Sonja Barend stopt met tv-maken

Sonja Barend stopt met het maken van televisieprogramma’s. Vanaf 4 november is ze nog negen weken te zien met het VARA-programma Sonja, maar daarna houdt ze ermee op. In Sonja kijkt de 66-jarige presentatrice terug op vijftig jaar televisie. “Het is heel mooi als je met zo’n serie je tv-loopbaan afsluit“, vertelt Sonja Barend aan het ANP.

Sonja Barend deed de mededeling dat zij zal stoppen met tv-maken vandaag plots bij de presentatie van het nieuwe VARA-seizoen. “Gisteravond zat ik aan tafel een bruine boterham met zalmmayonaise te eten en zat te bedenken wat ik de volgende dag op de presentatie zou gaan zeggen”, vertelde ze tijdens de presentatie. “Opeens bedacht ik me dat ik dit zou gaan zeggen. Ik kwam tot het besef dat ik het onderwerp voor mijn nieuwe tv-serie natuurlijk niet zomaar had gekozen. Blijkbaar sluimerden gedachten om te gaan stoppen al langer in mijn hoofd. Ik had ze steeds weggeduwd.

Het was volgens Sonja een moeilijke beslissing om te stoppen met tv. “Ik ben nooit goed geweest in het nemen van beslissingen. Zelfs bij de groenteboer weet ik niet zeker of ik gewone of trostomaten moet nemen. ‘U hebt ervoor doorgeleerd’ zeg ik dan tegen hem, en laat hem de knoop doorhakken. Maar na die boterham had ik een helder moment. Ik wil niet dat anderen later tegen mij zeggen dat ik eerder had moeten stoppen. Ik heb nu zelf gekozen.” VARA-prominenten reageerden verbaasd op de mededeling van Barend. Paul de Leeuw kondigde aan haar te proberen over te halen toch door te gaan. “Het is fijn dat anderen je proberen over te halen het moment van stoppen uit te stellen.” Presentator Matthijs van Nieuwkerk wilde weten waarom ze juist nu stopt. “Ach, het moet toch een keer“, legde Barend uit. “Ik vind het wel mooi dat ik ook nu nog van de VARA met m’n verrimpelde kop op televisie mag.

In haar laatste programma ‘Sonja’ kijkt Barend terug op vijftig jaar televisie. “We gaan aan de hand van fragmenten kijken naar de verandering van ons gedrag ten opzichte van elkaar, de manier waarop we met geweld en criminaliteit, sex en taboes omgaan. De televisie als hulp bij de liefde, de geboorte, het opvoeden, de echtscheiding, leven en dood. De gasten die worden uitgenodigd in De Rode Hoed zijn de collega

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen