 jaar in 2008. “Het is ook heel normaal dat dat af en toe niet lukt. We hebben ook pech gehad in het najaar. Er is een aantal dingen niet goed gegaan. Soms werken formats niet. Dat is nu eenmaal zo. Dat gaat soms zo. Maar waarom zou ik op moeten noemen wat er minder gaat? Dat doen de journalisten maar. Ik kijk terug op een mooi jaar. We hebben de Talpa-deal gemaakt, en Radio 538 binnen gehaald.

Toch heeft hij “helemaal” geen spijt van de overname. “Alle Talpa-programma’s hebben heel behoorlijk gescoord“, geeft de vertrekkend directeur aan.

Fons van Westerloo ontkent dat hij opzij is geschoven door RTL. “Ik heb een andere positie aangeboden gekregen binnen RTL. Maar ik ben zéker niet aan de kant gezet. Als dat was gebeurd, had ik toch nooit bij de international board van RTL kunnen gaan werken? Ik had een contract van vier jaar met RTL. Dat was op 1 januari afgelopen. In de loop van vorig jaar hebben ze me gevraagd om er nog drie jaar aan vast te plakken. Ik zei toen: dat vindt Fonsje wel wat lang. Maar ik wilde het wel doen, onder de voorwaarde dat ik zelf weg zou kunnen gaan. En vervolgens deden ze me toen ineens een hartstikke mooi aanbod. Dat heb ik met beide handen aangepakt.

Ook Van Westerloo durft echter niet van een verbetering te spreken. “Verbetering… Nou, het is een ándere positie. Ik ga het wat makkelijker krijgen, maar ik word over een paar vier weken ook al 62. Ik vind dat het wel mooi geweest is.

De kijkcijfers van RTL Nederland dalen, terwijl er een zender bij is gekomen. “Wat een onzin. 2007 is juist het grootste topjaar aller tijden geweest. We hebben nog nooit zoveel reclame verkocht. We hebben nog nooit zoveel winst en omzet gehaald. In 2006 hadden we 70 miljoen euro winst, en afgelopen jaar was dat aanzienlijk meer.

Binnen RTL was ook veel kritiek te horen op het feit dat Fons van Westerloo zijn zoon Remko van Westerloo heeft binnengehaald. “Dat is ook weer zo’n verhaal. De organisatie kon juist niet wachten tot Remko binnen kwam. Ik heb dat ontzettend integer gedaan; ik heb het helemaal overgelaten aan de baas van de RTL Group. Als hij nee zou zeggen, dan was het ook nee geweest. Remko is met hem gaan dineren, en de volgende dag zei hij: wat een fantastische gozer, welcome on board. Ze hebben er zelfs op aangedrongen dat hij heel snel zou komen.

Fons’ vriend en programmadirecteur Bart in ’t Hout gaat er ook mee ophouden, verwacht Fons van Westerloo zelf. “Bart heeft er nooit een misverstand over laten bestaan dat zijn positie aan die van mij was verbonden. Hij heeft altijd gezegd: als Fons vertrekt, blijf ik geen dag langer. Voor Bart is dit een nieuwe situatie. Hij beraadt zich op wat hij gaat doen. Dat moet hij zelf weten.

De opvolger van Fons van Westerloo is de huidige financieel directeur Bert Habets. Van een tussenpaus is geen sprake. “Zeker niet. Hij gaat het doen tot hij erbij neervalt. Het is een jongen van 37. Die kan nog jaren vooruit…

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen