Wouke van Scherrenburg krijgt kritiek van NPO-ster: ‘Ga tuinieren!’

Wouke van Scherrenburg krijgt een flink pak verbale rammel van Joost Vullings, de sterverslaggever van EenVandaag. Hij hoopt dat hij nooit afglijdt naar haar niveau. “Ga tuinieren!”

Wouke van Scherrenburg en Joost Vullings © NPO

De 77-jarige Wouke van Scherrenburg staat op de gastenlijst van de talkshow Khalid & Sophie om de verkiezingsstrijd te analyseren, maar gisterenavond kwam ze ook met een soort stemadvies. De oud-journaliste gaf aan dat ze twijfelt tussen D66 en Volt, omdat die keuze het best zou uitpakken voor haar kinderen en kleinkinderen.

Kritiek op Wouke

Het zorgt voor ergernis bij EenVandaag-ster Joost Vullings. “Ik dacht: waar zit ik nou naar te kijken? Het was een soort stemadviesronde. Waarom moet ik dit weten? Op zich mag elke Nederlander zeggen wat hij vindt, ik vind het alleen raar als het een trend gaat worden dat in programma’s mensen gaan vertellen… Dat dat je bijdrage aan het programma is.”

Hij vervolgt in de podcast De Stemming van Vullings en Van der Wulp: “Bovendien is ze zelf kandidaat-Kamerlid geweest van D66. Ze zegt ook: ‘Ik heb gekeken wat het beste is voor mijn kleinkinderen.’ Dat vind ik nogal paternalistisch, want hadden die kleinkinderen daar zelf ook een stem in? Ik weet het niet.”

‘Ga tuinieren!’

Wouke is een oud-collega van Joost. Toch toont hij weinig mededogen met haar. “Waarom hebben die mensen na hun carrière, zoals Wouke van Scherrenburg die gewoon totaal niet geïnformeerd is, nog de behoefte om met hun giechel op de buis te zitten? En dan is je bijdrage een stemadvies…”

Hij besluit: “Ik heb nu wel een soort verzekering afgesloten dat, mocht ik op dat moment in mijn carrière komen dat ik aan talkshowtafels volstrekt ongeïnformeerd mijn eigen stemadvies ga komen ratelen, dan zeg ik nu tegen alle luisteraars: echt, sleep me die studio uit. Zeg gewoon: oude zak, ga thuis zitten, ga wat leuks doen, ga tuinieren.”

Denigrerend

Journaliste Marieke Kuypers vindt dit heel gemeen, laat ze weten op X. “Bijzonder ongemakkelijk om te luisteren naar hoe Xander van der Wulp en Joost Vullings in hun meest recente podcast-aflevering meerdere keren ontzettend denigrerend zijn over Wouke van Scherrenburg.”

Pim Fortuyn riep ooit ‘mens, ga koken’ tegen Wouke. De kritiek van Joost is een variatie daarop, zegt Marieke. “Nou, eerder: ‘mens ga achter de geraniums’.”

Fragment

Het fragment:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen