NOS vindt besluit Duitse tv ‘hypocriet’

De beslissing van Duitse omroepen ARD en ZDF om wegens een nieuw dopinggeval voorlopig te stoppen met het uitzenden van Tour de France vindt NOS “hypocriet en buitenproportioneel“. Dat zegt NOS-mediadirecteur Jan de Jong tegen het ANP. “Het wielrennen doet er alles aan om de sport schoon te maken en te houden. Als er dan een nieuw geval van doping wordt ontdekt moet je de sport niet bestraffen. Als je dat doet verhuist de dopingdiscussie juist naar achterkamertjes.”

Jan de Jong vervolgt: “Je moet het wielrennen het voordeel van de twijfel geven.

NOS zal nooit een soortgelijk ultimatum stellen in de richting van een sport. “Als er sprake is van onregelmatigheden in een sport moet je daar juist op een journalistieke wijze aandacht aan besteden, het probleem aan de kaak stellen. Voor de bonden ligt er een taak om eventueel in te grijpen. Ik vraag me trouwens af wat de Duitsers zouden hebben gedaan als het niet om wielrennen, maar om voetbal was gegaan.

De Jong erkent dat het wielrennen door diverse dopingperikelen in een crisis zit. Maar desondanks zijn de kijkcijfers onveranderd. Een precieze vergelijking met vorig jaar is lastig, omdat bij de start nog het WK voetbal werd uitgezonden. “Maar als je ziet dat afgelopen zondag meer mensen naar een bergrit kijken dan naar de spannende ontknoping van de eredivisie, dan is duidelijk dat mensen zeer geïnteresseerd zijn.

De NOS heeft nog een uitzendcontract tot en met de Tour van 2008. Daarna zal de NOS bepalen of de sport nog geloofwaardig wordt bevonden en of er veel animo voor is. Volgens De Jong gebeurt dat met iedere sport die zijn omroep wil uitzenden.

Uit de hoge kijkcijfers blijkt volgens De Jong het Nederlandse enthousiasme over de wielerwedstrijd. “Naar De Avondetappe met Mart Smeets kijken bovendien dagelijks gemiddeld 980.000 mensen. Ik denk dat Nederlanders heel goed snappen hoe het werkt met doping. Ze weten dat je van een ezel geen renpaard maakt, ook al stop je er allerlei middelen in. En als er sprake is van doping dat moet je daarover als medium berichten en niet je kop in het zand steken”, zegt De Jong.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen