Linda de Mol ontslaat columnist na bashen Hélène Hendriks: ‘Bizar’

Het tijdschrift van Linda de Mol heeft columnist Stéphanie Hoogenberk ontslagen vanwege het bashen van Hélène Hendriks. Overtrokken, vinden critici als Jort Kelder. “Dit is toch wel merkwaardig.”

Stéphanie Hoogenberk, Linda de Mol en Hélène Hendriks © NPO, LINDA., SBS

Stéphanie Hoogenberk heeft in haar podcast De Shitshow keihard uitgehaald naar Hélène Hendriks. Ze bekritiseerde haar uiterlijk, noemde haar een ‘blonde del‘ en riep op een gegeven moment zelfs ‘h*er’. Hoewel deze podcast met een knipoog wordt opgenomen, is er volgens Johan Derksen geen sprake van satire. “Nee, ze bedoelde het zo.”

Blonde del

Het is niet de eerste keer dat Stéphanie een BN’er aanpakt. Zo noemde ze Erik Dijkstra in haar podcast ‘een l*l’, ‘een slappe zak’, ‘een pisvlek’ en ‘een rat’. Hoewel ze zoiets dan wat theatraal brengt, meent ze het wel, gaf ze onlangs toe in de Volkskrant. “Janneke en ik ergeren ons dood aan Erik Dijkstra. Een heel vervelende man.”

En dat is natuurlijk tekenend voor wat hier aan de hand is: iemand die Stéphanie in haar podcast vol bravoure een ‘pisvlek’ noemt, omschrijft ze buiten die baldadige omgeving als een ‘heel vervelende man’. En dat zal in het geval van Hélène niet anders zijn. Stéphanie ergert zich overduidelijk aan haar, maar ‘blonde del’ is natuurlijk erg stevig aangezet.

Ontslagen

In die zin doet Stéphanie eigenlijk niet veel anders dan wat de mannen van Vandaag Inside doen; die hebben nog wel veel steviger aangezette meningen geuit. Toch ligt ze er nu uit als columnist bij de LINDA., het tijdschrift van Linda de Mol dat net als Hélène en Vandaag Inside onder het Talpa-imperium valt.

Stéphanie bevestigt dit nieuws aan Jort Kelder. “We hebben even contact met haar gehad. Ze is niet alleen om dit ‘del’ ten aanzien van Hélène Hendriks eruitgegooid, maar ook omdat ze al meerdere keren BN’ers kennelijk onheus bejegend heeft”, zegt hij op NPO Radio 1. “Ze heeft ophef veroorzaakt. Ja, dat mag niet. Merkwaardig is dat toch eigenlijk.”

‘Mag ook al niet’

Jort vindt het zwaar overdreven. “Del mag je dus ook al niet meer zeggen. Dat is een verboden woord, want, liet de LINDA. aan Stéphanie weten: vrouwen moeten onderling solidair zijn. (…) Mogen wij Stéphanie Hoogenberk feliciteren met het behaalde resultaat? We raden toch alle LINDA.-lezers aan om over te schakelen naar De Shitshow.”

De kritiek op Stéphanie’s ontslag wordt breedgedragen. Zo noemt Luuk Ikink het ’totale kolder’, duidt Sander Schimmelpenninck het aan als ‘een schande’, noemt WNL-journaliste Elif Isitman het ’totaal debiel’ en spreekt Wilson Boldewijn het vermoeden uit dat ‘de Talpa-connectie’ er iets mee te maken heeft.

Columnist Jan Dijkgraaf begrijpt het ontslag wel: “Terecht. Handen af van Hélène Hendriks! Ik zeg: stokslagen toe.”

Deugmuts

Wie er bij de LINDA. voor heeft gekozen om Stéphanie de laan uit te sturen is onduidelijk, maar het kan natuurlijk niet anders dan dat dit langs de hoofdredactie gaat. Die wordt nog altijd gevormd door Linda de Mol en Karin Swerink. Degene die het ontslag heeft uitgevoerd is in elk geval ‘chef redactie’ Rianne Meijer, weet Telegraaf-ster Kitty Herweijer.

Kitty twittert: “Ironisch genoeg werd het ontslag triomfantelijk uitgevoerd per telefoon (na 3 jaar) door chef Rianne Meijer. Hier op Twitter ooit bekend als deugmuts eerste klas, maar vertrokken toen er ophef ontstond over doorgestuurde borstenfoto’s van modellen voor dat suffe themanummer.”

Vrouwensolidariteit

Rianne krijgt een flink pak slaag van Kitty. “Dat soort types staan altijd vooraan om met een opgeheven vingertje en zogenaamde ‘vrouwensolidariteit’ iemand die wél grappig is en iets te melden heeft, een podium te ontnemen. Solidariteit als stok om mee te slaan, vals gedoe. En Hélène zelf boeit het waarschijnlijk niet eens.”

Dat laatste is nog maar de vraag. Het is namelijk opvallend dat Hélène zich al dagen in stilzwijgen hult, ook op sociale media. Ze zat bovendien vrijdagavond, toen het ontslag al bekend was, in Vandaag Inside. Daar werd ze op geen enkel moment naar de delrel gevraagd, terwijl de VI-mannen er bij haar afwezigheid schande over spraken: “Wat een tr*t!”

Kan Hélène de column van Stéphanie nog redden? En zo ja, wíl Stéphanie die column dan überhaupt nog wel hebben? Waarschijnlijk niet. Gelukkig heeft ze met De Shitshow een succesvol eigen podium. Alle afleveringen vindt u hier.

Fragment

Jort over het ontslag van Stéphanie:

Shitshow

De pittige uitspraken van Stéphanie over Hélène zijn onderstaand te beluisteren (vanaf minuut 15:40):

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het te ver gaan dat de Hélène Hendriks-basher is ontslagen door Linda de Mol?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen