BBC-serie Jane Eyre bij NCRV

De NCRV zendt vanaf vanavond 9 juli de Britse, vierdelige serie Jane Eyre uit op televisie. Deze BBC-productie is de verfilming van het gelijknamige boek van de 19e eeuwse Britse schrijfster Charlotte Brontë. De hoofdrollen zijn voor Ruth Wilson als Jane Eyre en Toby Stevens als Edward Rochester. Jane is wees en wordt naar de strenge kostschool Lowood gestuurd. Hier is ze getuige van de dood van haar beste vriendinnetje Helen Burns. Jane weet te ontsnappen.

Jane weet te ontsnappen aan de barre omstandigheden op Lowood en het lukt haar een baan als gouvernante te krijgen op Thornfield Hall, bij Sir Rochester. Ondanks zijn cynische en humeurige karakter wordt hij, vanwege haar levendigheid en wilskracht, door haar aangetrokken. Ze worden verliefd, maar door de broer van Rochesters vrouw wordt Jane duidelijk gemaakt dat hij al getrouwd is. Rochesters vrouw blijkt krankzinnig te zijn en woont in afzondering op Thornfield Hall.

Als Jane dit nieuws hoort, verlaat ze Thornfield Hall en zwerft over de heide, totdat ze, volkomen uitgeput, belandt bij het huis van dominee St. John Rivers. Hier wordt ze liefdevol opgenomen door zijn zusters en kan ze werken op de dorpsschool. Tot haar verrassing blijkt dat de Rivers verre familie zijn. St. John doet haar een huwelijksaanzoek, maar als ze op het punt staat erin toe te stemmen krijgt ze het gevoel dat Sir Rochester haar roept. Jane haast zich terug naar Thornfield Hall en daar aangekomen doet ze een vreselijke ontdekking: het huis is door brand verwoest door Rochesters krankzinnige echtgenote.

Jane Eyre is vanavond tussen 20.55 en 21.50 uur te zien op Nederland 2.

Meer in NCRV

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen