Sonja Barend blikt terug op tv-geschiedenis

Wat heeft vijftig jaar televisie in Nederland teweeggebracht? Dat is de vraag die Sonja Barend vanaf vanavond acht weken lang zal proberen te beantwoorden in haar nieuwe programma Sonja. Sonja praat met tal van gasten die toen en nu voor en achter de schermen actief waren en zijn. Van de cameraman bij een zeer aangrij- pende gebeurtenis tot de presentator die de grens van het (on)mogelijke opzoekt en de programmamaker die een grote politieke commotie veroorzaakte.

Sonja is het laatste programma dat Sonja Barend zal maken. Bij de winterpresentatie van de VARA eind augustus maakte Sonja bekend het daarna voor gezien te houden in Hilversum. Ze had niet verwacht dat die bekendmaking voor zoveel commotie zou zorgen. “In elk geval was ik minder op dat tumult voorbereid dan sommige van mijn collega’s die daar ook hun nieuwe programma’s presenteerden“, vertelt Sonja in het AD. “‘Daar gaat mijn persconferentie’, hoorde ik er eentje roepen. De timing had voor hen gelukkiger gekund, maar van de beslissing op zich heb ik nog geen seconde spijt gehad. Ik voel een grote behoefte om iets anders te gaan doen.

Er loopt volgens Sonja genoeg presentatietalent rond in Hilversum. “Dan denk ik aan Sophie Hilbrand, Filemon Wesselink, Bridget Maasland, Patrick Lodiers, Joris Linssen. Hoewel ze al wat langer meelopen, vind ik dat je Matthijs van Nieuwkerk en Jeroen Pauw nog tot de jongere supertalenten mag rekenen.

Met Paul Witteman wisselde Sonja Barend tot 2002 de presentatie af van de VARA-talkshow B&W. Inmiddels is Witteman dagelijks samen met Jeroen Pauw te zien in Pauw & Witteman. “Een prettige talkshow. Met veel lach en interactie tussen de gasten“, vindt Sonja. “Een beetje de sfeer die ik ook in mijn programma’s bracht. Maar al in de eerste aflevering, met hoe heet ze – Mariska Hulscher – als gast, dacht ik: dat is toch niks voor Paul Witteman! Heel jammer dat hij en Jeroen door deze klus geen tijd meer hebben voor de grote politieke onderwerpen van dit moment. Ik had liever gezien dat zij zich nu druk maakten over het bizarre feit dat PvdA en CDA na de verkiezingen niet optimaal zouden kunnen samengaan, alleen omdat Bos en Balkenende elkaar niet kunnen uitstaan en de een niet onder de ander wil werken.

De eerste aflevering van Sonja, waarin onder meer Paul de Leeuw aanschuift bij Sonja, is vanavond om 22.00 uur te zien bij de VARA op Nederland 1.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vindt u ook dat Giel Beelen over het hoogtepunt van zijn roem heen is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen