‘Pieter Omtzigt wél boos op linkse en onbeschofte Khalid Kasem’

Pieter Omtzigt is wel degelijk boos geworden na zijn tv-interview met Khalid Kasem, beweert het NRC. “Hij werd emotioneel, verhief zijn stem en leek niet te willen luisteren.”

Khalid Kasem en Pieter Omtzigt © NPO

Het is duidelijk dat Khalid Kasem zich heel erg wil profileren nu zijn voortbestaan als talkshowhost aan een zijden draadje hangt door de komst van Eva Jinek. Hij had vorige week een groot interview met Pieter Omtzigt op de dag dat hij zijn verkiezingsprogramma presenteerde, maar dat verliep volgens veel kijkers nogal onbeschoft.

Stemverheffing

Hoe is dat na afloop gegaan achter de schermen? Omtzigt is immers al eens flink tekeergegaan achter de schermen van de vroegere talkshow HLF8. Politiek verslaggever Sam Hagens was daar destijds bij en stelt dat er ditmaal, bij Khalid & Sophie, helemaal niets aan de hand was. Maar daar klopt volgens het NRC niets van.

Volgens NRC is Omtzigt namelijk wél ontploft bij Khalid & Sophie. “Aanwezigen zagen hoe hij in discussie ging met redactieleden, emotioneel werd, zijn stem verhief en leek niet te willen luisteren. Woedend beende hij weg.”

Pijnpunt

Het pijnpunt volgens de krant? Khalid opende het interview door heel erg te drammen over het feit dat Omtzigt niet, net als de andere lijsttrekkers, alleen aan tafel zat. Hij kwam namelijk met de man die zijn verkiezingsprogramma heeft geschreven: Eddy van Hijum. Die eis had de politicus neergelegd en daar was de talkshow in meegegaan.

Het NRC schrijft daarover: “Na de uitzending was Omtzigt boos dat hij zich er live voor had moeten verantwoorden. Dat iemand uit zijn team die ochtend al van de redactie had gehoord dat Kasem tijdens de uitzending de eis van NSC zou noemen, leek Omtzigt niet te weten.”

Cynisch

Mediakenner Victor Vlam begrijpt wel dat Omtzigt daar pissig over was, zegt hij in de podcast De Communicado’s. Vooral omdat Khalid suggereerde dat de politicus het kennelijk niet alleen aankan. “Wat ik er zwak aan vond is dat dat wel de meest cynische interpretatie denkbaar is van waarom hij iemand heeft meegenomen.”

Onzin, vindt Victor: “Is er echt iemand die gelooft dat Pieter Omtzigt het inhoudelijk niet aankan? Ik vind dat een héél gek verwijt. Ik denk dat zelfs de grootste critici van Pieter Omtzigt wel zouden erkennen dat hij iemand is die veel van de inhoud af weet, dus ik vond het een cynische en ook gekke interpretatie, om heel eerlijk te zijn.”

Volgens hem is de reden dat Omtzigt ook zijn collega’s in de schijnwerpers wil hebben. “En dat werkte meteen, want Van Hijum was afgelopen vrijdag direct te gast bij Op1.”

Heel erg bot

Khalid was volgens kijkers onbeschoft door Omtzigt bruut af te kappen toen hij het over zijn belangrijkste thema wilde hebben: beter bestuur. “Ja, hij kijkt heel boos bij dat moment”, zegt mede-mediakenner Lars Duursma. “Ik dacht ook: misschien is hem wel beloofd dat het erover ging. Ik vermoed dat het hem wel degelijk beloofd is.”

Het is volgens Victor duidelijk dat Khalid koos ‘de grootste linkse bezwaren’ tegen Omtzigts standpunten: minimumloon en asiel. “Dat betekent dat ze geen tijd hadden voor goed bestuur, iets waar misschien de PvdA-GroenLinks-kiezer wel ook wel een beetje met Omtzigt mee gaat. Daar hebben ze niet teveel tijd aan besteed.”

Niet goed bediend

Die keuze mag Khalid natuurlijk maken, vervolgt Victor. “Dat is de journalistieke vrijheid die je hebt. Maar kijkers mogen dat ook vinden dat zij niet goed bediend zijn met het interview, omdat het niet over de dingen gaat waarover het had moeten gaan.”

Campagnetechnisch was Khalid & Sophie niet de beste keuze op de dag dat Omtzigt zijn programma presenteerde, besluit Victor. “Ik denk dat bij veel campagneteams nog onvoldoende duidelijk is dat het echt een links georiënteerde talkshow is. Daar is niks mis mee, dat past ook in ons publieke bestel, maar je moet er wel rekening mee houden.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Khalid & Sophie plaats moet maken voor een neutraler programma?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen