BNN met controversiële donorshow

Geplaatst op Fri 25 May 2007 om 12:26

Wie van drie jonge en levenslustige nierpatiënten krijgt een donornier en een extra kans op leven? Die vraag staat centraal in De Grote Donorshow die BNN op vrijdag 1 juni om 20.30 uur uitzendt op Nederland 3. In dit live-programma met Patrick Lodiers bepaalt een terminaal zieke donor wie van de drie geselec- teerde nierpatiënten, aanwezig in de stu- dio, in aanmerking komt voor haar nier. De Grote Donorshow vervangt het eerder aangekondigde programma De Bart de Graaff Donoravond.

BNN-voorzitter Laurens Drillich begrijpt dat het programma controversieel is. “We weten dat dit programma super controversieel is en sommige mensen dit smakeloos zullen vinden, maar wij vinden de werkelijkheid nog veel schokkender en smakelozer: op een orgaan wachten is nu hetzelfde als meedoen aan een loterij“, aldus Drillich. “Door Bart weten wij hoe zwaar het is om jaren op een wachtlijst te moeten staan voor een nier. Maar vijf jaar na zijn dood is het aantal donoren in ons land alleen maar afgenomen. Met het ontmoeten van deze jonge vrouw, die weet dat ze dood gaat en haar organen graag wil afstaan, ontstond de gelegenheid om een dergelijke show te maken en hebben we eigenlijk geen moment getwijfeld.

Drillich: “Als het ondanks alle goedbedoelde campagnes niet lukt om Nederlanders een donorcodicil in te laten vullen en de politiek geen andere maatregelen neemt, dan maken wij er wel een vette show van. BNN heeft in het verleden laten zien dat we weten om te gaan met dit soort moeilijke onderwerpen, ook en vooral voor jongeren.

De donor is Lisa, een jonge vrouw van 37 jaar die midden in het leven staat. Ze heeft een kwaadaardige hersentumor in haar hoofd en niet lang meer te leven. Via deze show zal Lisa bepalen aan wie van de drie jonge nierpatiënten, die al jaren op de wachtlijst staan, zij haar nier zal afstaan. Na een uitgebreide analyse van het leven van de drie patiënten en gesprekken met familie en vrienden, heeft de donor een beeld van de patiënten en kiest ze aan wie ze haar nier het liefst afstaat. Hoewel Lisa bepaalt wie die gelukkige is, kan de kijker thuis zijn advies kenbaar maken via sms.

Op dit moment staan 2,9 miljoen Nederlanders geregistreerd als potentiële donor. “Toch is dit aantal lang niet voldoende“, aldus een woordvoerster van BNN. “Als 5 miljoen Nederlanders zich zouden laten registreren als donor, zou de wachttijd van 4,5 jaar op een nieuwe nier worden gehalveerd. De meeste patiënten wachten op een nier en daarvoor staan deze maand al 1.049 mensen op een wachtlijst. Gemiddeld overlijden 200 mensen per jaar, omdat ze te lang moesten wachten. BNN vindt dat het na tien jaar praten tijd is om echt iets te gaan doen.(Foto: Anne Timmer)
93 Reacties op “BNN met controversiële donorshow”


 1. Freek

  “Hoewel Lisa bepaalt wie die gelukkige is, kan de kijker thuis zijn advies kenbaar maken via sms.”

  I’m shocked en dat is geen grapje.

 2. Thomas

  Er is een grens, en die zoekt BNN met dit programma wel heel erg op.

 3. Jeffrey

  Mooie manier om de waarheid te laten zien. Natuurlijk moet je dit niet toejuichen, maar het laat wel precies zien hoe het gaat. Dat drukt mensen met hun neus op de feiten.

 4. Theo

  De dagelijkse realiteit is in principe nog veel harder.
  Het is geen norm(ale manier) om mensen op deze wijze met hun neus op de feiten te drukken, maar als het helpt om levens te verlengen en (jonge) mensen te redden is er veel geoorloofd.
  Toch krijg ik wel een beetje een bijsmaak als ik zie dat BNN het gaat doen, BNN is wat mij betreft altijd iets teveel bezig met shockeren en provoceren en ik vraag me vaak af of de bedoelingen bij dit soort dingen dan werkelijk wel zo integer zijn.

 5. Radiofan

  Ik sta achter dit initiatief. De media zullen uitgebreid aandacht besteden aan deze show en alleen daardoor al komt het probleem van het donorentekort onder de aandacht.

  Proficiat BNN

 6. John

  Die gasten bij BNN zijn zelf ziek. Maar dan geestelijk.

 7. Flubber

  Walgelijk, degene die een nieuwe niet hoort te krijgen is degene die het eerst doodgaat zonder nieuwe en anders de gene die het langst op de wachtlijst staat. Dat sms-en erbij maakt deze show tot de walgelijkste van het jaar.

 8. Hans Anders

  Gelukkig zijn er wel nog vele smaakvolle programma’s op de televisie te zien zoals DGK, Sex files, Temptation island, Shock Doc, etc

 9. Anonymous

  @Hans Anders
  Rustig nou maar, binnenkort is er wel weer één of andere Musical Award uitreiking, Joop van de Ende jubileum of een Koor-festival op Ned1, kun jij weer helemaal uit je bol. ;)

 10. Hans Anders

  Hahaha!

  Ik kijk anders ook heel graag naar de leukste thuis hoor!
  Doet mij altijd onzettend aan mijzelf denken :)

 11. Craig

  LOL

  Alleen bij de Publieke Omroep vind je dit soort sensationele trash TV!

 12. Insider

  En wat de denken van de twee mensen die NIET door Lisa zullen worden uitgekozen…

 13. Michael*

  @Craig

  OMG

  Dan vergis je je daarin met SBS6…

 14. [MikE]

  Dit vind ik persoonlijk veel, veel te ver gaan!! Smakeloos!!

 15. Freek

  Ik wil nog even toevoegen dat de ontwikkeling van “alles is veroorloofd om ergens aandacht voor te trekken” erg zorgelijk is. De meest smakeloze formats worden op deze manier gelegitimeerd en BNN heeft hier een groot aandeel in. Aandacht hebben ze in ieder geval voor het issue, maar moet dat maar ten koste van alle moraliteit gaan?

 16. Paul

  Eerste gedachte was “Walgelijk”, maar nu vind ik het een mooi idee. Het stimuleert de mensen om donor te worden. De mensen die een donor orgaan nodig hebben krijgen hierdoor een gezicht, en de bnn kijkers zullen zich hopelijk gaan beseffen dat dit net zoals hun gewoon mensen zijn en er niet voor hebben gekozen.
  En de twee “verliezers” staan neem ik aan ook nog gewoon op de reguliere wachtlijst. Zonder het programma zou het ook te laat kunnen komen, bnn geeft voor 1 persoon gewoon zekerheid.

 17. Tim

  Voor dit onderwerp is alles uit de kast trekken inmiddels wel veroorloofd! Andere manieren om het donorentekort onder de aandacht te brengen werken niet!

  Mensen van BNN zijn dus helemaal niet ziek in hun hoofd, maar spelen uitstekend in op maatschappelijke ontwikkelingen. Mensen die na hun dood geen vitale organen willen afstaan, terwijl zij er mensenlevens mee kunnen redden zijn pas ziek!

 18. Simon

  BNN heeft Over Mijn Lijk ook mooi gemaakt en ik heb er vertrouwen in dat Patrick Lodiers er iets moois van maakt.

 19. joke

  Zo is het Simon ,dat kan je wel aan Patrick over laten.

 20. Teeveetalk! [ Patrick ]

  Vanavond blaast BNN ook oude programma’s van Bart een nieuw leven in , ik heb d’r zin in :D

 21. Sandra

  Ik vindt BNN, een beetje tegenvallen. Vooral het eerste stukje van BOOS dat was echt slechte televisie.

 22. Craig

  @ Michael

  Bij zo’n ranzige Campingzender als SBS6 had ik het wel verwacht maar dit is gewoon te trashy voor een Publieke Omroep.

 23. william

  Het is wel de waarheid dat BNN laat zien en het zal vast niet zo erg zijn dan dat het klinkt, ik vindt het een geweldig idee van BNN dat ze dit doen en hopelijk komt hierna een eind aan die lange wachtlijsten.

 24. arnold

  Ik vind het schandalig dat ze dit gaan doen. Iedereen die er zo makkelijk over denkt zou er anders in staan als zijn/haar kind op de wachtlijst staat.

  Verbieden die hap

 25. arnold

  Als deze uitverkoop toch door mocht gaan dan neem ik stelling door te stoppen met doneren van plasma en mij uit te schrijven als orgaan- en beenmergdonor

 26. daveman

  Ben het helemaal mee eens, nu wordt het onderwerp donor te kort onder de aandacht gebracht. Alleen de voor publiciteit heeft de mensen laten nadenken.
  Mijn advies is: Allemaal donor worden, zodat dit programma niet nog eens hoeft gemaakt te worden.
  Bedankt BNN voor de aandacht.

 27. Piepo

  Ik vind het heel erg dat ze zo´n show geven!!! Heel erg. Ik ben echt heel boos.

 28. dorien

  Het is wel zo dat als er geen tekort was aan donoren dit programma echt niet nodig was!!!

 29. david

  Iemand kan een donor geven aan iemand met wie hij “in betrekking staat” terwijl hij leeft, zoals een nier. Dus het hele concept met die terminale vrouw vind ik bijzonder ziek en stemmingmakerij. Dat ze de ontvanger niet kent, is wederrechtelijk en bizar.
  Als hij nou om een long ofzo zou gaan, die pas gedoneerd kan worden na overlijden, dan kan nooit een ontvanger worden aangewezen. Al met al, prima om mensen te wijzen op het belang van donorschap, maar ga er geen terminalen bijhalen en maak er ook geen wedstrijdje van “wie het orgaan verdient”.

 30. Monique

  Het kan mij niet schelen op welke manier het donortekort onder de aandacht wordt gebracht, als het maar gebeurt! BNN flikt het weer. Ze weten onze christelijke regeringspartijen te verleiden om de beste vorm van media-aandacht te trekken die je je maar kunt wensen.

 31. bob

  Wat ziek! Je hoeft niet terminaal te zijn om een nier te doneren! Maar…niet iedereen kan donor zijn! Nu doen ze alsof dat altijd zomaar kan ofzo. Nee, eerst moet onderzocht worden of de donor geschikt is (bloed etc etc). het is niet voor niets dat er genoeg mensen wachten op bijv een nier, en dat is niet omdat mensen in hun omgeving geen donor willen zijn!! En het is pas echt goed ziek dat ze naast het bovenbeschrevene een wedstrijdje maken van wie Ned. het leukst vindt en wie dan de nier zou krijgen. Kijk, je mag hopen dat je nier niet naar iemand gaat die zo’n slechte leefstijl heeft dat ‘ie jouw nier ook verknalt en je dat zeker kan weten. Maar je kan dit niet doen, dat is echt te erg. En dat ze als donor dan een terminale vrouw nemen….daar zijn geen woorden voor! Neem dan zo’n BNN presentator in het kader van “try before you die”, of een andere nederlander die graag iemand wil helpen en zijn nier af wil staan.

 32. Monique

  Natuurlijk is het een hele heftige manier om aandacht op te eisen. (Bart de graaff mag dan mijn held zijn, hij deed wel vaker dingen die ik smakeloos vond) Er komt bij orgaandonatie inderdaad heel wat meer kijken dan “wie de leukste is” Juist daarom is het belangrijk dat er voldoende donoren zijn om de mensen op de wachtlijst te kunnen helpen. Het programma en dit forum zijn te oppervlakkig om alle ins en outs van donatie te beschrijven. Ik hoop alleen dat het weer veel mensen aan het denken zet. Je hoeft geen donor te zijn, maar weeg het alsjeblieft goed af, waarom wel of waarom niet. Je kunt iemand een heel mooi leven teruggeven…

 33. Nieuwe Nier NU

  Beleidsmakers in de regering, Tweede Kamer, maar ook de Nierstichting en de Nierpatienten Vereniging Nederland laten al tientallen jaren zien dat het probleem van het nierdonortekort een ver van hun bed-show is. In het beste geval veel praatjes en plannen en verder niets.
  Het probleem van de 200 dode nierpatienten van de wachtlijst doet de meerderheid van hen slechts de andere kant opkijken.

  Daarom, prima initiatief van BNN, op een gewone manier aandacht trekken voor dit probleem is onmogelijk. “Nieuwe Nier NU” is langzamerhand de enige die zich bezig houdt met de nierpatient.
  Zing het Bart de Graaff-lied op haar website: http://niertekoop.blogspot.com/
  Met groet van
  Nieuwe Nier »NU«

 34. Tjedde

  Tja de hypocrisie van de poltiek kent geen grenzen. Zelf besluitloos zijn als het gaat om het donorschap en dan een ander veroordelen die dit probleem maatschappelijk breed ter discussie stelt.

  Ik zeg iedereen in Nederland is automatisch donor, tenzij men dwingende reden heeft en dit kenbaar maakt omdat niet te zijn. Maar eigenlijk ken ik geen reden.

 35. chind

  Laat het CDA zich meer druk laten maken over de bizarre salarissen die in omroepland worden betaald van de belastingbetaler dan zo’n schow die een bepaalde maatschappelijke discussie wilt starten.

 36. djmexx

  Wie zijn wij om te besslissen of iemand een donor verdient, Ik zal niet durven stemmen, omdat iedereen evenveel verdient.
  Wie ben ik dat ik kan zeggen dat iemand de niet van iemand die nu nog leeft verdient.
  Wat is het missenlijk om dit te doen, laat het dan om een persoon die het afstaat en een persoon die het ontvang gaan.

  Maar maak er geen comercieel spel van, ik stem voor big brother of idols, en nu willen ze dat ik stem voor een leven en mijzelf laat mee stem om een terminale patient.

  Dat we zo ver zijn dat we om levens gaan smsen …………. zijn er eigenlijk wel worden voor dit missenlijk maakende programma dat allen maar draait om pure egoisme, anders hadden ze het wel anders gedaan.

  Vanaf nu kijk ik nooit meer naar BNN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

 37. Albert

  Stel je bent een terminale nierpatiënt. Je hebt nog een paar weken te leven en het uitzicht op een donornier is vrijwel nihiel. Wat leuk om dan de Donorshow te zien! Alleen jammer dat je je niet ingeschreven hebt als kandidaat om te strijden voor die ene nier…

  Achter de donorvraag gaat een wereld van lijden en dood schuil. Is dan de Donorshow in deze vorm dé manier om daar aandacht voor te vragen? Ik vind het sterker als alle BNN-medewerkers in een benefietshow zichzelf laten registreren om zo aandacht te vragen voor dit probleem. Ik vind dat de programmamakers (weer van BNN) zich van hun sterkste kant laten zien, namelijk ethische kwesties onethisch benaderen waarbij de grenzen van het betamelijke weer ruimschoots worden overschreden! Chapeau chapeau!!

 38. BLURP#*($*(#$*(#$*#$(*

  Damm hoe dom en naief is nederland! Dit is een zeer mooie actie van bnn om donor bespreekbaar te maken. Maar dat is voor het klapvee van rtl & sbs te moelijk. Wie zegt dat een spelshow leuk moet zijn??

  Kijk eerst voordat je een oordeel geeft.

 39. Jadaaag

  Wat een onzin zeg natuurlijk is dit soort programma’s niet geoorloofd. Mensen hebben nog steeds het recht om zelf te kiezen of ze donor willen worden. Gaat BNN dan ieder jaar een stapje verder om het geheel nog wat drastischer onder de aandacht te brengen? Ik vind het respectloos tegenover alles wat leeft, achterlijke lui. Moeten we dan echt met wetgeving komen om grenzen te stellen? Zijn TV zenders en hun kijkers nou echt gewoon te debiel om zelf te bedenken wat fatsoenlijk is en wat niet? Ik schaam me op het moment echt dood dat ik Nederlander ben.

 40. makira

  waar ik steeds aan moet denken is dit kan je wel donor zijn als je kanker hebt, kanker geeft toch uitzaaingen en wat gebeurt er als je een orgaan doneert met kankercellen?

 41. Craig

  Denk je dat zomaar iedereen donor mag zijn? Homo’s enzo mogen toch ook geen bloed geven enzo daar was toch ook gezeik over enzo.

  Anyway

  Ik zeg iedereen in Nederland is automatisch donor, tenzij men dwingende reden heeft en dit kenbaar maakt omdat niet te zijn. Maar eigenlijk ken ik geen reden.

  Ga weg!

  Hoezo moet ik automatisch donor worden als ik dat niet wil? Ik vond het al erg genoeg dat ze toen ik 18 werd een brief stuurden met allemaal lugubere vragen over welke organen ze uit m’n lichaam mogen snijden mocht er wat mij gebeuren. Ik heb niet eens zin om daarover na te denken ik kreeg van die brief al rillingen en dan moeten ze volgens jou iedereen automatisch donor maken. :?

 42. gerda

  Wat geweldig dat jullie hier een programma over gaan maken. SUPER!!! Ik ben zelf nabestaande van een orgaandonatie en er zijn destijds vijf mensen mee geholpen die al jaren op de wachtlijst stonden.
  Succes…. en hopelijk levert het veel registraties op, want wat je ook invult..JA of NEE..als je geregistreerd bent, dan maak je het voor de nabestaanden wel een stuk gemakkelijker. Ik spreek uit ervaring.
  Vriendelijke groet, gerda.

 43. Ikke

  Ik vraag me af hoe die mensen (Craig) zouden reageren als ze zelf 3 keer in de week, jaren achter elkaar naar het ziekenhuis moeten omdat hun nieren niet meer werken.
  Ik vond het ook niet fijn om over mijn donorcodicil en organen na te denken, maar als ik een orgaan nodig heb, wil ik ook graag geholpen worden en dat weegt zwaarder dan het formulier invullen.
  Bovendien hoef je niet alles af te staan.

 44. voorstander

  ik vind het echt een geweldig idee van BNN
  natuurlijk is het vrij smakeloos om het zo te brengen, maar mensen moeten maar eens wakkergeschud worden.. zoals craig die inderdaad beweert dat hij er rillingen van krijgt eraan te denken, nou denk er toch maar even aan! als je dood bent heb je zelf je longen bijvoorbeeld toch niet meer nodig?
  moet je even voorstellen dat je iemands leven ermee redt..sommige mensen zijn echt aanstellers

 45. kaar

  je hóeft er toch niet naar te kijken?

 46. hééééélboos

  Ik red ieder jaar wel 200 levens. Ik ga namelijk nooit met alcohol achter het stuur zitten of in het verkeer deelnemen. Waarom zou ik dan donor moeten worden KATJA ? Ik doe al veel goeds voor de mensheid

 47. waarom?

  Waarom den k iedereen de laatste tijd dat alles maar mag en kan in Nederland. Het inburgeren moet strenger, maar ik denk dat ik “bij”geburgerd moet worden. Ik voel me ook een buitenlander in Nederland ondertussen!!
  Waar is ons moraal

 48. Craig

  Ik vraag me af hoe die mensen (Craig) zouden reageren als ze zelf 3 keer in de week, jaren achter elkaar naar het ziekenhuis moeten omdat hun nieren niet meer werken.

  Als het je tijd is is het je tijd. Wie zegt dat een nieuwe orgaan gaat helpen? Mensen denken echt dat ze God zijn ofzo.

 49. [MikE]

  Ik ben het met Craig eens. Dat gezeur over automatisch donor worden is helemaal verschrikkelijk!! Vuile betuttling!! Ik ben toch baas over mijn eigen lichaam!! Ik reed gisteren over de snelweg, en daar zag ik ineens zo’n digitaal bord met de tekst: “Denk er om, gordels om. Ook achterin.”. Ziek wordt je d’r toch van!!

  Mensen kap toch eens met dat ‘vadertje overheid’ die wel voor ons zorgt.

  Iedereen gaat toch gewoon een keer dood? Klaar.

 50. waarom?

  Helemaal mee eens. Hoeveel mensen gaan er wel niet aan kanker dood of andere ziektes. Wie heeft het recht om te bepalen of je wel of geen donor wordt. Je hebt ook te maken de nabestaanden. Is het asociaal als je kinderen op een waardig manier afscheid van je willen nemen?

 51. [MikE]

  Ik moet al belasting betalen in dit land (gelegaliseerde diefstal)!! Ik moet me aan allemaal verschillende regels houden!! Kijk, dat is dan allemaal nog tot daaraan toe, maar van m’n lichaam blijft de Nederlandse maffia (overheid) af!!

 52. Craig

  Inderdaad waarom na je dood als een of andere grabbelton gebruikt worden. Ik heb zo’n hekel aan die mensen die donor zijn en mensen die het niet zijn niet kunnen respecteren.

 53. Krypto

  Ik ben het met eerdere posts van o.a. Craig en [MikE] eens. Er bestaat ook nog zoiets als het “zelfbeschikkingsrecht”. IK ben degene die bepaald wat er met mijn lichaam gaat gebeuren na mijn dood. Als ik bepaal dat onderdelen van mijn lichaam na mijn dood na een ander mogen gaan, dan bepaal IK dat. Als ik vind dat er na mijn dood niets uit mijn lichaam mag verdwijnen, dan ben IK degene die daarf over beslist. En of iemand anders dat nu leuk, goed, vervelend of gemeen vind dat zal me worst zijn. Mij lichaam is van MIJ en van niemand anders.

 54. waarom?

  Zo te zien slaat BNN de plank mis. Als die mevrouw dat zo goed bedoelt, moet ze dat niet voor de tv doen, maar de normale weg bewandelen. Volgens mij krijgt het onderwerp meer negatieve dan positieve aandacht.

 55. Craig

  Dat is typisch BNN gewoon van alles doen om te provoceren. Wannabe Veronica uit de jaren 90.

 56. waarom?

  Ik ben zo benieuwd wat meneer Balkenende hiervan vind. Als de baas van Nederland sta je toch maar weer mooi voor paal !

 57. Craig

  Die mensen uit de politiek zijn gewoon een stelletje lafbekken dat ze zoiets gewoon laten gebeuren.

 58. waarom?

  Vrijheid van meningsuiting of vrijheid van provocatie?

 59. Krypto

  Alles moet toch kunnen tegenwoordig? Alles moet toch gezegd kunnen worden? En dat daarmee de samenleving naar de kloten gaat (waarvan de TV een afspiegeling geworden is) is iets waar niemand de verantwoordelijkheid voor wil nemenn. Maar wel alles moeten kunnen zeggen en het dus ook doen ook. Voor mij is democratie dat je alles mag zeggen, en niet dat je alles moet zeggen.

 60. hééél boos

  Ik shokkeer niemand, ik beledig niemand, ik wil iedereen helpen, ik zal niemand beroven, ik laat iedereen in z’n waarde ALLEEN IK GEEF NIEMAND EEN ORGAAN! Ben ik nu een slecht mens ???

 61. waarom?

  Helemaal mee eens Krypto. Het recht van vrije meningsuiting is een veel te breed begrip. Als ik morgen tegen mijn baas zegt ik hem een klootzak vind, denk ik dat ik niet lang meer hoef te blijven. Maar dat waren wel de mensen die het meest geshockeerd waren van de moord op Theo van Gogh.

 62. weerprofeet

  tjonge volgens mij denken ze bij bnn dat het leven een spelletje is of zo Zoiets kun tog ook wel zonder poespas regelen

 63. weerprofeet

  tjonge volgens mij denken ze bij bnn dat het leven een spelletje is of zo Zoiets kun toch ook wel zonder poespas regelen

 64. wtf?

  “weerprofeet herma-voetbal@hotmail.com zegt:

  31-05-2007 om 13:32
  tjonge volgens mij denken ze bij bnn dat het leven een spelletje is of zo Zoiets kun toch ook wel zonder poespas regelen”

  een spelletje?? pardón?! zonder poespas? ja natuurlijk! daarom zijn er nog steeds veeeel te weinig donors.. omdat het ook zonder poespas kan.. zij bij BNN nemen het leven serieuzer dan dat jij het neemt..dat is wel duidelijk

  en craig, volgens mij ben jij echt zo’n mannetje die zn sokken opvouwt en mensen die niet op een zebrapad lopen afbekt. wat nou als het je tijd is is het je tijd?? als jij nu een pistool tegen je hoofd zou krijgen zou je heus niet zeggen: oh prima, schiet me maar dood, het is toch mijn tijd
  nee natuurlijk niet..en een meisje van 5 waarvan haar nier niet meer werkt ook niet. zij heeft recht op een goed werkende niet net zoals jij maar blijkbaar gun jij alleen jezelf leven..

 65. marleen

  gerda gerda@vinck.com zegt:

  30-05-2007 om 8:04
  Wat geweldig dat jullie hier een programma over gaan maken. SUPER!!! Ik ben zelf nabestaande van een orgaandonatie en er zijn destijds vijf mensen mee geholpen die al jaren op de wachtlijst stonden.
  Succes…. en hopelijk levert het veel registraties op, want wat je ook invult..JA of NEE..als je geregistreerd bent, dan maak je het voor de nabestaanden wel een stuk gemakkelijker. Ik spreek uit ervaring.
  Vriendelijke groet, gerda.

  ben het heeeelemaal met je eens:D!!

 66. moi

  “Die mensen uit de politiek zijn gewoon een stelletje lafbekken dat ze zoiets gewoon laten gebeuren.”

  misschien denken ze er wel gewoon niet zo over als jij..?

  kus

 67. Alexis

  @ wtf?

  Craig is gewoon een broodpoot, dat kun je uit al zn reacties hier wel merken. Heel weinig inhoud, schreeuwt maar wat. Niet serieus nemen. Die zit gewoon in de pauze van de zmok school af en toe op internet zn frustraties te uiten. Niks mis mee, beter hier dan een bushokje!

 68. Craig

  Broodpoot zeg je maar tegen je vader wanneer hij weer ‘s nachts je kamer inkruipt.

  @ wtf

  Nu ga je moord met ziekte vergelijken. Waarom kun je niet gewoon respecteren als iemand geen donor is.

 69. makira

  in het programma De Gouden Kooi is ook een ongeneselijke zieke jonge vrouw Diana (kanker) geweest die bij die kooiapen een buddy zocht , is dit soms dezelfde vrouw die morgenavond een iemand aanwijst die haar nier mag ontvangen ? en gaat BNN de daadwerkelijke transplantatie ook live!!! uitzenden? wat denken jullie hoever zullen ze gaan ?

 70. Individu No.185640398

  Elke samenleving gaat ten onder op het hoogtepunt van haar decadentie, ik kan me geen samenleving bedenken die decadenter en zelf-destructiever is dan de westerse kapitalistische maatschappij.
  Kijk wat er is gebeurd met het romeinse rijk met al zijn gladiatoren, orgies, en ander vertier.

 71. dgk

  Net op de live streams van dgk melden ze dat ze gaan uitzenden op rtl5 en denk dubbele kijkcijvers te krijgen..
  deal lijkt er op dat zondag in beeld komt.

 72. makira

  , het is maar een klein groepje mensen die deze programa,s maken en verzinnen, een klein groepje die het verziekt voor de andere mensen die wel normaal op hun beurt moeten wachten totdat er een donor komt, dit is geen eerlijke manier (maar ja wat is hier nog eerlijk in dit land)

  BNN had zich beter op een waardiger manier kunnen inzetten voor nierpatienten zo ga je niet om met mensen die zo dicht tussen leven en dood zitten, niet met een ongeneselijke kankerpatiente en ook niet met mensen die op een orgaan wachten.

  en wat is straks de volgende stap krijgen met mensen met een ongeneselijke vorm van kanker straks allemaal ook de vraag of ze alvast een orgaan willen doneren terwijl ze nog leven ?!!!!!!!!!!!

  N ee, ik doneer niets, (geen orgaan in ieder geval) Dit t.v programa laat mij goed zien hoe het er straks gaat uitzien in de toekomst in dit land.
  ik doneer wel geld voor de ontwikeling van een inplantbare kunstnier.

 73. Krypto

  Ik denk dat de problematiek er veel meer mee gebaat zou zijn wanneer dit onderwerp in de vorm van een “real-life soap” was gegoten. Om maar een voorbeeld te noemen. In zo’n serie had je het wel en wee kunnen volgen van iemand die wacht op een donor (b.v. een nier). En had je alles kunnen meemaken, had je kunnen meevoelen en meeleven met de persoon in kwestie. Dat had de zaak in mijn ogen op een veel positievere manier belicht. Vraag me af waarom BNN wel een heel mooi en integer programma kan maken over jonge mensen die in hun laatste levensfase zitten, maar dat ze ten aanzien van dat andere verhaal (donorproblematiek) niets beters weten te verzinnen dan een “donorshow”. Beetje jammer en ik vind het een gemiste kans.

 74. makira

  dat ben ik helemaal met je eens er zijn veel betere manieren om het doel te bereiken Inderdaad het t v programa over mijn lijk was goed, indringend maar altijd waardig ten aanzien van alle mensen die er aan mee deden , eerst dacht ik , ik weet het niet laat ik eerst maar een aflevering zien en ja het was mooi, eerlijk en de waarheid (Leven is niet altijd mooi of eerlijk , ziektes kunnen heel verwoestend zijn voor patienten en hun families en ,als je zelf er daadwerkelijk mee geconfronteerd wordt merk je pas hoe alles in het echt is)

  wat mij betreft nu een verkeerde kant op met de donor show

 75. Cindy C

  3 mensen die willen allemaal een nier en vrijwillig meedoen. De donor kiest er zelf voor om aan het programma mee te doen omdat ze binnen zeer korte tijd zal sterven…Dus dat het erg is voor 2 van de verliezende kandidaten op een nier… so be it!!! Feit dat dit op deze manier dan maar onder de aandacht moet komen is echt heel erg nodig.. Al die ophef vanuit de regering.. Donor worden zou verplicht gesteld moeten worden en een ieder die het niet wil moet dit uit eigen beweging zelf kenbaar maken.
  BNN.. jullie hebben tenminste het lef om het op deze manier onder de aandacht te brengen.. of het nou voor de kijkcijfers is of niet!
  Misschien nu eens een duidelijk signaal wat hier afgegeven wordt… iedereen maakt nog altijd zelf uit waaraan ze zich zelf blootstellen en hoeveel ze ervoor over hebben en dat is veel.
  En Lisa… petje af wat moedig dat jij zo daar zit met de wetenschap dat je er straks niet meer bent en toch iemand kan helpen.

 76. Niels

  @ Cindy: Je kunt ook aandacht vragen zonder dat er een nier wordt weggegeven. Ik ben nog steeds van mening dat degene die bovenaan de wachtlijst staat het meeste recht heeft op een nier. Die wachtlijsten zijn er immers niet voor niets.

  Ze hadden ook gewoon een show kunnen maken waarin ze mensen laten zien met nierproblemen, en wat dat voor hen betekent in het dagelijkse leven, wat voor problemen ze daarbij ondervinden, en dan vervolgens mensen tonen die dankzij een donornier een nieuwe kans op leven hebben gekregen.

  Ik denk dat een show als deze eerder zorgt voor een nog grotere afkeer bij mensen die toch al geen donor wilden worden, ik kan me in ieder geval niet voorstellen dat mensen hierdoor ineens donor willen worden.

 77. Niels

  Nou, best een verwachte ontknoping. Wel een vrij schandalige ontknoping moet ik zeggen. Hoe je het ook went of keert: Als sms’er ben je natuurlijk gewoon opgelicht. En dan kan het geld wel naar het goede doel gaan, dat maakt natuurlijk niks uit. En sowieso, de hele wereldpers een beetje over laten komen voor zoiets. Belachelijk.
  Denk dat zoiets eerder donoren kost dan dat het oplevert.

 78. Jeffrey

  Daar had BNN de mensen weer te pakken, maar ik vond het wel prachtig.

 79. Kevin

  Prachtig! Nederland staat op z’n kop!! En Niels, de SMS’jes om te kiezen wie de niet zou moeten krijgen, waren gratis. Alleen als je Donor wou worden moest je 0,60 cent betalen.

 80. Mier

  Nee, juist helemaal geweldig!
  BELACHELIJK gewoon dat zoveel mensen niet de moeite nemen om donor te worden!!! EN heel goed dat BNN het weer eens onder de aandacht heeft gebracht. Al ben ik bang dat het niet heeel veel zal helpen.
  De politiek moet nou eindelijk niet eens zo slapjes en duf doen, en iedereen automatisch donor maken. HOEZO NIET? Wat in godsnaam kan daar op tegen zijn??? Iedereen krijgt alsnog de keuze om bezwaar daartegen te maken, dus HOEZO NIET??? Kan ik echt met mijn verstand niet bij. Wat een geneuzel toch altijd in die politiek…. zucht…

 81. willemijn

  Echt te gek om te kijken, mijn vader ligt kritiek om zijn lever sinds een paar dagen en dan deze leuke stunt, waarbij alle menselijke regels en waardigheden aan de laars gelapt worden, en mensen die echt een nier nodig hebben voor een soort sollicitatie-gesprek moeten opdraven en vertellen waarom ze nog voort willen leven. Dan blijkt het een BNN-joke te zijn, althans met acteurs, dit had Bart ( I love BNN) nooit gewild ben ik van mening. Zoveel mensen die geen donor meer willen zijn na deze “show”. Vast een paar nieuwe, maar bij de mensen die het echt menen denk ik dat dit toch een deuk heeft gemaakt, ronduit afschuwelijk……

 82. makira

  wat een walgelijke stunt t v maakt me niet uit of er nu wel of geen nier is weggegeven, als moeder van een jong volwassen overleden kankerpatient voel ik me belazerd dat een actrice speelt of ze kanker heeft, BNN was dan flink geweest en had een echte kankerpatient bereidt gevonden om het spel!!!! mee te spelen
  Maakt me verder niet uit, ik zal me nooit en niet registreren als donor.

 83. Teeveetalk! [ Patrick ]

  @ Makira: ‘Nooit registreren’ Ja , denk maar lekker aan jezelf ! Tevens had kanker GEEN ENKELE rol in dit programma , het ging namelijk over een nier. Dus ga hier niet zo lopen lullen als je het niet gezien hebt.

 84. makira

  nee inderdaad nooit registreren, en kanker speelt geen enkele rol denk jij ? nier ziektens en kanker hebben een ding gemeen ze zijn allebei dodelijk voor oude en jonge mensen Had Bnn niet die actrice een andere ziekte kunnen laten spelen, waarom moest dat zonodig kanker zijn ?

  Bnn heeft me duidelijk gemaakt dat ze geen grenzen weten te respecteren, en dat we vanavond met zijn allen gemanupileerd zijn nu ging het om nieren

  Denk jij maar lekker aan jezelf en registreer je nier

 85. Anonymous

  makira, wat ben jij dom en kottzichtig! Ga zo door!

 86. Robin

  Makira heeft natuurlijk voor een deel gelijk, als je met kanker te maken hebt kan je je erg gekwetst voelen. Makira, ik zou je een tip geven: reageer niet op twaalfjarige jongens.

  Sterkte met je verlies, Patrick de reclame jongen heeft natuurlijk nog niet zoveel levenservaring, daarom die domme reactie.

 87. Anonymous

  makira, waarom registreer je jezelf niet als donor?

 88. Robin

  Ga is onder je eigen naam posten lozer!

 89. Robin

  met nadruk op de Z!

 90. Anonymous

  waarom , robin?

 91. marijke

  marijke is de naam, tevreden?

 92. Nieuwe Nier NU

  Reactie op Nieuwe Nier NU: Het Nierpatientencollectief “Nieuwe Nier NU” zingt het lied “De 200 doden van de Nierstichting” op YouTube. Dan weet U gelijk wat de Nierstichting doet voor de nierpatient die wacht op een nieuwe nier.
  Klik de website aan, bovenste link.

  Met groet van
  Nieuwe Nier NU

 93. Hans, 30 jaar bloeddonor

  Heeft iemand ook al eens gedacht om bloed of plasma te doneren?
  Vergeet u dan niet om u gratis lid te maken van de Landelijke Vereniging van bloed- en plasmadonoren (LVB).
  Zie hiervoor website http://www.lvbdonoren.nl

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.