AZ en Ajax willen tv-rechten zelf houden

Ajax en AZ zijn van plan de tv-rechten op hun wedstrijden niet langer via de Eredivisie CV (ECV) te verkopen. Dat blijkt uit documenten waarover Voetbal International beschikt. De twee clubs uit Noord-Holland denken dat de inkomsten uit tv-gelden vele malen hoger zullen uitvallen als zij de rechten daarop zelf verkopen. Nu worden de tv-rechten voor de eredivisiewedstrijden in een totaal- pakket aangeboden en verkocht door de Eredivisie CV, waarin alle achttien eredi- visieclubs zijn verenigd.

De tv-contracten leveren jaarlijks in totaal ruim 81 miljoen euro op. Na de verplichte afdracht aan de eerste divisie, de KNVB en de ECV en na aftrek van alle overige kosten blijft er ruim 61 miljoen euro voor de clubs over om te verdelen. De traditionele top-drie (Ajax, Feyenoord en PSV) neemt een speciale positie in en ontvangt het hoogste bedrag. Uit documenten van de ECV, waarop VI beslag wist te leggen, blijkt PSV al twee jaar de grootverdiener met 6,4 miljoen euro uit de tv-pot.

Excelsior moest zich het afgelopen seizoen tevreden stellen met het laagste bedrag, 1,6 miljoen. Het ambitieuze AZ is het niet eens met deze verdeelsleutel en wil een hogere vergoeding. Ook Ajax wil meer geld zien voor het uitzenden van de wedstrijden. De wedstrijden van Ajax halen hogere kijkcijfers dan die van de andere topclubs en daarom wil Ajax volgend seizoen meer geld ontvangen dan Feyenoord en PSV.

Drijvende motor achter het plan lijkt AZ-voorzitter Dirk Scheringa te zijn. “Nu wordt er te weinig geld uit de televisierechten gehaald. Wij halen dan ook onze live- en buitenlandrechten uit de ECV. Die zijn óns eigendom en wij zijn ervan overtuigd dat we in eigen beheer vijf keer zoveel kunnen verdienen. In onze plannen gaat het geld rechtstreeks naar de clubs“, zegt Dirk Scheringa in VI.

In het plan van AZ betalen de kijker alleen de beelden die ze bestellen. “Als er dus een half miljoen mensen naar een duel van Ajax kijken, is dat een half miljoen keer een vaste prijs per wedstrijd. Met een digitale clubcard zou je de eigen seizoenkaarthouders kunnen bedienen“, aldus Scheringa.

Scheringa stelt dat eredivisieclubs als NEC en NAC Breda minimaal twee keer zoveel geld uit hun uitzendrechten kunnen halen. “Daarom willen wij het liefst dat deze clubs met ons plan meedoen. Maar wij gaan niet wachten op de rest. Dan maar zonder ECV. Dit is een vrij land. Niemand kan ons uit de competitie zetten.

Erik van Leeuwen, woordvoerder van AZ, bevestigt bij Planet.nl desgevraagd, dat er ‘bepaalde zaken op tv-gebied bij AZ’ spelen. “Dat is ook logisch. Het tv-contract loopt af en de mediawereld is sinds 2005 aanzienlijk veranderd. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Bij kabelmaatschappij UPC kun je al voor nog geen twee euro een film bestellen. Die kant wil AZ ook op, met een pay-per-view systeem bij thuisduels. Concreet is er nog niets, maar er speelt van alles.

Volgens VI heeft AZ in Ajax een belangrijke bondgenoot gevonden. “De digitale tv biedt veel mogelijkheden“, geeft Ajax-directeur Maarten Fontein toe in Voetbal International. “Ajax is natuurlijk interessante content. Maar ik besef wel dat je altijd een club nodig hebt om tegen te voetballen. We spelen niet alleen thuiswedstrijden. Onze intentie is om het met elkaar te doen.

Van Leeuwen benadrukt dat AZ niet wil tornen aan de collectieve verkoop van de uitzendrechten op de samenvattingen van alle eredivisiewedstrijden. “Ook daaruit willen we echter wel meer geld ontvangen. We willen promoveren naar groep 1 waarin nu nog alleen PSV, Ajax en Feyenoord zitten. Dat scheelt aan startgelden uit de tv-pot ruim 1,9 miljoen euro: 3,7 tegen 1,8 miljoen euro, zo blijkt uit een staatje in VI. Het lijkt me duidelijk dat AZ ook pleit voor een nieuwe verdeelsteutel bij deze inkomsten.

De plannen leggen een bom onder de eredivisie. Als zij daadwerkelijk uit de ECV stappen, dan moet de Eedivisie een pakket zonder twee topclubs aan de man zien te brengen. In november komt de ECV met de nieuwe tender waarop geïnteresseerde partijen een bod kunnen doen. Het huidige driejarige contract loopt medio 2008 af. In december moet de veiling van alle tv-rechten zijn afgerond.

De directie van de Eredivisie CV heeft met enige verbazing kennis genomen van de ferme uitspraken van AZ-voorzitter Dirk Scheringa. “Onnodig in deze fase. We zitten midden in het ontwikkelingsproces en liggen keurig op schema. Ik reken op een akkoord, dat opnieuw de collectieve verkoop van alle tv-rechten mogelijk maakt”, zei ECV-directeur Alex Tielbeke woensdagavond.

Tielbeke bevestigde dat AZ en Ajax over deze kwestie een aangetekende brief aan de ECV hebben gestuurd. “Daarin behouden beide clubs zich het recht voor om de eigen uitzendrechten van hun thuiswedstrijden niet in te brengen bij de collectieve verkoop. Voor AZ en Ajax is de nieuwe verdeelsleutel van alle opbrengsten uit de tv-pot van cruciaal belang. Beide clubs hebben nu een juridische stelling ingenomen. Ik vertrouw er echter op dat onze breed samengestelde werkgroep tot een goed voorstel komt waarin alle clubs zich kunnen vinden. Ook AZ en Ajax.(Bron: VI/Planet.nl)

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen