RTL 4 houdt vast aan megalange shows: ‘Waarom? Verkoop nabij!’

RTL 4 blijft ondanks de aanhoudende kritiek vasthouden aan de megalange uitzendduur van haar tv-programma’s. Waarom? “Ze pompen de omzet op voor een snelle verkoop.”

Chantal Janzen © William Rutten

Het verbaast vriend en vijand: RTL 4 draait de corona-noodgreep om alle programma’s extreem op te rekken maar niet terug. Wat is daarvan de reden? Kirsten Jan van Nieuwenhuijzen, die zijn carrière ooit begon als een van de eerste vier creatives van John de Mol, stelt in zijn podcast Content Wars dat het duidelijk is wat hier aan de hand is.

‘Anderhalf uur is te lang’

RTL 4 zond tot de coronatijd elke werkdag twee programma’s uit op prime time: één van 20.30 tot 21.30 uur, en één van 21.30 tot 22.30 uur. Daarna begon dan de late talkshow. Vanwege kostenbesparingen werd er in de coronatijd gekozen voor één programma van 20.30 tot 22.00 uur en dan Eva Jinek van 22.00 uur tot zolang ze het volhoudt.

Na de pandemie bleef RTL 4 eraan vasthouden – scheelt toch een hoop geld – maar de kijker lijkt nu toch langzaam af te haken. Vooral Eva Jinek is er slachtoffer van geworden. “Je ziet dat het de laatste maanden wat minder gaat”, zegt Kirsten Jan. “Je ziet gewoon dat mensen afhaken. Heel veel programma’s voelen echt te lang voor anderhalf uur.”

Oppompen voor verkoop

Als RTL ziet dat het nu slechter begint te scoren, waarom blijven ze er dan toch aan vasthouden? “Ik denk persoonlijk, maar dat is puur een gut feeling, dat ze de omzet aan het oppompen zijn voor de verkoop. Dus ik denk uiteindelijk dat RTL gewoon binnen nu en een paar jaar… Nou ja, ik denk korter, binnen nu en twee jaar gewoon verkocht gaat worden.”

Hij vervolgt: “Ja, dat vermoeden heb ik op een of andere manier, want ik snap anders niet dat ze niet teruggaan naar twee formats. Want het tweede probleem dat ze nu hebben, is dat die latenightshow, ook veel te lang is. (…) Daarom is VI ook zo’n succes: dat begint om 21.30 uur, juist als veel kijkers bij RTL denken: pff, ik wil wel weer eens wat anders.”

Als een boemerang

Podcastpresentator Jelle Maasbach vindt het toch gek. “Uiteindelijk komt dat toch als een boemerang in je gezicht terug als je vast blijft houden aan die lange programma’s? Dan haken kijkers af en dat is toch ook slecht voor de zender? Dan kun je toch beter weer terug naar het oude?”

Kirsten-Jan: “Op de langere termijn denk ik ook wel. En je merkt nu al dat SBS op sommige dagen gewoon beter scoort dan een jaar geleden, dus die profiteren daar gewoon van. Dus daarom is mijn idee dat misschien wel die verkoop wel sneller gaat gebeuren dan we denken. Ik baseer dit nergens op. Dat is puur een soort gut feeling.”

Geen andere verklaring

Er is bijna geen andere verklaring, aldus Kirsten-Jan. “Zij moeten ook merken dat daar kritiek op is, op die langere tijdsduur van die programma’s. Waarom gaan ze niet terug? Nou, dat is een financiële kwestie. Het is gewoon duurder om nog een programma ertussen te zetten. Dus ze kiezen er bewust voor.”

Hij besluit: “Ze hebben vorig jaar een hele goede omzet gedraaid, RTL 4. Ik vermoed dat het dit jaar, 2023, weer gaat gebeuren dat ze een goede omzet draaien. Tja, waarom is het… Ik denk persoonlijk dat er een verkoop aan gaat komen.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen