Evert Santegoeds beledigt John de Mol-criticus: ‘Zelf op z’n retour!’

Evert Santegoeds deelt een flinke sneer uit aan Kirsten Jan van Nieuwenhuijzen, een van de prominentste critici van John de Mol. “Die gozer is zelf al twintig jaar op z’n retour!”

Evert Santegoeds en Kirsten Jan van Nieuwenhuijzen © SBS, YouTube

Kirsten Jan van Nieuwenhuijzen begon zijn carrière als een van de eerste vier creatives van John de Mol en is tegenwoordig nog altijd actief als formatontwikkelaar. Hij heeft onder meer de spelshow That’s The Question bedacht en leverde meer recentelijk het tv-idee Singletown af, dat bij ons te zien was op discovery+.

Griekse tragedie

Naast zijn tv-werk heeft Kirsten Jan ook een podcast, waarin hij alle ins en outs op tv-gebied bespreekt, genaamd Content Wars. Hierin bespreekt hij regelmatig de neergang van John de Mol, die net een van de grootste flops in zijn carrière achter de rug heeft: Avastars. Het is lang niet de enige flop die John recentelijk heeft afgeleverd.

Had Kirsten Jan het verwacht dat John tegenwoordig zo zou grossieren in flops? “Nee, dat had ik niet verwacht”, zegt hij in de voorlaatste aflevering van Content Wars. “We gaan het over hem hebben omdat het toch een soort Griekse tragedie eigenlijk is, hè, na vier decennia van heel succesvol televisiemaken.”

Ineenstortend rijk

Na een decennium van opstarten, heeft John de Mol twee gouden decennia gekend, maar het laatste decennium zit hij volgens Kirsten Jan weer in de lift naar beneden. “In 2010 had je The Voice, wat zijn allerlaatste hit is. In het laatste decennium zie je het ineenstorten van zijn rijk langzamerhand. De laatste drie jaar zijn misschien wel de ergste jaren.”

Ook met alle familieperikelen omheen, benadrukt Kirsten Jan. “Wat is er nou gebeurd? Hoe kan het twintig jaar zo goed gaan en dat het de laatste jaren helemaal in elkaar stort? Het lijkt op het moment of hij niet meer helemaal goed de feeling heeft voor wat de kijker wil.”

67 jaar oud

John heeft geen idee meer waar de gewone mensen op zitten te wachten, meent hij. “Misschien is dat ook niet zo raar als je twintig jaar lang miljardair bent en enigszins buiten de maatschappij staat. Dat zie je bij meer heel rijke mensen. Die begrijpen misschien niet meer zo heel goed wat er leeft bij de gewone man.”

Kirsten Jan wijst er bovendien op dat John alweer 67 jaar oud is en dat hij misschien gewoon een beetje op z’n retour is. “Op een gegeven moment kun je je afvragen of het misschien een beetje voorbij is.”

Evert woest

Evert Santegoeds, die net als collega Johan Derksen te pas en te onpas in de bres springt voor hun werkgever John, is boos over de aanhoudende kritiek op de Talpa-baas. “Ik vind de kritiek op die man spelen. Nogmaals: hij doet het van zijn eigen geld en hij valt er niemand mee lastig en als je niet kijkt, dan kijk je niet.”

Hij vervolgt in zijn podcast Strikt Privé: “Dat gedans op het graf van Avastars vind ik echt buiten iedere proportie. Ja, het kan mij niet bekoren. Ik had er alle vertrouwen in dat het goed zou komen in het begin, maar toen ik het resultaat zag viel dat toch ronduit een beetje tegen.”

‘Zelf op z’n retour!’

Het is toch logisch dat mensen kritiek hebben op zo’n megaflop als Avastars? “Ja, maar dan kruipen er allemaal mensen van vroeger onder een steen vandaan: Fons van Westerloo en die formatbedenker die altijd moet benadrukken dat hij een van de eerste vier formatbedenker van John was”, foetert Evert.

Hij doelt hier dus op Kirsten Jan. “En die zegt dan: ‘John is misschien op z’n 67ste wel op z’n retour.’ Nou, die gozer is volgens mij nog geen 67, maar die is al twintig jaar op z’n retour. Die is de laatste die er wat over moet zeggen!”

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen