Eric van Stade: ‘SBS heeft last van oneerlijke concurrentie’

Eric van Stade, de Algemeen Directeur van SBS, vindt dat er in de Nederlandse televisiewereld een eerlijk speelveld ontbreekt. Zijn televisiezenders NET 5, SBS 6 en Veronica hebben daar last van. Dat zegt Van Stade in NRC. “Wij hebben erg veel last van oneerlijke concurrentie. Van de publieke omroep en van RTL.” RTL heeft een Luxemburgse licentie. “Zij mogen meer, zoals meer reclameblok- ken in films. Een aantal ongelijkheden is inmiddels gerepareerd, maar het voelt zó onredelijk.

De Publieke Omroep krijgt geld van de overheid én concurreert met SBS op de advertentiemarkt. “In zo’n positie laat je sneller je tarieven zakken.

Sinds Eric van Stade op 1 augustus directeur van SBS werd, is hij in contact getreden met de overheid. “SBS was tot dan een onzichtbare factor in de politiek. Uit gesprekken met onder anderen minister Plasterk (Media) blijkt dat we inmiddels als serieuze gesprekspartner worden beschouwd. Dat waarderen we buitengewoon.

Hij wil dat de herziene Europese mediarichtlijn, die eind december is aangenomen, snel wordt opgenomen in de Nederlandse mediawet. Hierin worden reclameregels rechtgetrokken. “Het gevaar bestaat echter dat Nederland de richtlijn strenger zal interpreteren of later zal invoeren dan Luxemburg. Dan blijft de ongelijkheid bestaan.

De Europese Commissie hervat binnenkort ook het onderzoek naar de financiering van publieke omroepen. Van Stade juicht dat toe. “Ik ben voor een volledig door de overheid gefinancierde publieke omroep. Dat maakt alles een stuk zuiverder. Maar ik ben geen dromer. Dat zal nog een hele toer worden.

Toch haalde SBS in 2007 volgens Eric van Stade recordcijfers. Aan de basis van het succes ligt volgens Van Stade de strategie van drie verschillende zenders met heel duidelijke profielen. SBS 6 is de familiezender, Net 5 is voor (jonge) vrouwen, Veronica voor (jonge) mannen. “Het zijn afzonderlijke merken. Kijkers en adverteerders waar- deren dat.” Dat is een wezenlijk verschil met RTL. Dat toont dezelfde programma’s op meerdere zenders. “Als kijker weet ik dan niet bij welke zender CSI hoort.

In 2008 wil SBS 6 nog meer een brede familiezender zijn met groot amusement op zaterdag, zoals Dancing Queens en De Nieuwe Uri Geller. Op Net 5 komt meer Nederlands drama: Julia’s Tango beleeft een tweede seizoen. “Dat genre wil ik graag uitbouwen.” Veronica wil meer zijn dan alleen ‘verleidelijk’ zender. “Een aantal programma’s die we graag op Veronica willen tonen passen niet meer in het thema.

SBS biedt niet op de uitzendrechten van het Nederlandse voetbal. “Het is heel moeilijk om iets te verdienen aan sport op tv. Dat geldt ook voor de wedstrijden van het Nederlands elftal die wijzelf uitzenden. De productiekosten zijn hoog.“Het wordt moeilijk het topjaar 2007 te overtreffen, denkt Van Stade.

SBS kijkt met enige zorg naar de komende zomer. “Met het EK voetbal en de Olympische Spelen wordt het zwaar om te pieken.” De publieke omroep verheugt zich juist op de komende zomer. De STER rekent op miljoenen euro’s aan extra reclame- inkomsten. “Ik sta dan in dubio“, zegt Van Stade. “Als fan ben ik blij als Nederland wint, maar ook weet ik dat de publieke omroep dan meer advertenties binnenhaalt.

Commercieel directeur Peter Vertregt van SBS klaagde onlangs in vakblad Adformatie dat de tv-tarieven in Nederland veel te laag zijn. “Wij zitten op het niveau van Albanië“, aldus Vertregt. De reclameblokken zijn vaak uitverkocht tegen ’te laag’ tarief. Van Stade: “Het wordt tijd dat er een gezonde prijsstelling komt voor tv-reclame.

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen